Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Veronika Kolompárová B3 VY_32_INOVACE_11 Vytvořeno: 14. září 2012 Ročník: 7., 8. a 9. Vzdělávací oblast: multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů Anotace: Cílem VM je nastínit situaci Romů za 2. světové války. Žáci se seznámí s pojmy protektorát, holocaust a kárný tábor Pozornost bude věnována především životu v kárném táboře v Letech.

3 Osud Romů v Čechách a na Slovensku v letech 1938 - 1945
Období 2. světové války. U moci jsou němečtí nacisté, kteří vytvořili a realizovali rasovou ideologii a politiku během 30. let 20. století. Hlavním cílem rasové ideologie a politiky nacistů bylo fyzicky zlikvidovat rasově méněcenné obyvatelstvo – Židy a Romy. Osud Romů byl předurčen po vydání říšských úředních předpisů ze dne o potírání cikánského zlořádu.

4 Protektorát Čechy a Morava
Protektorát – od 15. března 1939 byl na našem území vyhlášen tzv. protektorát = ilegální obsazení území Němci. Vytvořeny kárné pracovní tábory – v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu. Došlo k násilnému a jednorázovému usazení všech kočujících osob. Od roku 1942 byli Romové na základě rasovém (2. 8. stanoven „Tag der Ergassung der Zigeuner = Den evidence cikánů“) koncentrováni v kárných táborech a odtud pak transporty vypravováni do vyhlazovacích táborů (Auschwitz II – Birkenau) – toto období nazýváme HOLOCAUST ROMŮ – v romštině zvaný Porraimos či Baro murdaripen.

5 Situace na Slovensku Na území Slovenska byla perzekuce Romů řízena autonomně. Perzekuce na Slovensku probíhala na základě nařízeních – romské osady byly násilně přesidlovány a jejich obyvatelům byl zakázán vstup do obcí. Vznikla celá řada pracovních táborů, kam byli odváženi muži na nucené práce. Mírnější situace zde byla narušena na podzim roku 1944 – na řadě míst vypáleny celé osady z důvodu podezření na ukrývání partyzánů. Pracovní tábor v Dubnici nad Váhom změněn na Zaisťovací tábor pre cigánov – postupně sem shromáždili celé romské rodiny i s dětmi z celého Slovenska. Romové, kteří zde přežili velmi nelidské zacházení, byli osvobozeni v dubnu 1945.

6 Cikánský tábor v Letech
Kapacita tábora byla pro 600 vězňů. V srpnu 1942 jsem bylo transportováno 1100 mužů, žen a dětí. Do té doby – pouze muži. Velmi neuspokojivé hygienické podmínky pro takto vysoký počet vězněných. Možnosti, jak se dostat z tábora: Legálně – pouze v 1. měsíci existence tábora, mezi vězni kolovalo, že je to možné pouze za úplatek. Útěk – možnost velmi komplikovaná – ostraha se psy, ohrazení tábora. Přesto bylo zaznamenáno přes 50 úspěšných útěků.

7 Cikánský tábor v Letech
Ostraha v táboře byla sestavena z řad protektorátních četníků. Velmi hrubé a nevybíravé chování k vězňům. Od roku 1940 byl velitelem tohoto tábora Josef Janovský, který proslul svou bezcitností. V zimě 1943 vypukla v táboře tyfová epidemie, Janovský nahrazen, vězni připravováni k deportaci do Osvětimi.

8 Život v táboře Dle řádu tábora musel každý vězeň povinně pracovat především na stavbě silnic či zemědělství. Vydělané peníze šly ve prospěch tábora. Strava – ponurá, 3x denně v co nejmenším možném množství. Docházelo k rozkrádání potravin samotnými četníky. Katastrofické podmínky ubytovací, stravovací i hygienické vedly k četné nemocnosti vězňů. Nejhorší situace zavládla na přelomu let 1942 a 1943 – tyfová epidemie, při které zahynulo největší množství vězňů.

9 Transporty Celkem prošlo táborem v Letech cca 1300 vězňů, nepřežilo jich 326. Osud ostatních vězňů: propuštěni, utekli, transportováni do Osvětimi. Celkem byly vypraveny 2 hromadné transporty: 1) 3. prosince 1942 – tzv. transport asociálů do Osvětimi I. 2) 16. prosince 1942 – všichni Romové do Osvětimi II – Birkenau.

10 Zdroje informací Kolektiv autorů: Druhá směna
(Jak využívat dějiny a literaturu Romů ve výuce na 2. stupni ZŠ), Romea, 1. vydání, 2012, str. 48 – 49, ISBN: Lhotka P.: Cikánský tábor v letech [online], poslední změna , [cit ], dostupné z: < >


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google