POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI 01 0964 Ing. Marie Tichá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

PROF SVAR s.r.o. Tento dokument je v tištěné podobě neřízený, pokud není podepsán ředitelem společnosti !!! Příručka integrovaného systému managementu,
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Posuzování životního cyklu
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Management kontinuity činností organizace
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Ekologický pilíř – celkový přehled
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Překlad slovníku ISO 14050: 2009 Úkol slovníku Pořadí slovníku Struktura slovníku Poznámky k překladu.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Přístup k posouzení rizika
Normalizace v oblasti environmentálního managementu
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Požadavky ISO/DIS 9001:2014 a ISO/DIS 14001:2014
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Systém managementu jakosti
Jištění kvality technologických procesů
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
ENV010 LCA - hodnocení životního cyklu výrobků a služeb.
Systém managementu jakosti 3
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Presentation Title 1st September 2002
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Transkript prezentace:

POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá

KOMU JE POKYN URČEN Pokyn vychází z předpokladů: každý produkt má dopad na životní prostředí v průběhu všech fází životního cyklu, např. těžby zdrojů, získávání surovin, výroby, distribuce, užití (aplikace), opětovného užití, nakládání s výrobkem po skončení jeho životnosti, včetně jeho odstranění. opatření v produktových normách mohou environmentální dopady produktů významně ovlivnit. Z toho vyplývá, že je pokyn určen pro ty, kdo se podílejí na zpracování produktových norem, aby včasným zásahem umožnili efektivní ochranu životní prostředí. Pokyn lze využít nejen při návrzích, ale i při revizi produktových norem.

POKYN POMÁHÁ TVŮRCŮM NOREM Pochopit, jak se produkt chová ve vztahu k životnímu prostředí během svého životního cyklu kvůli rozhodnutí, zda je možné a vhodné zvažovat environmentální problémy v produktové normě. Identifikovat environmentální problémy a navrhnout environmentální opatření v produktových normách Vytvořit efektivní návrh, který by přispěl ke zlepšení životního prostředí prostřednictvím produktové normy a zmírnil potenciální nepříznivé environmentální dopady produktu.

ZÁKLADNÍ PRINCIPY Uvažování ve smyslu životního cyklu Zohlednit environmentální problémy produktů ve všech fázích životního cyklu. Zajistit, aby úvahy, týkající se environmentálních dopadů jedné fáze, negativně nezměnily nebo neovlivnily: celkovou zátěž environmentálních dopadů vztahujících se k produktu ostatní problémy týkající se lokálního, regionálního nebo globálního životního prostředí Efektivní využití přírodních zdrojů čerpání nerostných surovin včetně fosilních paliv a vody nadměrné čerpání obnovitelných zdrojů zábory půdy, poškození biodiverzity Prevence znečištění prevence znečištění ve všech fázích životního cyklu. obnova energie interní/externí opětovné užití, recyklace

ZÁKLADNÍ PRINCIPY Prevence a minimalizace environmentálních rizik omezení rizik pro lidské zdraví, vztahujících se na mimopracovní incidenty a nehody omezení nebo vyvarování se použití nebezpečných látek, ať už se jedná o složky produktu nebo katalyzátor při výrobě identifikace a vhodný management nevyhnutelných rizik vztahujících se k procesu; nebo možnost kontrolovaného nebo nekontrolovaného úniku nebezpečné látky během používání či demontáže Princip předběžné opatrnosti Podle principu předběžné opatrnosti je lépe zabránit činnosti bez vědecké jistoty, než pokračovat v podezřelé činnosti, která je nebo není kontrolována. Jak velké kontaminaci lze zabránit? Jaké jsou alternativy k tomuto produktu nebo činnosti? Je vůbec tento produkt nebo činnost nezbytná? Princip předběžné opatrnosti se zaměřuje na možnosti a řešení, spíše než na rizika.

