TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA BIOPALIV ČR Biopaliva 2.generace TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA BIOPALIV ČR Biopaliva 2.generace Pankrác 5.-6.11.2008 Ing. Leoš Gál RESPONSIBLE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Alternativní paliva v dopravě a jejich vliv na životní prostředí
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
… méně efektivní než systémy plantážní velkoplošné a velkoobjemové !!! PROČ udržitelná politika ???
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Nový trend ve slunolamech Radek Pelz, ALARIS Czech Republic s.r.o.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
RESPONSIBLE CARE ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO UŽITÍ BIOSLOŽEK V DOPRAVĚ A CHEMICKÉM PRŮMYSLU PREZENTACE STAVU K ZÁŘÍ 2007 Přednášející musí často.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
technologie využití biomasy
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.

Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Technické kreslení.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Přednost početních operací
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Ruská federace x WTO a OECD
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
SVĚTOVÁ (R)EVOLUCE BIOPALIV
Transkript prezentace:

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA BIOPALIV ČR Biopaliva 2.generace TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA BIOPALIV ČR Biopaliva 2.generace Pankrác Ing. Leoš Gál RESPONSIBLE CARE Konference : Biomasa & Bioplyn 2008 – Rozvoj bioenergie v ČR

Bučovice Obsah : 1.Ropa, uhlí a biomasa v kontextu OZE Vzájemná konkurence OZE v energetice ČTPB – Svaz chemického průmyslu 2. generace biopaliv (Fermentace a Zplyňování) Aktivity ČTPB 2009

Bučovice ROPA – příběh pro 200 let Scénář roční produkce při rozdílném tempu růstu spotřeby Růst 3% Růst 2% Růst 1%

Bučovice Opouštějme ropu dříve, než ropa opustí nás Ropa Plyn Poměrový podíl plyn-ropa empiriepredikce

Bučovice Energetické problémy na obzoru „Huston, Huston, máme problémy… Fosil dochází a … nějak špatně se nám dýchá!!! Jak jsme na tom s OZE ?“

Bučovice OZE – podíly, potenciál, výhled Potenciál vody Biomasa Geotermální zdroje Slunce Vítr Současný trend : Mtoe v 2010

Bučovice Obsah : Ropa, uhlí a biomasa v kontextu OZE 2. Vzájemná konkurence OZE v energetice ČTPB – Svaz chemického průmyslu 2. generace biopaliv (Fermentace a Zplyňování) Aktivity ČTPB 2008

Bučovice Konkurenční energetické užití OZE 1.Teplo 2.Elektrická energie 3.Transportní průmysl – paliva STÁTNÍ ENERGETICKÁ STRATEGIE ??? MZe - Zemědělství MPO - Průmysl a obchod MŽP - Životní prostředí MDCR - Doprava MPSV - Sociální oblast MMR - Regionální vztahy – Kraje

Bučovice Energetický transfer vodní potenciál vítr sluneční energie geotermální potenciál biomasa a dendromasa komunální odpady El.energie Teplo Kapalná paliva OZE vstup OZE výstup

Bučovice Rámec pro energetické užití Vědecko- výzkumný potenciál ČR, EU, světový Populace a příroda EU - legislativní a právní rámec ČR – Státní a místní legislativně-správní establisment Průmysl a podnikatelská sféra BIOMASA 2. STRATEGIE Pravidla Dlouhodobé trendy Výzkum a vývoj 1. POPTÁVKA a přírodní danosti Nejasně definovaná (všechno a levně) 3.Realizace Uspokojování poptávky

Bučovice Obsah : Ropa, uhlí a biomasa v kontextu OZE Vzájemná konkurence OZE v energetice 3. ČTPB – Svaz chemického průmyslu 2. generace biopaliv (Fermentace a Zplyňování) Aktivity ČTPB 2009

Bučovice Použití ropných produktů podle sektorů, Eurostat 2007 PODÍL ROPY V DOPRAVĚ

Bučovice ? JAK ? Zdroj ČAPPO 2007 CÍL 10% BIOPALIV V 2020

Bučovice POLITIKA STÁTU Víceletý program podpory biopaliv v dopravě, bude notifikován EK: –S podporou výzkumu se v oblasti biopaliv 2. generace počítá i v ČR. –Proto by měl být uvolněn pro období určitý objem finančních prostředků na podporu výzkumných a vývojových aktivit formou grantů zainteresovaných rezortů s cílem vytvoření technologických center biopaliv 2.generace. V současné době není v Česku žádná podpora a žádný Operační program nepodporuje pilotní instalaci a výzkum biopaliv 2.generace Usnesení Vlády ČR č. 164 z : –MZe, MPO, MŽP vyhlásit za koordinace skupinou Biopaliva na v rámci resortních programů na podporu výzkumu a vývoje výzkumné programy zaměřené na komplexní posouzení a aplikaci technologií výroby biopaliv 2.generace

Bučovice ČTPB -Č eská T echnologická P latforma B iopaliv 1.Elektrická energie 2.Teplo 3.Transportní průmysl – paliva Závazek 10% náhrada biopaliv v roce 2020 tedy 670 kt z OZE

Bučovice ČTPB – rámec aktivit Vědecko- výzkumný potenciál ČR, EU, světový Populace, biotop, Energetická potřeba EU - legislativní a právní rámec ČR – Státní a místní legislativně-správní establisment Průmysl a podnikatelská sféra

Bučovice MISE ČTPB Vytvořit komplexní- odborný rámec pro vývoj a následně aplikaci výroby alternativních paliv pro ČR. Koordinace : -Biomasa - zemědělské a půdní danosti -Chemicko -technologická oblast -Environmentální oblast -Legislativna, Sociální,sociologické, ekonomické oblasti WG 1 BIOMASA ( z čeho) WG 2 TECHNOLOGIE (jak a co) WG 3 Udržitelnost (na dlouho)

