Poznámky pro výuku Předmět:Český jazyk Autor:Mgr. Kateřina Linhartová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Poznámky pro výuku Předmět: Hudební výchova Autor: Mgr. Tomáš Fabiánek
Karel Čapek – byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Poznámky pro výuku Předmět: MATEMATIKA Autor: Mgr. Štěpán Diviš
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Poznámky pro výuku Předmět: Autor: Škola: Téma: Název: Třída: Plánované cíle: - Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule.
Poznámky pro výuku Předmět: Prvouka Autor: Martina Šulová Škola: ZŠ Lidická 6a,Brno Téma: Kočka Název:Život kočky Třída: Plánované cíle: -Ukázat.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Karel Čapek a Josef Čapek
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_35.
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
KAREL ČAPEK BÍLÁ NEMOC Helerová, C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora.
Josef a Karel. Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V jakých novinách vycházely Čapkovy povídky? RUB A … PENÍZ MN. Č OD ČLOVĚK.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Karel Čapek - cestopisy
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Poznámky pro výuku Předmět:Český jazyk Autor:Mgr. Kateřina Linhartová Škola:ZŠ a MŠ Jana Broskvy 3, Brno 64300 Téma: Česká literatura Název:Karel Čapek Třída:9. ročník Plánované -přehled o autorovi -seznámení s životem a dílem Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule a alternativní zařízení. Kurz proběhl ve školícím středisku SIPVZ při OA a VOŠ obchodní, Brno, Pionýrská 23.

Kdo je to?

Karel Čapek 1900 -1938

Kdo to byl? Spisovatel, dramatik, novinář, překladatel Narozen v Malých Svatoňovicích v rodině venkovského lékaře Velmi, až úzkostlivě, milován matkou (později zemřela na předávkování morfiem) Sestra Helena, bratr Josef

Bratr Bratr Josef Čapek Malíř a spisovatel Spolupracovali s bratrem na řadě děl Zemřel v koncentračním táboře

Rodinný život Manželka herečka Olga Scheinpflugová - http://capek.misto.cz/olga/olga2.jpgas.cz/katalog/obaly/abso.jpg

Olga Scheinpflugová -

Strž u Dobříše Ve vile bratří Čapků se scházeli tzv. pátečníci, prodemokraticky orientované osobnosti veřejného života.

Názory Demokrat Čapek varuje před nebezpečím překotného technického vývoje, válkou a totalitními režimy. Nevěří v revoluční převraty. Cestu k řešení problémů spatřuje v každodenní mravenčí práci. Ve své tvorbě oslavuje činorodost, demokracii a tzv. „malého člověka“. Čapek varoval před diktátorskými režimy, které se dostávaly k moci v celé Evropě, především fašismem a nacismem, a válkou.

Konec života Osobní útoky českých nacionalistů, které ještě zesílily po Mnichovu O to intenzivněji bránil principy demokracie Nemocný spisovatel nakonec podlehl zánětu plic

Co by se stalo, kdyby… … se podařilo vytvořit umělého člověka?

R.U.R. (drama) Vymyslel spolu s bratrem slovo robot (robota) – dnes mezinárodní Obava o budoucnost lidstva, které si přehnaně cení techniky – varuje před jejím zneužitím

Co by se stalo kdyby… … se člověk napil nápoje nesmrtelnosti? VĚC MAKROPULOS Divadelní hra Myšlenka pomíjivosti života Hl. hrdinka zpěvačka Emilia Marty, dcera lékaře Rudolfa II., který pro svého panovníka opatřil elixír života. Nedůvěřivý císař však nechal nápoj vyzkoušet na ní. Po zjištění Emiliina tajemství lidé zatouží po zázračném elixíru. Jen Emilia váhá.Proč? Léty otupěla, přestala doufat, milovat, vnímat krásu.

Co by se stalo, kdyby… … se beze zbytku podařilo spálit hmotu? TOVÁRNA NA ABSOLUTNO Ukazuje, jak objev zvláštního karburátoru na spalování hmoty uvolňuje z hmoty zároveň duchovní absolutno, které ovlivňuje negativně lidi, vyvolává v nich fanatismus a vede k válce -

Co by se stalo, kdyby… … se podařilo uvolnit z hmoty její ničivou sílu? KRAKATIT Předobraz atomových zbraní v době, kdy ještě nebyly známy Má vědec odpovědnost za své vynálezy?

Bílá nemoc Protifašistické drama Svět je zaplaven neznámou epidemií bílé nemoci, umírají statisíce lidí, její příčina není známá Lék nachází doktor Galén, zkouší jej na chudých Nechce prozradit postup, pokud stát povede válku a nebude udržovat mír Onemocní i vůdce Maršál, slíbí mír Galén pospíchá za nemocným, ale před palácem je ušlapán fanatickým davem volajícím po válce

Válka s mloky Námořník českého původu van Toch objeví v moři učenlivé mloky, které začnou lidé využívat pro své potřeby Mloci se vzbouří proti lidem a začnou je ohrožovat, zabírat jejich území Děj končí, kdy se první mlok objeví i ve vlnách Vltavy

Matka Drama Strastiplný život ženy, která přišla o manžela (válka v Africe), přichází i o své syny – Ondřeje (lékař), Jiřího (pilot), Petra (protifašista), Kornela (fašista) Posledního syna odmítá poslat do boje. Když zaslechne, že nepřátelská letadla bombardovala školy, kde umíraly bezbranné děti, dává mu sama pušku do ruky

Dílo pro děti Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek Dášenka čili Život štěněte

Další díla Hordubal Povětroň Obyčejný život Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy Cestopisy …