Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Eva Cigániková NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,6_15_Má vlast TEMA: KOLIK ŘEČÍ ZNÁŠ… ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Výukový materiál: EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,6_15_Má vlast Šablona: III/2 Sada: OV,6 Autor: Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno: říjen 2011 Ověřeno: – VI.třída Ročník: 6 Druh učebního materiálu: Prezentace Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Tematický okruh: MÁ VLAST Téma: Kolik řečí znáš… Anotace: Prezentace vede žáky k pochopení znalosti českého jazyka jako jednoho ze znaků národa, ale zároveň nutnosti znát alespoň jeden cizí jazyk pro život v Evropě, také v souvislosti s rodinnou výchovou. Domácí úkol je možno využít v následující hodině jako opakování. Poznámky:

3 Kolik řečí znáš, …………………………???
Česká republika – území, kde žijí Češi, tedy občané s českou národností. Národnost je příslušnost osoby k určitému národu. Národ je společenství lidí, kteří se hlásí ke stejné národnosti. Za jeden ze znaků národa bývá považován společný jazyk, národní zvyky a tradice. ( Češi – mluví česky ) V České republice ale žijí také občané s jinou národností.

4 V České republice ale žijí také občané s jinou národností, tzv
V České republice ale žijí také občané s jinou národností, tzv. národnostní menšiny. polskou ruskou německou slovenskou vietnamskou romskou… Jakým jazykem se domluvíš v okolních státech ?

5 Všichni občané ČR používají češtinu jako oficiální jazyk,
ale mohou a používají i svoji mateřštinu. Ani čeština nemá na území státu stejnou podobu – členíme ji na : spisovnou nespisovnou nářeční slangovou …

6 Archaismy : Neologismy : Historismy : Argot : Slang :
1.Za domácí úkol zjisti, co znamenají tyto výrazy : 2. Ke každému vysvětlení uveď příklad : Archaismy : Neologismy : Historismy : Argot : Slang :

7 Archaismy : zastaralý výraz (nesa tašku)
Neologismy : nová slova (esemeska) Historismy : slovo, označující věc, která již zanikla (řemdich) Argot : nespisovný až vulgární jazyk užívaný např. zloději, aby jim ostatní nerozuměli ( káča, nádobíčko…) Slang : druh nespisovného jazyka (studentský, profesní…) (názvy vyuč. předmětů, katedra)


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"

Podobné prezentace


Reklamy Google