Bučovice ČTPB – schematické vazby a struktura ČTPB WG 2 TECHNOLOGIE (jak a na co) WG 1 BIOMASA (co) WG 3 Udržitelnost ( na dlouho)

Bučovice Přístup k biopalivům strukturalizovat, systematizovat a profesionalizovat. -Dělit komplexnost paliv do pracovních skupin (WG1..WG5) -Definovat a upgradovat dílčí cíle v pracovních skupinách podle vývoje doma i ve světě. -Zajistit propojení a začlenění ČR do první linie v oblasti biopaliv v rámci EU. VIZE ČTPB v kontextu

Bučovice WG1 -BIOMASA 1. DENDROMASA 1.1. Lesní těžební zbytky 1.2. RRD + miscathus 2. BIOMASA 2.1. Energetické plodiny 2.2. Zemědělské zbytky 2.3. Trávy 2.4. Řasy 3. ODPADY – BRKO, kejda, druhotné suroviny… 1. DENDROMASA 2. BIOMASA 3. ODPADY WG 1 BIOMASA ( z čeho)

Bučovice WG2 – Chemické procesy a VÝVOJ GENERACÍ BIOPALIV Cukr, škrob plodiny Olejnaté plodiny 2.GASIFIKACE 1.FERMENTACE ENERGIE: Vítr Voda Slunce Geotermální energie Biomasa : WG 2 TECHNOLOGIE (jak a co)

Bučovice Anaerobní digesce (fermentace, kvašení) Kontrolovaná, mikrobiální přeměna organických látek bez přístupu vzduchu. Uhlovodíkový výslední potenciál : BIOPLYN Základem je metan CH 4 …potenciál pro „GTL“ 1.FERMENTACE -Kvašení

Bučovice Chemicko-termická reakce - pyrolýza Uhlovodíkový výslední potenciál : SYNGAS Základem je CO+H 2 …potenciál pro BtL 2.GASIFIKACE -Zplyňování

Bučovice WG3 –ekologie - certifikace WG 3 Udržitelnost (na dlouho) Pravidla hry a mantinely z hlediska životního prostředí certifikace biomasy - definice biodiverzity - definovat daňovou politiku jednotlivých biopaliv

Bučovice há generace není „konečná“ Kogenerace (enegetické spalování) je z hlediska budoucí generace barbarstvím

Bučovice Obsah : Ropa, uhlí a biomasa v kontextu OZE Vzájemná konkurence OZE v energetice ČTPB – Svaz chemického průmyslu 4. 2-há generace biopaliv Aktivity ČTPB 2009

Bučovice Druhy, typy paliv pro transportní průmysl 1.GENERACE - MEŘO, etanol 2.GENERACE – celá škála různých typů a druhů paliv: BtL- Biomass to liquid - Kapalné palivo z biomasy GtL - Gas to liquid – Kapalné palivo z plynu CtL – Coal to liquid – Kapalné palivo z uhlí XtL – Kapalné palivo z mixu biomasy a uhlí MtG – Metanol to gasoline MtS – Metanol to synfuel - kapalné palivo benzínového typu z CH4 Další – Etanol z lignocellulozy, Metan (SNG), DME,….

Bučovice Predikce budoucího scénáře vývoje Syntetická paliva na bázi uhlí a plynu CtL, GtL, XtL Ropa s obsahem síry < 10 ppm Syntetická paliva na báze biomasy BtL Dnes Budoucí scénář podílu jednotlivých druhů biopaliv

Bučovice ZPLYŇOVÁNÍ - GASIFIKACE UHLÍKUHLÍK PALIVO Motory Turbíny Pece Vodík Metan (SNG) Kapalná paliva Oleje Uhlí Biomasa Odpady

Bučovice BtL – naftové palivo BtL – benzínové palivo Potenciál SYNGASu

Bučovice

Bučovice generace ve světě Choren beta – funkční od 5/ tun/rok – produkce tun BtL Choren sigma – plán Mio tun/rok – tun BtL Pyrolýza – mžiková, vysokoteplotní

Bučovice SILNÉ a SLABÉ stránky syntetických paliv SILNÉ STRÁNKY Stávající motory vyhovují Široká báze vstupní biomasy Paliva bez aromatických uhlovodíků a síry Redukce CO2 až o 85% SLABÉ STRÁNKY Komplexní proces Vysoké investice

Bučovice Obsah : Ropa, uhlí a biomasa v kontextu OZE Vzájemná konkurence OZE v energetice ČTPB – Svaz chemického průmyslu 2. generace biopaliv (Fermentace a Zplyňování) 5. Aktivity ČTPB 2009

Bučovice ČTPB v roce 2009 připravuje: 1. První projekt v ČR na SYNGAS pootevřená brána výzkumu : - Chemikům k biopalivům - Odborníkům na biomasu 2. Interaktivní mapu biopotenciálu ČR na k.ú. s respektem danosti půdního fondu (BPEJ) a další související danosti regionu ( stávající fosilní energetické zdroje) 3. Koordinace a podpora aktivit v oblasti biopaliv

Bučovice Pilotní výzkumně vývojový projekt zplyňování biomasy technologie REPOTEC na SYNGAS

Bučovice Lokalizaci- typ, druh, velikost technologie určuje biotop. Mapa biopotenciálu ČR

Bučovice Výzvy pro TPB ČR v roce 2009 ? Syngas – Fischer Tropsch Metan – cesta RRD – vrby, topoly,miscanthus Mikrořasy - mokré procesy (olej,metan...) Aktivizaci WG3 a WG4 Mapa potenciálu biomasy v ČR

Bučovice Děkuji za pozornost Ing. Leoš Gál