Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Herectví za první republiky
Meziválečné české divadlo
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
Osvobozené divadlo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orchestr Glenna Millera
zpracovaný v rámci projektu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Populární hudba v letech
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jan Werich Jiří Voskovec
ČESKÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Identifikátor materiálu: EU –
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Osvobozené divadlo 9. ročník.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Divadlo zaujímalo za I. světové války významné postavení – Národní divadlo a Městské divadlo na Vinohradech mělo vynikající dramatiky a režiséry Národní.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
& Osvobozené divadlo Semafor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jan Werich Monika Kupková.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Divadlo mezi válkami.
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 10. 03 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 10.03.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_22_CJL_L Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor : Literatura Tematický okruh : Divadlo mezi dvěma světovými válkami Téma: Osvobozené divadlo – Jiří Voskovec a Jan Werich Metodický list/anotace: Žáci se seznámí s informacemi o Osvobozeném divadle; Voskovec, Werich, Ježek, pracují s textem; možné využít ve 4. ročníku jako opakování k ústní části maturitní zkoušky.

Divadlo mezi dvěma světovými válkami Voskovec a Werich (V +W) Osvobozené divadlo

Osvobozené divadlo – avantgardní scéna od roku 1925; vznik jako divadelní sekce Devětsilu Ovlivněno futurismem, dadaismem a poetismem Vůdčími představiteli: Jiří Frejka, Jindřich Honzl, Emil František Burian 1927 – spory režiséra Honzla s Frejkou a Burianem – ti zakládají novou scénu Da-da Po příchodu Jiřího Voskovce a Jana Wericha – největší úspěchy 1927 nastupuje hudebník Jaroslav Ježek Zpočátku měly hry ráz módních revuí, založené na intelektuální jazykové komice (Vest Pocket revue, Smoking revue) V 30. letech hry politicky angažované – reakce na významné politické události 1932 – stává se politickým divadlem politické satiry Velký ohlas – forbíny – předscény, improvizované dialogy reagující na politické události Po náporu reakce v roce 1938 divadlo definitivně uzavřeno

Hry Osvobozeného divadla 1927 – Vest Pocket revue 1932 – Caesar: nebezpečí fašismu, kritika společnosti 1933 – Osel a stín: silně protinacistická; protesty nacistického Německa pro urážku hlavy státu (v promluvách osla hlas Adolfa Hitlera, hajlování) 1934 – Kat a blázen: politická hra proti nacismu 1936 – 37: Balada z hadrů: o francouzském básníkovi Villonovi Těžká Barbora: dělo – kritika německých přepadových metod 1938 – Pěst na oko

Přečtěte si ukázku ze hry Caesar Najděte, v čem spočívají komické prvky? Jak na vás působí humor Voskovce a Wericha?

Caesar „Papullus: Za co, prosím, račte trpět? Bulva: Občane, za ideu, jsem svobodný římský lid, tak jsem tady zavřenej! Papullus: Já jsem také lid, také svobodný a také zavřený! Bulva: Kolego, společně: Ráz, dva, tři: Oba : Tfuj ho! Papullus: To mám za to , že jsem si dovolil psát na zeď! Bulva: Co jste psal? Já psal totiž také! Papullus : Já napsal na zeď Brutus! Bulva: Hanba, škandál, uvržen do žaláře za pouhé napsání jméno čelného senátora! Papullus: Pane, tfuj ho! Vy jste také nevinně vězněn? Bulva: Vy jste na tom hůře než já! Já jsem vězněn alespoň za potupné slovo KRADE, které volá, křičí a obviňuje! Kdežto vy trpíte za pouhé jméno BRUTUS! Papullus: Jenže je v tom háček! Já napsal to moje BRUTUS před to vaše KRADE! Bulva: Takže my jsme spoluautoři… Papullus: …a spoluvězňové! Bulva: No, řekněte sám, pane spolupisateli, je tohle římská spravedlnost? Papullus: Je tohle svoboda tisku, když nesmím na zeď napsat , kdo krade?“(1)

Řešení Jazyková komika, politická satira: Brutus – krade. Využívají jazykové hříčky, je to humor inteligentní, vyžaduje vnímavého diváka a posluchače.

Myslíte si, že i v dnešní době je politická satira aktuální Myslíte si, že i v dnešní době je politická satira aktuální? Znáte některé příklady? ( otevřená otázka – ano, rozhlasové, televizní pořady) Jan Werich hrál také ve známých filmech. Vzpomenete si na některé? (Pan Tau, Sůl nad zlato)

Jiří Voskovec a Jan Werich Obr. 1 Jiří Voskovec a Jan Werich Nerozlučná dvojice dvou komiků představovala jednu z nejznámějších a nejúspěšnějších scén meziválečného divadla

Jan Werich Jiří Voskovec 1905 – 1980 Praha 1938 – emigrace do USA 1945 – návrat do Československa 1946 zakládá společně s Voskovcem Divadlo V+W 1956 – 1961 ředitel Divadla ABC v Praze – partnerem Miroslav Horníček (forbíny) Žil na pražské Kampě Herec v českých filmech, autor známých písní Jiří Voskovec Vlastním jménem Jiří Wachsmann 1905 Sázava – 1981 Kalifornie, USA 1938 – emigrace do USA 1946 – návrat do Československa 1948 – emigrace do Francie 1950 – odchod do USA Herec, textař, spisovatel Nerozlučně spojený s Janem Werichem a Jaroslavem Ježkem

Jiří Voskovec (pod pseudonymem Petr Dolan) jako Ríša a Božena Svobodová jako bytná ve filmu Pohádka máje režiséra Karla Antona z roku 1926. NEZNÁMÝ. wikipedia.org [online]. [cit. 21.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jiri_Voskovec_1926_Pohadka_maje.jpg Obr. 2

Jiří Traxler a Jaroslav Ježek (vpravo) Obr. 3 Jiří Traxler a Jaroslav Ježek (vpravo) Jaroslav Ježek zemřel v roce 1942 v USA

Citace, zdroje a literatura Obr. 1: Autor neuveden. Soubor:Voskovec a Werich.jpg - Wikipedie [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Voskovec_a_Werich.jpg Obr. 2: Autor neuveden. Soubor:Jiri Voskovec 1926 Pohadka maje.jpg-Wikipedie [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jiri_Voskovec_1926_Pohadka_maje.jpg Obr. 3: TRAXLER, Jiří. Soubor:Traxler a Ježek-1938.jpg-Wikipedie [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Traxler_a_Je%C5%BEek-1938.jpg MGR. HÁNOVÁ, Eva a kol. Odmaturuj z literatury 1. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2004, ISBN 80-7358016-0. (1) DR. HOLÝ, Jiří a kol. Čítanka české a slovenské literatury pro III. ročník SŠ. Praha: SPN, 1992, ISBN 80-04-25929-4