Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podnebí a vegetace Asie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podnebí a vegetace Asie"— Transkript prezentace:

1 Podnebí a vegetace Asie
Rozmanitost přírody

2 Podnebí a vegetační pásy Asie
V Asii jsou zastoupeny všechny podnebné a vegetační pásy: Podnebí Vegetace Arktický (chladný málo srážek) trvale zaledněné, polární mrazové Subarktický (chladný málo srážek) tundry a lesotundry Mírný tajga, listnaté lesy, stepi, chladné pouště Subtorpický (teplý, suchý) středomořská vegetace, pouště, monzunové lesy, pouště Tropy (teplý, vlhký) savany, monzunové lesy, tropické deštné lesy + horské a vysokohorské oblasti

3 Podnebí - samostatná práce
Pomocí atlasu zjisti: - nejsušší a nejdeštivější místo Asie - nejteplejší a nejchladnější místo Asie Zjisti a zamysli se: - Ve které části je největší a nejmenší množství srážek a proč? - Jaké jsou důvody rozdílů teplot v Asii?

4 Podnebí (zápis) Díky rozloze Asie je podnebí různorodé (zastoupeny všechny klimatické pásy severní polokoule). Podnebí (monzuny, tropické cyklony, kontinentalita podnebí, nadmořská výška aj.) ovlivňuje společensko-ekonomickou sféru (hustota zalidnění, zemědělství, turistiku aj.).

5 Vegetace (zápis) V Asii najdeme všechny vegetační pásy. Výrazně se zde uplatňuje výšková stupňovitost (především ve velehorách) vegetace. Pro zemědělství se nejvíce hodí oblast stepí a smíšených lesů. Nejcennější krajiny jsou vyhlášeny za NP. Problémem je: kácení tropického lesa, snižování rozmanitosti přírody (kulturní krajina), eroze půdy aj.

6 Samostatná práce - vegetace
Ve kterém vegetačním páse žijí uvedená zvířata a rostou stromy: - sob, slon indický, panda velká, lední medvěd, kůň Převalský, orangutan, sob, tygr sibiřský, cedr libanonský, orchideje, lišejník, olivovník, bambus.


Stáhnout ppt "Podnebí a vegetace Asie"

Podobné prezentace


Reklamy Google