Regionální ekonomická analýza

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Regionální ekonomická analýza Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Regionální ekonomická analýza
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Regionální věda 3 případová studie 5RE904 Regionální věda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Evropský sociální fond
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Techniky projektového řízení
Společenská odpovědnost organizací
Urbanizační procesy Evropský sociální fond
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Regionální politika RP ČR.
Urbanizace a urbanismus
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální politika EU v období
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekonomika životního prostředí
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Úvod, základní principy a cíle
Transkript prezentace:

Regionální ekonomická analýza Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Regionální ekonomická analýza Regionálně ekonomické koncepce – uplatnění principů trvalé udržitelnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Hlavní části přednášky: 1. Vývoj oboru 2. Sledované téma 3. Prostorová struktura Regionální ekonomika Strategické plány Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

} ● Mezinárodní vývoj v oboru (Politická ekonomie 4/1995, úvodní část „Historie oboru“) ● Historický přínos: Lokalizační teorie (A. Weber, W. Christaller, …), W. Isard, teorie polarizace (F. Perroux, J. Boudeville, J.Perrin), atd. } G. Myrdal - teorie kumulativních příčin H. Armstrong a J. Taylor - neokeynesiánské přístupy M. Temple - neoklasický výklad O. Williamson - nový institucionalismus v prostorovém pojetí P. Romer a P. Krugman - nová teorie růstu Specifická pozice regionální ekonomie teoretické proudy Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

2. Sledované téma Regionální koncepce - řada forem: Trvalá udržitelnost - v regionálních koncepcích především v těchto oblastech: ▪ Strategický rozměr RK ▪ Vyváženost mezi funkčním využitím území a jeho dispozicemi a vhodná integrace funkcí ▪ Ekonomicky efektivní lokalizace činností a objektů, slučitelná s funkcemi území ▪ Přiměřená ekonomická výkonnost regionu ▪ Pozice regionu jako prvku v širších územních systémech ▪ Ochrana a podpora environmentálně hodnotných lokalit a územních systémů ▪ Sociální prostředí umožňující efektivní komunikaci mezi subjekty, podílejícími se na územním vývoji a vyvažování jejich zájmů Koncepce rozvoje regionu Zásady územního rozvoje Program soc. a ek. rozvoje Politika územního rozvoje Koncept územního rozvoje Strategie udrž. rozvoje Územní a regionální plány Strategické plány Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

3. Prostorová struktura Stupeň regionální polyfunkčnosti (RPF) Teorie: ▪ Díla Patricka Geddese na přelomu 19. a 20 stol. (později L. Mumford ) ▪ Athénská charta (1933) - původně podporuje separaci ▪ Nová Athénská charta (1998) - reaguje na původní strukturální nedostatky ▪ Teorie kumulativních příčin (Gunnar Myrdal, 1957 a další), teorie nerovnoměrného rozvoje (A. Hirschman, 1958) - vliv prostorově nerovnovážné poptávky a nabídky, „regional drainage“, divergentní regionální vývoj ▪ Nová teorie růstu (P. Krugman, 1991, B. Arthur, 1994) - aglomerační mechanismy, selektivní migrace, závislost na předchozím průběhu vývoje Hlediska trvalé udržitelnosti: ▪ Poměr přítomné a trvale se vyskytující populace ▪ Přesuny produkčních faktorů ▪ Energetické nároky na přepravu ▪ Časová náročnost přepravy ▪ Plošné nároky dopravy v klidu ▪ Míra sociálně - psychologické identifikace s rezidenčním územním celkem - její snižování vlivem mobility, vliv na sídla i okolní krajinu Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Součásti trvalé udržitelnosti ekonomická růst efektivnost stabilita základní potřeby / zaměstnanost mezigenerační vztahy vyhodnocování internalizace biodiverzita rezilience zdroje míra znečištění participace instituce vyloučení chudoby sociální mezigenerační vztahy veřejná správa / kultura environmentální Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Automobilka TPCA Kolín Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Hustota osídlení a využívání automobilů Kenworthy, J., Laube, F.: An International Sourcebook of Automobile Dependence in Cities, Niwot, University Press of Colorado, 1999 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Hustota osídlení měst a spotřeba pohonných hmot Kenworthy, J., Laube, F.: An International Sourcebook of Automobile Dependence in Cities, Niwot, University Press of Colorado, 1999 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Lokality nové bytové výstavby v Praze (Územní plán hl. města Prahy, Průzkumy a rozbory, 1998) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Lokality nové bytové výstavby v okolí Prahy (Územní plán hl. města Prahy, Průzkumy a rozbory, 1998) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

