Chov ryb v oteplených vodách v uzavřeném recirkulačním akvakulturním systému (RAS) Ing. Miroslav Kašparů Tel. +420 602 785 715 E-mail: mkasparu@agrico.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Advertisements

Výroční konference OP Rybářství
Moderní metody intenzivní produkce ryb
„Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“. Přípravná realizační opatření  Letecká aplikace vápenného hydrátu na obnažené dno nádrže, listopad 2007,
Zásady krmení ryb, technika krmení
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Výživa a krmení ryb v různých produkčních systémech
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.
Solární systémy pro aktivní topení
TZ 21 – navrhování otopných soustav
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pasivní dům Marek Švestka.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Organizace akvakulturního chovu v Evropě. (Systémy chovu v zahraničí)
Rekuperační jednotka ISIS Recover
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Palivová soustava vznětových motorů
Tepelné čerpadlo 3.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Intenzivní odchov plůdku ryb
Čističky odpadních vod ČOV
Systémy chovu ryb.
Bioplynové Elektrárny Projekt je realizován na základě finanční podpory MŠMT.
. VÝZNAMNÉ INVESTIČNÍ AKCE VÝZNAMNÉ INVESTICE. INVESTICE A OPRAVY => 40 mil. Kč 2012 – 2013.
RYBOLOV Jan Chytil, OA.
Zemědělství.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Smart heat for comfort and safety Porovnání provozních nákladů cirkulace - HWAT Konkrétní aplikace.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
STAVEBNICTVÍ Zdravotechnika Příprava teplé vody I (STA56)
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Úspory energie a regenerace
Adam Jur č o 4.A Obnovitelné Zdroje. Co jsou obnovitelné zdroje ? „Obnovitelné p ř írodní zdroje mají schopnost se p ř i postupném spot ř ebovávání č.
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Modelování energetických systémů budov
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
ROTEX Solaris pokrokový solární systém Ing. Ivo Zabloudil product manager.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Vliv a význam bezobratlých v systémech intenzivního chovu ryb Lukáš Mareš Tento výzkum je podpořen interním grantovým projektem č. IP 12_2016.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tepelné čerpadlo.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Fakta o klimatických změnách
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Chov ryb v oteplených vodách v uzavřeném recirkulačním akvakulturním systému (RAS) Ing. Miroslav Kašparů Tel. +420 602 785 715 E-mail: mkasparu@agrico.cz

Akvakultura Pod termínem akvakultura můžeme zahrnout lidské aktivity sloužící k získávání biomasy z řízeného či nějakým způsobem ovlivňovaného vodního ekosystému. Čínské přísloví: Ulov si rybu a budeš mít jídlo na jeden den;nauč se chovat ryby a budeš mít dostatek potravy do konce svého života Ryby jsou celosvětově jednou z nejkonzumovanějších skupin potravin Oproti terestrickému chovu není ve vodním prostředí takový rozdíl v rostlinné a živočišné produkci. V současnosti se chová přes 210 druhů v akvakulturách po celém světě

Světové zastoupení jednotlivých komodit produkovaných akvakulturou

Světová produkce ryb

candát obecný (Sander lucioperca) tilápie nilská (Oreochromis niloticus) sumeček africký (Clarias gariepinus) úhoř říční (Angulia angulia)

Uzavřený recirkulační systém chovu ryb (RAS) V RAS dochází lepšímu využití krmiva rybami Udržovaná optimální teplota vody umožňuje větší přírůstky ryb Malé nároky na zastavěnou plochu Vyšší produktivita práce Nízká spotřeba vody (3 m3 vody/den) u roční produkce 250 tun ryb Voda využívaná v RAS je čištěna a tím neovlivňuje složení vod pod tímto zařízením (recipient) Provoz RAS je nezávislý na měnících se přírodních a klimatických podmínkách

Recirkulace AGRICO Třeboň 6 zásobní nádrž surové vody + ohřev 7 čerpadla osazená do potrubí 8 rozvod vzduchu 9 rozvod okysličené vody 1+2 odchovné kruhové nádrže 3 mechanický bubnový filtr 4 biofiltr 5 ozonizátor

Přibližné požadavky na chod recirkulace Chladná voda (pstruh) Teplá voda (tilápie) Produkce za rok (kg) 454,000 Rozměry pro budovu (m2) 5,600 3,700 Voda potřebná k doplnění za den (m3) 3,000 300 Požadavky na teplo MJ/den (vrchol topné sezóny) 20,000 40,000 Spotřeba elektřiny, kWh/den 6,000 4,000 Spotřeba kapalného kyslíku, m3/den 1,000

Odpadní teplo z bioplynových stanic Potenciál disponibilního tepla v roce 2013 je ve výši cca 7 800 TJ ročně Odpadní teplo použité z bioplynových stanic k ohřevu vody je ideální pro udržení požadované intenzity chovu ryb a také snižuje náklady provozu zařízení (teplo tvoří 30% nákladů na provoz)

Zjednodušený popis výměny vody v recirkulaci

Perspektivy chovu ryb v České republice V České republice mohou být intenzivní recirkulační systémy chovu ryb z nejvíce perspektivních druhů podnikání. Omezování mořského rybolovu Za první polovinu roku 2012 vzrostly celosvětově ceny ryb o 15% Jak pro klasické rybáře, tak pro podnikatele, kteří vsadí na intenzivní produkci ryb „pod střechou“, se otevírají značné možnosti odbytu a tím i možné ekonomické prosperity. V minulosti to byla právě konzumace ryb, která v České republice představovala hlavní zdroj živočišných proteinů

Seznam literatury Timmons, M.B., Ebeling, J.M. 2010. Recirculating Aquaculture. Cayuga Aqua Ventures, Ithaca, 939 s. The State of world fisheries and aquaculture [online]. Food and agriculture organization Dostupné z <http://www.fao.org/fishery/sofia/en >. Havel, P. 2013. Perspektivy chovu ryb se v ČR naplňují. [online]. Naše voda – Informační portál o vodě. Dostupné z http://www.nase-voda.cz/perspektivy-chovu-ryb-cr-se-naplnuji/>.

Děkujeme za pozornost! AGRICO 22 let kvalitních služeb, 22 let na trhu www.agrico.cz