 Indonésie je největším ostrovním státem světa  Skládá se z pěti hlavních ostrovů a asi třiceti menších souostroví  Indonéské ostrovy leží na rozhraní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNEBÍ.
Advertisements

TROPICKÝ DEŠTNÝ LES A POLOOPADAVÝ DEŠTNÝ LES
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
Tropický deštný les.
AUSTRÁLIE Podnebí Austrálie.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Rozmanitost podmínek života na zemi
Tropický deštný les.
Amazonie.
Tropický pás OK.
Devátá Marta Devátá Monika
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Oteplování a vliv na flóru Země
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Magdalena Martinásková
Počasí a podnebí Vypracovala: Barbora Kondvárová.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Indonéská republika Republic of Indonesia Republik Indonesia
Tropické deštné lesy Anotace
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
INDONÉSIE Natálie Vašková.
NA MAPĚ JSOU ZVÝRAZNĚNY KRAJINY
Podnebí a vegetace Asie
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Geografické údaje Řecka
Biosféra.
Viet Nam.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Místo, kde bych se chtěla podívat…
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tropický Deštný Les ‘‘Plíce Země‘‘.
Dominikánská republika
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Podnebí, podnebné pásy.
Subtropický pás.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Projekt do biologie a zeměpisu Gymnázium Jakuba Škody, kvinta B Bartók, Gremlica, Pospíšilová, Pumprlová TROPICKÉ DEŠTNÉ LESY.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Tropické lesy.
ASIE - ÚVOD. Východní část světadílu Eurasie název z akkadského “asu” = země východu Hraniční pevninské body: S Čeljuskinův mys VDěžněvův mys Jmys Buru.
Mexiko.
INDONÉSIE.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Krajina České republiky
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Jméno autora výukového materiálu
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Světadíly
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Tropický deštný les.
Melanésie
Transkript prezentace:

 Indonésie je největším ostrovním státem světa  Skládá se z pěti hlavních ostrovů a asi třiceti menších souostroví  Indonéské ostrovy leží na rozhraní dvou oceánů - Tichého a Indického - a spojují dva kontinenty - Asii a Austrálii.Tato strategická poloha má odnepaměti vliv na utváření kulturního, společenského, politického a ekonomického života země

 Rozloha moře je čtyřikrát větší než rozloha souše, která činí asi 1.9 mil km2  Název Indonésie má svůj původ ve dvou řeckých slovech: “Indos”, což znamená indický, a “Nesos”, což znamená ostrov  To je výstižný popis tohoto ostrovního státu, který se skládá přibližně z ostrovů, některých zcela nepatrných, pokrytých jen holou skálou, a jiných, rozlohou jako Španělsko či Kalifornie, porostlých hustým tropickým pralesem  Jen asi 6000 ostrovů je obydlených

 Indonésie má tropické podnebí, které je po celý rok poměrně bez výkyvů.  Neexistuje zde podzim nebo zima, rok je zde členěn zhruba do dvou odlišných ročních období – “mokrého” a “suchého”.  Od června do září přináší východní monzun suché počasí, od prosince do března přináší vodní srážky.  V přechodném období dochází ke střídání překrásných slunečných dnů a příležitostných bouřek.  I uprostřed mokrého ročního období mohou teploty dosahovat 21 až 33 °C  Výjimkou je vyšší nadmořská výška, kde mohou být teploty mnohem nižší.  Největší počet srážek je obvykle zaznamenán od prosince do ledna.  Průměrná vlhkost vzduchu se pohybuje v rozmezí 70 až 100 %.

 Britský přírodovědec A.R. Wallace stanovil myšlenou linii (nazvanou po něm Wallaceova linie), která měla vymezit hranici mezi asijskou a australskou faunou  Prochází územím mezi ostrovem Bali a ostrovy Lombok, mezi Kalimantanem a Sulawesi, pak pokračuje dále na jih od Filipín a na sever od Havaje. Tato teorie vysvětluje přítomnost živočišných druhů, které jsou domovem jak v Asii a v Austrálii, tak i v Indonésii  Ale najdeme tu i druhy, jejichž původním domovem je Indonésie. Mezi ně patří například orangutáni, kteří jsou doma na Sumatře a na Kalimantanu, obří komodští varani, javánští jednorozí nosorožci, skot banteng, tygři a mnoho dalších druhů zvířat, které nyní žijí v rezervacích pro divokou zvěř  Indonéská flóra zahrnuje jak drobné orchideje, tak obří rostlinu rafflesii, největší květinu na světě, jejíž květ má průměr téměř jeden metr  Ze zemědělských plodin zde najdeme kaučukovník, kokosovou palmu, kávovník, čajovník, kakaovník, kukuřici, koření, kapok, tabák, rýži, apod  Indonésie je jednou z největších zásobáren dřeva na světě a je zde vůbec největší koncentrace tropických tvrdých dřevin na světě.  Celková plocha státem vlastněných lesů je přibližně 13 mil hektarů. 56% exportu dřeva tvoří dřevo ze stromu meranti. Z ostatních druhů to je ramin, akát, týk, borovice, ratan a bambus.

orangutáni komodští varani tygři Orchidej Obří rafflesie Kokosová palma kávovník Čajovník KakaovníkKapok

Tabák Rýže Meranti Ramin Akát Týk Borovice ratan Bambus

 Jakarta ( 9 mil. obyvatel )  Surabaya  Bandung  Semarang  Yogyakarta  Surakarta ( Solo )  Medan  Padang  Palembang  Ujung Pandang  Banjarmasin  Bandar Lampung  Manado  Jakarta ( 9 mil. obyvatel )  Surabaya  Bandung  Semarang  Yogyakarta  Surakarta ( Solo )  Medan  Padang  Palembang  Ujung Pandang  Banjarmasin  Bandar Lampung  Manado

Vypracovala : Beáta Belasová Proč: Chtěla jsem se o této zemi dozvědět něco zajmavého.