▪ Regionální koncepce - možnosti přímého ovlivňování struktur Regionální vývoj ▪ Regionální koncepce - možnosti přímého ovlivňování struktur ▪ Územní vývoj v soukromém sektoru ▪ Soustřeďování informací ▪ Divergenční trendy v ekonomické výkonnosti - silně urbanizované a venkovské regiony. RK - podpora produkčních možností primárního sektoru: ▪ Rozšiřování odbytových organizací zemědělských producentů s ohledem na posílení jejich tržní pozice ▪ Odstraňování diference mezi vlastnictvím a užíváním zemědělské půdy ▪ Řešení rozporů v zájmech složek agro-potravinářského produkčního systému Venkovské území Posílení ekonomických funkcí Produkční oblast Účelové mikroregiony Podstatné rozšíření malého a středního podnikání Racionální sdružování obcí Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

x Vymezení mikroregionálně nosných oborů Podpora profesně vhodných pracovních sil Trvale bydlení Nástroje stabilizace sídelní struktury Amenitní migrace Regionální politika Stimulační a dest. nástroje Program rozvoje venkova Zaměstnavatelé, domácnosti x Lokalizace velkokapacitních center maloobchodního prodeje na okraje velkých měst Regionální polyfunkčnost (úlohou regionálních koncepcí zmírnění disproporcí) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

4. Regionální ekonomika Přínos vnější poptávky Zastoupení ekonomických činností, jejichž výsledky se realizují mimo daný region (sídlo) Teorie: ▪ Problém úzce souvisí s předchozí tématikou. ▪ Neo-keynesiánský výklad regionálního hospodářského vývoje (H. Armstrong, M. Temple a další) a také zmíněná nová teorie růstu (P. Krugman) ▪ Základem neo-keynesiánského pojetí binární členění regionální ekonomiky na „základní“ (exportní) a „lokální“ (podpůrný) sektor. ▪ Multiplikátor exportní báze 1 / 1-c + q, vypovídající o účinnosti základního sektoru, je odvislý od mezního objemu spotřeby (c) a importu (q). ▪ Hledisko specializace a proměn vnější poptávky, stejně jako pružnosti, pokud jde o vztah mezi vnější poptávkou a produkcí způsobuje výhody či nevýhody různých producentů v tomto ohledu. ▪ Analýza regionální vnější poptávky v Nové teorii růstu se soustřeďuje na úspory z rozsahu, na pozitivní externality, na regionální specializaci opírající se o pracovní síly se specifickou kvalifikací. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rovnováha kapitálové vybavenosti Hlediska trvalé udržitelnosti: ▪ Multiplikátor exportní báze je sám o sobě určitým typem kritéria TU. ▪ Podobný význam mají charakteristiky diversifikace a specializace ▪ Vývoj produktivity výrobních faktorů v nosných oborech ▪ Rovnováha kapitálové vybavenosti regionální ekonomiky Rovnováha kapitálové vybavenosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Regionální konvergence v oblasti poptávky a nabídky Q Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Přímé a násobné účinky růstu exportní zaměstnanosti Původní poptávka Poptávka s přímým a násobným účinkem Měsíční mzda (USD) Poptávka s přímým účinkem Počet pracujících ve městě (v tisících) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rovnovážné účinky přírůstku exportní zaměstnanosti Nabídka práce Měsíční mzda (USD) Počet pracujících ve městě (v tisících) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Silné hlavní regionální centrum s omezeným periferním růstem Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Efektivní decentralizace produkce a centralizace řízení Tok informací Tok komodit Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Regionální vývoj Kompatibilita s regionální nabídkou faktorů Hodnocení nároků na produkční faktory Udržitelný vývoj nosných odvětví Exportní odvětví Úspory z rozsahu v produkčním procesu Vstupy z lokálních a regionálních zdrojů Profesní různorodost na venkově Industriální povaha práce, vyjížďka za prací Lokalizace regionálně exportních činností Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Vymezování a výběr charakteristik (indikátorů) - pro uplatnění udržitelnosti v územních koncepcích klíčové. První významnější pokus: 1991 - Kuik a Verbruggen: In Search of Indicators of Sustainable Development Značný inspirativní význam: 1999 - Atkinson et al: Measuring Sustainable Development Přínos pro českou odbornou sféru: 1997 – B. Moldan a S. Billharzová, (ed.): Sustainability Indicator: A Report on the Project on Indicators of Sustainable Development Souhrnně pojatá studie: 2002 – T. Votočková: Indikátory udržitelného rozvoje Ministerstvo životního prostředí ČR: 2004: Strategie trvale udržitelného rozvoje v ČR Pro potřeby vlastních prací: s využitím zmíněných i dalších pramenů - soubor charakteristik složený, ve smyslu mnohorozměrnosti konceptu udržitelnosti, z deseti věcných kategorií Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