ZÁKLADNÍ PŘÍSTUPY Návrh produktu (Product Design) Návrh produktu je nejsilnějším nástrojem, který zabraňuje případným environmentálním dopadům ve všech fázích životního cyklu produktu. Užití produktu Autoři norem by měli vzít v úvahu potenciální požadavky na údržbu a užití produktu v praxi stejně jako jeho nezáměrné užití a vliv na životní prostředí. Výměna environmentálních informací o produktu Autoři norem by měli přispět k zajištění výměny důležitých environmentálních informací v rámci předmětu normy.

ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY Pro identifikaci environmentálních problémů, je třeba pochopit, jak se produkt během svého životního cyklu chová v interakci s životním prostředím. Příklady environmentálních problémů produktů emise do ovzduší vypouštění do vody a půdy spotřeba surovin spotřeba energie a vody využívání území Environmentální problémy jsou spojeny s dopady prostřednictvím vztahu „příčina - následek“. Dopady na životní prostředí změny klimatu (prostřednictvím emisí skleníkových plynů) znečištění ovzduší (prostřednictvím neřízených/nečištěných nebo havarijních emisí částic a toxických plynů do ovzduší) vyčerpání neobnovitelných zdrojů (spotřebou fosilních paliv a rud)

IDNETIFIKACE ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ PRODUKTU Sběr údajů pro identifikaci environmentálních problémů příslušné odvětvové pokyny studie posuzování životního cyklu (LCA): měly by být použity studie v souladu s ISO a ISO studie dopadu na životní prostředí (EIA) nebo rizik, zprávy o technických údajích, publikované environmentální analýzy nebo studie, nebo seznamy toxických látek, vztahujících se k produktu, závažné monitorované údaje specifikace produktu, údaje o vývoji produktu, bezpečnostní listy (M/CSDS) nebo energetické a materiálové bilance, environmentální prohlášení o produktu environmentální a jiné související právní požadavky specifické environmentální zásady dobré praxe, národní a mezinárodní politiky, směrnice a programy zprávy o havarijních situacích a nehodách

Environmentální kontrolní seznam Environmentální problém Fáze životního cyklu ZískáváníVýrobaUžitíKonec životnostiVšechny fáze Surovin a energie Předzpracované materiály a součásti Výroba Balení Užití Údržba a oprava Užití doplňkových produktů Opětovné užití materiálu a obnova energie Spalování bez obnovy energie Konečné odstraňování Přeprava Vstupy Materiály Voda Energie Území Výstupy Další závažné problémy (rizika vycházející z nehod nebo nezáměrného použití, informace pro zákazníka) Komentář

NÁVOD NA ZAPOJENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ DO PRODUKTOVÝCH NOREM V návodu jsou uvedeny příklady možných doporučení pro každou fázi životního cyklu, která by se měla odrazit v podobě environmentálních opatření, včetně omezení a příkladů různých možností založených na způsobu uvažování ve smyslu životního cyklu. Podle podstaty závažných environmentálních dopadů a rozsahu normy by se měli autoři norem rozhodnout, zda tato opatření mají být zahrnuta do norem jako požadavky, doporučení nebo stanoviska. Doporučení pro opatření v normách a příklady výběru alternativ a omezení se týkají: získávání surovin, předem zpracovaných materiálů a součástí výroby balení běžného použití trvanlivosti, údržby a oprav výrobku použití doplňkových produktů konce životnosti dopravy

TVORBA ODVĚTVOVÉHO POKYNU PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PŘÍLOHA A V některých odvětvích by mohlo být vhodné vytvořit odvětvový pokyn pro životní prostředí, který rozvádí informace uvedené v tomto pokynu. Takový odvětvový pokyn by se mohl zaměřit na environmentální problémy charakteristické pro dané odvětví a poskytnout autorům norem doplňkové a podrobnější informace, např. uvedením příkladů, které jsou pro dané odvětví specifické, zaměřené na způsob, jak zohlednit environmentální problémy v normách příslušného odvětví. Návod na tvorbu odvětvového pokynu obsahuje „Příloha A“ Příklady environmentálních opatření v normách PŘÍKLADY ENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ V NORMÁCH PŘÍLOHA B „Příloha B“ obsahuje příklady environmentálních opatření, které se vyskytují v již existujících normách.

DĚKUJI ZA POZORNOST