Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Věta s podmětem, bez podmětu, větný ekvivalent Autor:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Příslovce a příslovečné spřežky
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Předložky s, z Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_131, 7. sada, ČJ2
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_356_3TR_CJ Autor: Lenka Nytrová.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.01 Název pro školu:
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PODSTATNÁ JMÉNA EU-OP VK- III/2 ICT DUM 441, zpracovala Petra Šmídová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
SLOVNÍ DRUHY Autor: Mgr. Monika Dudová
Výukový materi á l zpracov á n v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Š ablona: III/2 Č. materi.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.05 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.01 Název pro školu:
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.05 Název pro školu:EU ČJ 05 II Název materiálu:Slovesný vid Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_586_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují podle učebnice, zápisů.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_358_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
PŘÍSLOVCE a jejich stupňování 7. ročník.
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Příslovce Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
 Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Digitální učební materiál
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu: EU ČJ 07 II Název materiálu: Příslovce, předložky Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci seznámí se příslovci a předložkami – jejich rozlišení Klíčová slova: příslovce, předložky Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žáci dokáží rozlišit příslovce od předložek Věková skupina: 13-14 let Ověřeno dne: 17.12.2012 Třída: VIII. B, 17 žáků, 10 chlapců, 7 dívek, SVP 0

Příslovce, předložky opakování učiva

Příslovce – opakujeme neohebný slovní druh vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností rozlišujeme příslovce místa – otázky kam, odkud, kudy, kde času – kdy, odkdy, dokdy, jak dlouho způsobu – jak, jakým způsobem míry – jak moc, do jaké míry

Vyhledejte příslovce a určete druh Když jsme ráno šťastně přistáli a zastavili, letadlo se vesele rozšvitořilo a všeobecně se zvedla nálada. Jako ostatní jsem okamžitě vylezl ven a rozhlédl se kolem. Stáli jsme na velmi širokém letišti. Poblíž byl hangár. Asi čtvrt hodiny odsud stály letištní budovy a daleko za oparem tetelivého horkého vzduchu jsem pomalu rozeznával vysoké městské budovy. Nejprve rychle vyložíme náklad, aby nám zbylo dost času na prohlídku města.

Řešení Když jsme ráno (času) šťastně (způsobu) přistáli a zastavili, letadlo se vesele (způsobu) rozšvitořilo a všeobecně (způsobu) se zvedla nálada. Jako ostatní jsem okamžitě (času) vylezl ven (místa) a rozhlédl se kolem (místa). Stáli jsme na velmi (míry) širokém letišti. Poblíž (místa) byl hangár. Asi čtvrt hodiny odsud (místa) stály letištní budovy a daleko (místa) za oparem tetelivého horkého vzduchu jsem pomalu (způsobu) rozeznával vysoké městské budovy. Nejprve (času) rychle (způsobu) vyložíme náklad, aby nám zbylo dost času na prohlídku města.

Předložky - opakujeme neohebný slovní druh nemají samostatný význam pojí se se jmény – spoluvytvářejí významy jednotlivých pádů některé předložky se mohou pojit i se třemi pády, jiné se dvěma či s jedním přeložka S se pojí se 7. pádem (s Martinem) předložka Z se pojí s 2. pádem (z domu) ustálené spojení – 4. pád – být s to, kdo s koho

Vyhledejte předložky a určete pád, doplňte, se kterými pády se dané předložky ještě pojí Mám důvodné podezření, že do této prvé skupiny zařazuje doktor Vlach také mne. Myslím, že není v právu. O humoru a o té dynamice nebudeme mluvit, ale to, že mi upírá fantazii, když ví, že se mi povedlo správně vyplnit úřední formuláře přiznání k dani důchodové, to mne opravdu překvapuje. Ale na tom nezáleží. I kdybych mezi lidi toho druhu opravdu patřil, bylo by mi to milejší nežli být příslušníkem skupiny druhé, která prý se při pohledu na ty koblihy baví představou, co by se dělo, kdyby někdo z čista jasna bez výstrahy začal ostatní návštěvníky kavárny tím pečivem bombardovat.

Řešení Mám důvodné podezření, že do (2.p) této prvé skupiny zařazuje doktor Vlach také mne. Myslím, že není v (6.p.) právu. O (6.p./4.p) humoru a o (6.p./4.p.) té dynamice nebudeme mluvit, ale to, že mi upírá fantazii, když ví, že se mi povedlo správně vyplnit úřední formuláře přiznání k dani důchodové, to mne opravdu překvapuje. Ale na (6.p./4.p.) tom nezáleží. I kdybych mezi (4.p./7.p.) lidi toho druhu opravdu patřil, bylo by mi to milejší nežli být příslušníkem skupiny druhé, která prý se při (6.p.) pohledu na (4.p./6.p.) ty koblihy baví představou, co by se dělo, kdyby někdo z (2.p.) čista jasna bez (2.p.) výstrahy začal ostatní návštěvníky kavárny tím pečivem bombardovat.

Rozlište příslovce, předložky a jiný slovní druh Martin běžel kolem zahrady. Včera jsme šli kolem. Sjel do příkopu zadním kolem. Díky tobě mám jedničku. Patří ti mé díky. Bouřka už je blízko. Auta zaparkovala blízko domu. Jonáš byl dnes mimo. Sjel mimo vyznačenou trasu. Dnes bylo krásné ráno. Ráno musím jít do obchodu.

Řešení Martin běžel kolem zahrady. předložka Včera jsme šli kolem. příslovce Sjel do příkopu zadním kolem. podstatné jméno Díky tobě mám jedničku. předložka Patří ti mé díky. podstatné jméno Bouřka už je blízko. příslovce Auta zaparkovala blízko domu. předložka Jonáš byl dnes mimo. příslovce Sjel mimo vyznačenou trasu. předložka Dnes bylo krásné ráno. podstatné jméno Ráno musím jít do obchodu. příslovce

Jak rozlišit příslovce od předložky? Martin běžel kolem zahrady. předložka Martin běžel kolem. příslovce Bouřka už je blízko. příslovce Bouřka už je blízko nás. předložka Příslovce stojí ve větě samostatně Předložka má za sebou vždy podstatné jméno či zájmeno

Literatura a internetové zdroje Hošnová E., Bozděchová I., Mareš P., Svobodová I. Český jazyk pro základní školy. Praha: SPN, 2009, 167 s., ISBN 978-80-7235-425-2 Hošnová E., Bozděchová I., Mareš P., Svobodová I. Český jazyk pro základní školy. Praha: SPN, 2008, 176 s., ISBN 978-80-7235-391-0