▪ Sdílené vnitřní i vnější funkce a činnosti; Mikroregiony Těžiště záměrů trvalé udržitelnosti zahrnutých do rozvojových územních koncepcí (při vysoké četnosti malých sídel v české struktuře osídlení) je na mikroregionální úrovni. Perspektiva vývoje – mikroregiony jako systémy s dostatečně efektivním chováním: ▪ Zvyšování stupně integrovanosti mikroregionů, četnosti a intenzity jejich vnitřních relací; ▪ Sdílené vnitřní i vnější funkce a činnosti; ▪ Rozvíjení dodavatelsko-odběratelských vztahů, finančních, informačních i pracovních vazeb; ▪ Využívání možné komplementarity Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Působnost a „odpovědnost“ regionální ekonomie zahrnuje zejména: ▪ Územně přijatelné lokalizace ▪ Ekonomicky účelnou, environmentálně a sociálně vyhovující mobilitu produkčních faktorů ▪ Využívání vnější poptávky ▪ Odpovídající diverzifikaci regionální ekonomické základny ▪ Míru a strukturu regionálního růstu, kompatibilní s mimoekonomickými prvky trvalé udržitelnosti v daném území Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rozvojové koncepce – kritéria a) Efektivnost komunikace, výměny informací a vyvažování zájmů mezi subjekty, podílejícími se na územním rozvoji. b) Podíl recyklace nedostatečně a nevhodně využívaných intravilánových území a ploch na existující i potenciální kapacitě nově osvojovaného území ("rozvojových ploch"). c) Míra rozmanitosti druhů bydlení ve větších obytných okrscích. d) Míra prostorové dostupnosti vybavení sociální a technickou infrastrukturou, zejména v částech měst, kde převažuje obytná funkce. e) Udržování odpovídajícího rozsahu a kvality systémů ekologické stability na území města. f) Udržování odpovídajícího podílu nezpevněných ploch v rámci zastavěného území. g) Udržování relativní autonomie jednotlivých částí města, umožňující snižování nároků na dopravu lidí, přepravu zboží a přesun materiálů a odpadů. h) Integrace funkcí v urbanizovaných celcích, snižující celkové nároky na dopravu. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Studijní zdroje BLAIR, J. P. – CARROLL, M.C.: Local Economic Development; Sage Publications, London, 2009 BLAKELY, E. – LEIGH, N. G.: Planning Local Economic Development; Sage Publications, London, 2010 HENDERSON,V. – THISSE,J.V. et al.: Handbookof Regional and Urban Economics, Elsevier, Amsterdam, 2004 DI PASQUALE, D., WHEATON, W.C.: Urban Economics and Real Estate Market; Prentice Hall, New York,1995 MACHÁČEK, J.: Úvod do prostorové ekonomie, Universita Pardubice, Pardubice 2008, ISBN: 978 – 80 – 7395 -099 - 6 MAIER,G. - TODLING,F.: Regionálna a urbanistická ekonomika; Elita, Bratislava, 1999; ISBN: 80 - 8044-044-1 O´SULLIVAN, A.: Urban Economics; McGraw-Hill, London, 2009 McCANN, P.: Urban and Regional Economics; Oxford University Press, Oxford, 2002 STIMSON, R.J. – STOUGH, R.R. – ROBERTS, B.H.: Regional Economic Development; Springer Verlag, Berlin, 2006 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Děkuji za pozornost Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102