14.1 Tiskárny a skenery Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Periferní zařízení počítače
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – skener
Vstupní a výstupní zařízení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přídavná zařízení.
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
na interaktivní tabuli
POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY VY_32_INOVACE_E3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Počítačová grafika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tiskárny.
Tiskárny 1. část Výstupní zařízení.
Periferní zařízení počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Skener.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Vendula Smékalová VŠLG
Užití skeneru.
Podle principu tisku se dělí na:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 2. část Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čeština Datum vytvoření:21.
Periferie počítače Informatika 5. třída.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
HARDWARE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Tiskárny, skener NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Hardware - periferie (6). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
Periferní zařízení počítače - opakování
PC Výstupní periferie.
Výstupní zařízení počítače - skener
LASEROVÉ TISKÁRNY.
Tiskárny.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Výstupní zařízení - skener
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Laserová tiskárna
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

14.1 Tiskárny a skenery Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.1 Tiskárny a skenery Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna Laserová tiskárna Páska Cartridge Toner Autor: Mgr. Marie Makovská

14.2 Co už známe – jak tisknout Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.2 Co už známe – jak tisknout VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ POČÍTAČE Pomocí těchto zařízení počítači říkáme, co má udělat (vstupujeme do něj). VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ POČÍTAČE Pomocí těchto zařízení počítač říká, co udělal (vystupují z něho informace). PERIFERIE Zařízení rozšiřující možnosti počítače. Slouží ke vstupu a výstupu dat z počítače.

14.3 Co je tiskárna a co je skener Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.3 Co je tiskárna a co je skener Počítačová tiskárna je výstupní zařízení, které produkuje pevnou kopii dat z počítače na papír nebo fotopapír, kompaktní disk apod. Většinou připojujeme k počítači, ale může fungovat i samostatně nebo jako součást jiného přístroje. Do počítače se připojuje přes port USB. Skener (scanner) – překlad snímač je zařízení, které analyzuje fyzický obraz (fotografie, obrázek, kresbu, tištěný text nebo písmo) nebo objekt (ozdoba) a změní ho na digitální obraz většinou pomocí počítače. Do počítače se připojuje přes USB port. Slouží ke snímání obrazu z předlohy do počítače.

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.4 Typy tiskáren Jednobarevná (černobílá) tiskárna = může jen produkovat obraz sestavený z jedné barvy, obvykle černý. Barevná tiskárna = barevný tisk, lepší tiskárny umí tisknout i kvalitní fotky. Skládají se ze tří barev: červená, modrá a žlutá. Typy tiskáren: Jehličková: tiskne pomocí rychlých úderů 9 nebo 24 jehliček přes barevnou pásku.  výhody: nízké náklady,  nevýhody: hlučnost, horší kvalita tisku, nízká rychlost, pouze jednobarevná náplň: páska Inkoustová: tiskne pomocí trysek, které přenášejí speciální rychleschnoucí inkoust na papír.  výhody: nízká pořizovací cena, tichá, kvalitní tisk, barevná  nevýhody: drahý tisk náplň: cartridge [kártridž] Laserová: tiskne pomocí laserového paprsku, který podle pokynů počítače vytváří na válci tiskárny pomyslné obrazce, na ty se nanese speciální prášková barva (toner), která se přenese na papír. Zde se ještě „zažehlí“ zažehlovacím válcem (teplotou 200 °C). Pracují na stejném principu jako kopírky.  výhody: levný a rychlý tisk, tichá, kvalitní tisk, barevná  nevýhody: drahá pořizovací cena náplň: toner, dá se recyklovat a tím se ušetří náklady Terminální (tepelné) – faxy Multifunkční = tiskárna, scanner, kopírka v jednom

14.5 Cvičení – dělení skenerů Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.5 Cvičení – dělení skenerů Poznáš pomocí následujících popisů druhy skenerů na obrázkách? Stolní – předloha se pokládá na sklo, stejný princip jako u kopírky, jen tenké předlohy lze takto snímat. Dnes už levné. Ruční - je nutno ručně přejíždět po snímané předloze, malá kvalita, nepoužívá se. Čtečky čárových kódů – snímacím prvkem je laserový paprsek nebo laserové diody. Přenosný skener – snadná manipulace a mobilita, horší výsledky snímání. Bubnové – předloha je nalepena na rotujícím válci a je snímána paprskem, vysoká cena. Filmové - k snímání filmu. 3D – snímají i trojrozměrný objekt.

