Vztahy mezi živočichy a rostlinami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: VY_32_inovace_PR45_09 Autor: Lenka Svobodová
Advertisements

Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Biotické podmínky života
Lesní obratlovci – savci
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Potravní vazby rostlin a živočichů
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
VZTAHY ORGANISMŮ.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
PLANKTON.
Potravní vztahy.
Rozmanitost organismů, třídění organismů
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Význam hub a mechů v ekosystému
Biotické faktory prostředí
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Charakteristika ekosystému
Biotické podmínky života
Bakterie.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Živá příroda.
Základní skupiny organismů
LES ŘASY.
Vztahy mezi organismy.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ekosystémy.
Potravní pyramida, potravní řetězec
Co jsme již poznali.
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
LOUKA živočichové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Ekosystém les Živočichové
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
Transkript prezentace:

Vztahy mezi živočichy a rostlinami

??? POPIŠ HLAVNÍ ZNAKY HMYZOŽRAVCŮ, KTERÉ HMYZOŽRAVCE ŽIJÍCÍ V LESE ZNÁŠ? CO JE PRO NĚ TYPICKÉ? MAJÍ HMYZOŽRAVCI V PŘÍRODĚ NĚJAKÝ VÝZNAM? Které šelmy jsou v našich lesích běžné? Co o nich víš? Můžou být něčím nebezpeční (kteří, proč)? POPIŠ HLAVNÍ ZNAKY NETOPÝRŮ. VYSVĚTLI, JAK SE ORIENTUJÍ V PROSTORU. Vyjmenuj hlavní znaky šelem. Jaký mají šelmy význam v přírodě? POPIŠ HLAVNÍ ZNAKY HLODAVCŮ. KTERÉ LESNÍ HLODAVCE ZNÁŠ? POPIŠ JE. Které z šelem žijících v lese jsou v ČR ohrožené a vzácné? Co o nich víš? ??? ??? ??? ??? ???

POPIŠ HLAVNÍ ZNAKY HMYZOŽRAVCŮ, KTERÉ HMYZOŽRAVCE ŽIJÍCÍ V LESE ZNÁŠ POPIŠ HLAVNÍ ZNAKY HMYZOŽRAVCŮ, KTERÉ HMYZOŽRAVCE ŽIJÍCÍ V LESE ZNÁŠ? CO JE PRO NĚ TYPICKÉ? MAJÍ HMYZOŽRAVCI V PŘÍRODĚ NĚJAKÝ VÝZNAM? POPIŠ HLAVNÍ ZNAKY NETOPÝRŮ. VYSVĚTLI, JAK SE ORIENTUJÍ V PROSTORU. POPIŠ HLAVNÍ ZNAKY HLODAVCŮ. KTERÉ LESNÍ HLODAVCE ZNÁŠ? POPIŠ JE.

Zopakujte si Lesní savce Podle obrázků:

Vlk obecný

Jelen a laň (samice)

Netopýr velký

Muflon - Samec a samice

Rejsek obecný

Medvěd hnědý

Srnec obecný

Myšice lesní

Liška obecná

Daněk evropský

Krtek obecný

Kuna lesní

Prase divoké

Ježek evropský

Jezevec lesní

Veverka obecná

Rys ostrovid

Norník rudý

Špaček obecný

Drobnuška

Hmyzenka

Ponravy – larvy chrousta Chroust obecný

Vztahy mezi živočichy a rostlinami

+ prostuduj obrázek na str. 57. Učebnice str. 55 - 61 a) str. 55 - 56 + prostuduj obrázek na str. 57.

Vysvětli pojem „predátor“ Vysvětli pojem „predátor“. Uveď na základě probraného učiva tři příklady predátorů žijících v lese. Kdo je „býložravec“? Vysvětli pojem „parazit“, nahraď ho českým slovem a uveď příklad parazita žijícího v lese. Jak vznikají patra lesa? Vyjmenuj patra lesa. Čím především se patra lesa liší? Vysvětli, co je „potravní řetězec“. Kterou skupinu organismů označujeme jako „producenty“ a proč? Kterou skupinu organismů označujeme jako „konzumenty“ a proč?

predátor (lovec) všežravec býložravec klíště KONZUMENTI býložravec PRODUCENT klíště PARAZIT

PATRA LESA PRONIKÁ POUZE 2% SLUNEČNIHO SVĚTLA MINIMÁLNÍ MNOŽSTVÍ SVĚTLA A CHLADÍCÍ EFEKT LISTŮ V KORUNÁCH STROMŮ O 7 – 10 °C NIŽŠTÍ TEPLOTA NEŽ V KORUNÁCH STROMŮ

Pozorně si prohlédněte obrázek na str Pozorně si prohlédněte obrázek na str. 57 a promyslete si odpovědi na následující otázky (pokud nevíš, potichu se poraď se svým sousedem).

Která skupina organismů na obrázku chybí? Pojmenuj organismy na obrázku z hlediska jejich postavení v potravním řetězci. Která skupina organismů na obrázku chybí? Která skupina a proč je základem celého řetězce? Co je zdrojem energie pro celý systém?

