Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Amazonie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Amazonie."— Transkript prezentace:

1 Amazonie

2 Amazonie je oblast rozprostírající se okolo nejmohutnější řeky světa – Amazonky.
Povodí řeky měří téměř km2 V Amazonii je mnoho NP a CHKO Amazonie zabírá 56% celkové rozlohy Brazílie, ale žije zde jen asi 7% obyvatel. Z hlediska reliéfu můžeme do této oblasti započítat západní část jihoamerických Kordillér – And, Amazonskou nížinu, jih Guayanské vysočiny a brazilskou vysočinu. Hlavní dominantou je samozřejmě řeka Amazonka

3 Amazonka - „tepna života v zelených plicích země“
Každý rok zplavuje tisíce km2 vodou.

4 Amazonský deštný prales
Tropický deštný prales, který pokrývá téměř celou oblast Amazonie, je jedním z nejvýznamnějších kyslíkových zdrojů planety Země. Je to zároveň největší džungle na světě s nejbohatší flórou a faunou. V současnosti to však se světovými deštnými pralesy nevypadá vůbec nadějně. Především kvůli těžbě dřeva a stavění nových komunikací se oblast deštných pralesů radikálně zmenšuje.

5 Zvířata a rostliny Předpokládá se, že v dosud zcela neprobádaném „posledním patře“ deštného pralesa (30m nad zemí a výše) žije až 100 milionů neznámých druhů zvířat. K typickým rostlinám pralesa patří orchideje, bromelie nebo také masožravé rostliny. Roste zde asi druhů rostlin.

6 Zvířata Sklípkani běhají i šplhají po stromech. Bez problémů přeskakují až 50 cm široké meziprostory. Pralesničky jsou pestře zbarvené žáby, kterých zde žije více než 160 druhů

7 Kapybara je výborný plavec
Mládě tapíra Tukan

8 Pásovec – nejpodivuhodnější savec světa
Lenochod dvouprstý opouští koruny stromů jen jednou týdně

9 Vřešťan černý a lvíček zlatý

10 Srážky Dešťové srážky, jejichž množství překračuje 2000 mm ročně, poskytují rostlinstvu po celý rok optimální podmínky k růstu. Kvůli množství srážek zde panuje velmi vysoká vlhkost vzduchu (80%), která znesnadňuje dýchání.

11 Obyvatelstvo Zpravidla se jedná o tzv.nestálé obyvatele, kteří jsou tvořeni vědci, výzkumníky a turisty. Původní obyvatelstvo se objevuje pouze výjimečně. Mezi nejzajímavější kmeny v této oblasti patří bezpochyby kmen Ačuárů. Ti jsou někdy nazýváni jako „lovci lebek z Amazonie“.

12 Mýty Mýty si původní obyvatelé předávají z generace na generaci. Patří k nim například vyprávění o Botovi. Sladkovodní delfín Boto se podle pověsti často objevuje v elegantních šatech na vesnických slavnostech a zve dívky k tanci. Méně přátelskou bytostí je skřítek Curupira, který má chodidla obrácená špičkami dozadu. Vypráví se, že svými stopami zavedl do záhuby již mnoho lidí, putujících pralesem.


Stáhnout ppt "Amazonie."

Podobné prezentace


Reklamy Google