14.6 Něco navíc pro šikovné Řešení: Doplň chybějící slova: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.6 Něco navíc pro šikovné Doplň chybějící slova: Tiskárna produkuje pevnou kopii dat z …………..… na ………….. nebo fotopapír, kompaktní disk apod. Většinou připojujeme k ……………., ale může fungovat i samostatně nebo jako součást jiného přístroje. Napiš alespoň tři typy tiskáren: - počítače papír počítači jehličková inkoustová Řešení: laserová Jednotky, ve kterých se udává rozlišení skenerů (počet bodů na délku jednoho palce): palce Parametr skenerů – počet barev, které je skener schopen přiřadit jednomu bodu: barevná hloubka Typ skeneru určený pro profesionální snímání – předloha se vloží do skleněného bubnu, který se roztočí; snímací zařízení nacházející se v bubnu snímá předlohu v kružnicích: bubnový Typ tiskárny, která funguje na následujícím principu: laserový paprsek vykreslí obraz na světlo citlivý válec, pak se nanese prášek, který se uchytí na osvětlených místech a válec se obtiskne na papír: laserová Praktické úkoly: a/ Popiš tiskárny a vyměň v nich náplň. Jak se tyto náplně označují? b/ Vytiskni soubor, který je na ploše pod označením zkouška tisk, ale na šířku. c/ Jak změníš již probíhající tisk dokumentu?

14.7 CLIL – Printers and scanners Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatics 14.7 CLIL – Printers and scanners Name the pictures: Dot-matrix printer Inkjet printer Laser printer Multifunction printer All-in-One (print, scan, copy and fax) Ribbon Cartridge Toner Scanner

14.8 Test – Tiskárny a scannery Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.8 Test – Tiskárny a scannery Počítačová tiskárna patří mezi: vstupní zařízení počítače výstupní zařízení počítače software základní jednotku 2) Vstupní zařízení, které slouží k přenosu dat z papíru do PC, se nazývá... tiskárna scanner kopírka monitor 3) U jakého skeneru se předloha pokládá na sklo a funguje na stejném principu jako kopírka: a) stolního b) bubnového c) ručního d) filmového 4) Jak říkáme barvivu laserových tiskáren? barvící páska toner inkoust cartridge 5) Typ tiskárny, u které laserový paprsek vykreslí obraz na světlocitlivý válec, pak se nanese prášek, který se uchytí na osvětlených místech, a válec se obtiskne na papír: jehličková inkoustová laserová Multifunkční 6) Typ skeneru – používá se třeba při snímání čárových kódů: ruční stolní bubnový filmový 7) Jaké má inkoustová tiskárna výhody a nevýhody: malá spotřeba inkoustu, ale drahá rychlá, ale má velkou spotřebu el. energie výborná kvalita tisku, ale drahý provoz rychlá, spolehlivá a nejlevnější 8) Co je snímacím prvkem čteček čárových kódů? rentgenový paprsek ultrafialový paprsek laserový paprsek optické čidlo Správné odpovědi: 1b 2b 3a 4b 5c 6a 7c 8c Test na známku

14.9 Použité zdroje, citace Zdroje: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.9 Použité zdroje, citace Zdroje: http://zs.tatenice.cz/predmety/informatika/dok_9/soubory/Informatika_-_HW_teorie_9.pdf slide 4 http://lide.uhk.cz/fim/student/kohouja3/laserove.html slide 1, 7 http://www.modifikasi.com/showthread.php?137956-Cartridge-Bekas-Anda-Saya-Tukar-Dengan-Rupiah slide 1, 7 http://www.inkoust-toner.cz/?tonery-do-tisk%E1ren,99 slide 1, 7 http://www.spsei.cz/epo/soubory/skenery.ppt slide 3 http://www.pressweb.cz/tiskove-sdeleni/18981-epson%C2%AE-predstavuje-epson-stylus-sx610fw-%E2%80%93-rychlou-kombinovanou-tiskarnu-s-mnoha-funkcemi-podporou-wifi-fax slide 4 http://www.alza.cz/search.htm?exps=scanner slide 3, 5, 7

14.10 Anotace Autor Mgr. Marie Makovská Období 07 – 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 14.10 Anotace Autor Mgr. Marie Makovská Období 07 – 12/2011 Ročník 8. ročník Klíčová slova Tiskárna, scanner, skener, jehličková, inkoustová, laserová, multifunkční, čtečka čárových kódů Anotace Prezentace popisující druhy tiskáren a scannerů, jejich výhody a nevýhody, použití.