Potravní řetězec predátoři konzumenti producenti

Malé šelmy a dravci, hmyzožravci Velcí predátoři vlk rys Malé šelmy a dravci, hmyzožravci Býložravci ROSTLINY Rozkladači baktérie houby los jelen hmyz malí hlodavci ptáci šelmy sovy lasička liška

králík veverka myš semenožraví ptáci ROSTILINY býložravý hmyz dravý ropucha pavouk hmyzožraví had dravci a sovy liška

Učebnice str. 57 až 59 ke slovnímu spojení „Půdní baktérie“

Co vyjadřuje POTRAVNÍ PYRAMIDA?

Čím se liší zobrazený potravní řetězec od předchozích obrázků? ztráty energie producenti konzumenti 1. řádu konzumenti 2. řádu rozkladači

Vysvětli pojem „rozkladači“. Uveď příklady rozkladačů. V jakém patře lesa se rozkladači vyskytují a proč?

ROZKLADAČ je organismus, který jako potravu využívá zbytky mrtvých těl rostlin a živočichů i jejich výkalů, a rozkládá je na jednodušší látky, tzv. humus. Rozkladači žijí hlavně v půdě. K rozkladačům patří například: bakterie houby živočichové (např. mrchožrouti – sup, rak, hyena-, hmyz, roztoči, stinky,žížaly).

Co mají všichni společného??? rozkladači

Učebnice str. 59 od „Půdní baktérie“

Co tvoří tělo baktérie? Jak můžeme baktérie pozorovat? Co vzniká činností půdních baktérií? Proč jsou tyto látky důležité?

BAKTÉRIE jsou nejjednodušší organismy – jejich tělo je tvořené z jediné buňky jsou velmi malé (kolem tisíciny milimetru) – pozorovat je můžeme pouze pod výkonným mikroskopem  často jim říkáme mikrobi jsou nejpočetnější organismy na Zemi vyskytují se ve vzduchu, ve vodě, v půdě, na povrchu i uvnitř těl rostlin i živočichů

Tvary bakterií kulovité tyčinkovité - 5 (bacily) zakřivené - 6 1 – kok 2 – diplokok 3 – streptokok 4 - stafylokok tyčinkovité - 5 (bacily) zakřivené - 6

Způsobují TLENÍ a HNITÍ. Půdní bakterie označujeme jako ROZKLADAČE, protože se živí rozkladem organických látek. Způsobují TLENÍ a HNITÍ. Jsou velmi malé, v 1 cm3 půdy žije několik milionů baktérií.

Dead and rotting plant material = mrtvý a hnijící rostlinný materiál Raven = havran, krkavec Carrion = mršina Blowfly = masařka Pill bug = svinka Dead and rotting plant material = mrtvý a hnijící rostlinný materiál Centipede = stonožka Earthworm = žížala Carrion beetle = hrobaříci

Potravní Vztahy v lese Les je složitě uspořádaný celek-ekosystém. Jednotlivé organismy tu žijí ve složitých vzájemných vztazích: základem jsou rostliny = výrobci =producenti – při fotosyntéze vytvářejí organické látky - cukr spotřebitelé=konzumenti – živí se jinými organismy: lovci = predátoři - živí se dravě , např. rys, jestřáb, ropucha býložravec – živí se rostlinnou potravou, např. jelen, křivka, lýkožrout všežravec – živí se rostlinnou i živočišnou potravou, např. prase, sojka, mravenec cizopasníci = paraziti – živí se na úkor jiného organismu, např. klíště – saje krev, mšice – sají rostlinné šťávy rozkladači – potravu získávají z rozkladu zbytků rostlin a živočichů v půdě, tím je vrací do oběhu , např. půdní baktérie, houby, roztoči činností rozkladačů vzniká humus Potravní vztahy mezi organismy v ekosystému vyjadřují potravní řetězce.

Jak to chodí …

HODNOCENÍ

Potravní Vztahy v lese Les je složitě uspořádaný celek-ekosystém. Jednotlivé rostliny a živočichové tu žijí ve složitých vzájemných vztazích: základem jsou rostliny = výrobci =producenti – při fotosyntéze vytvářejí organické látky - cukr spotřebitelé=konzumenti – živí se jinými organismy: lovec = predátor - živí se dravě, např. rys, jestřáb, ropucha býložravec – živí se rostlinnou potravou, např. jelen, křivka, lýkožrout všežravec – živí se rostlinnou i živočišnou potravou, např. prase, sojka, mravenec cizopasníci=paraziti – živí se na úkor jiného organismu, např. klíště – saje krev, mšice – sají rostlinné šťávy rozkladači – potravu získávají z rozkladu zbytků rostlin a živočichů v půdě, tím je vrací do oběhu, např. půdní baktérie, houby, roztoči činností rozkladačů vzniká humus Potravní vztahy mezi organismy v ekosystému vyjadřují potravní řetězce.

Opakování: PS- str. 13/ 28 a str. 14/ 29 Vysvětli pojmy producent a konzument. Uveď dva příklady z každé skupiny. Popiš podstatu fotosyntézy. Vysvětli pojmy parazit a predátor. Uveď 2 příklady parazita a 2 příklady predátora. Čím se liší predátor a parazit? Vysvětli pojem rozkladač. Uveď 2 příklady. Jaký je význam rozkladačů v přírodě? Uveď příklad potravního řetězce (pastevně kořistnického).

Vysvětli obrázek:

POTRAVNÍ PYRAMIDA