Nespojitá spojení - Implementace základní infrastruktury v jedné východoslovenské romské osadě Tomáš Kobes Katedra sociologie, FF ZČU v Plzni

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Dana Hendrychová Anna Vostřelová Univerzita Pardubice
Fotovoltaika.
obyvatel Město střední velikosti – srovnatelné s Lincem, Řeznem či Turku obyvatel v regionu 2 univerzity: přibližně studentů.
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Zapojení místních částí do rozhodování města Bakalářská práce Richard Ocásek, DiS. Karviná 2008 Pamatuj, že i ta nejtěžší hodina ve tvém životě trvá jen.
Zeměpisná síť a zeměpisné souřadnice
Amatciems se nachází 80 km od Rigy. Představuje urbanistický komplex v přírodě nepopsatelného půvabu, působící dojmem přírodní rezervace. Mnoha uznávanými.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i.
PŘÍMÁ VOLBA STAROSTŮ SBLÍŽENI POLITIKOU - VÝCHOVA K AKTIVNÍMU OBČANSTVÍ A LOKÁLNÍ DEMOKRACII CZ.1.07/3.1.00/
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K..
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
PRŮMYSLOVÁ ZÓNA nad OEZ Letohrad. 2 3 Umístění zóny  Lokalita: Východní Čechy  Kraj: Pardubický  Město: Letohrad  Katastr. území : Letohrad.
Propagace a prodej know-how
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Praha,
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Místní akční skupiny Prezentace pro seminář: Podpora a možnosti využití dotací pro podnikatele na venkově Rusava,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Volby a volební právo Občanská výchova.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Zdvořilá nevšímavost: Vztahy mezi Holanďany a obyvateli obce Stupná
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Sociální patologie SCPT SCPA
Analýza vstupních jazykových kompetencí studentů ZČU v Plzni Projekt INOVA CZ.1.07/2.2.00/
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Čísla kolem nás (MĚNA).
Pokrok v Implementaci OP Infrastruktura Progress in implementation of OP Infrastructure stav implementace k Monitorovací výbor RPS,
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Měření času Projekt z fyziky.
PRŮMYSLOVÁ ZÓNA nad OEZ Letohrad
Pokrok v Implementaci OP Infrastruktura Progress in implementation of OP Infrastructure stav implementace k Monitorovací výbor RPS,
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
CHOLERA V LONDÝNĚ John Snow první epidemiolog. - ve 40. létech 19. století se v Londýně velmi rozšířila cholera19. stoletícholera - částečně to bylo způsobeno.
Afghánistán. Hlavní město: Kábul Obyvatelstvo: asi 30 milionů Rozdělení: Tádžikové, Paštunové, Uzbeci a Hazárové. Kultura: Mnoho historických památek.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_076 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Placená parkoviště – u městských lázní (ul. Jiráskova), Dolní náměstí, u Městského úřadu (Hlásenka), před Albertem (Na Příkopě), před Masarykovým gymnáziem.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro oblast obcí Brzánky, Hoštka, Račice, Štětí a Záluží.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_08_Časová pásma Číslo projektu:
Řídící výbor „MAP ORP Karlovy Vary“ Magistrát města Karlovy Vary
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Podnikání na venkově.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Domovní elektrická instalace
Rozšířená porada úseku ochrany čistoty ovzduší
Využití sociálních sítí v komunikaci organizace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
POLYFUNKČNÍ BYTOVÝ DŮM
Transkript prezentace:

Nespojitá spojení - Implementace základní infrastruktury v jedné východoslovenské romské osadě Tomáš Kobes Katedra sociologie, FF ZČU v Plzni

l Od 90. let osady prochází hlubokými infrastrukturálními změnami soustředící se na vybudování nových bytových jednotek se základní infrastrukturou l Pro mnohé osady jsou tyto nové osady předobrazem zkvalitnění života v romské osadě l Velmi často v nelegální/pololegální lokalitě s nedostatečnou infrastrukturou a základním občanským vybavením

Zavedení vody Areál s dvěma problematickými zdroji vody Opakované hygienické testy zakazovali vodu užívat Vše umocněno epidemií žloutenky v roce 1999 a 2000 Potřeba kvalitního zdroje vody

Implementation of public lighting_map

Dva pohledy – dva způsoby dojednávání Pohled majority l Rezidenti romské osady jsou zloději Existence temné zóny kvůli možnosti vycházek a krádeží ze strany Romů ve vesnici během noci Pohled obyvatel osady l Gádžové jsou zloději l Projekt byl navržen se světly v temné zóně A projekt bez světel musí být levnější a ušetřené peníze byly rozkradeny členy místního obecního zastupitelstva.

Zavedení elektrické sítě – první krok Slovenské elektárne (skupina ENEL) rozvedly po osadě elektrickou síť pouze s jedněmi hodinami Výsledek: Zadlužení obyvatel osady Starosta využívá/zneužívá pod příslibem vyřešení situace hlasy obyvatel osady k volebnímu vítězství

Zavedení elektrické sítě – druhý krok Zavedeny separátní „hodiny“ pro oficiální čísla popisná (těch je na osadě pouze 5 versus 35 jednotek) Nespojitá spojení: Z dlouhobého hlediska potvrzení problematické lokace osady Prohlubující se konflikt nad neschopností splácet účty za elektřinu a tím způsobené prohlubující se rozdíly mezi majoritou a obyvateli osady