OSTATNÍ SVÁTKY dny pracovního klidu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Advertisements

Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Krátký film TRUTNOV a.s. Uvádí.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Ruské Vánoce.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Velikonoce – přežít/prožít
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
Svátky a tradice v Kanadě
Název Velikonoce, pašijový týden
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Velikonoce v Kunovicích
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Tradice Velikonoc.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr. Lenka Stará NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_B_16_Velikonoce TÉMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
VÁNOCE - RUSKO.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Digitální učební materiál
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zvyky a tradice Čechů.
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
Transkript prezentace:

OSTATNÍ SVÁTKY dny pracovního klidu Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. OSTATNÍ SVÁTKY AUTOR: MGR. JAROSLAVA SUCHÁ, ZŠ A MŠ ŠVIHOV dny pracovního klidu Obrázky v prezentac: Wikipedie, Klipart

25. prosinec - 1. svátek vánoční Ostatními svátky jsou 1. leden - Nový rok Velikonoční pondělí 1. květen - Svátek práce 24. prosinec - Štědrý den 25. prosinec - 1. svátek vánoční 26. prosinec - 2. svátek vánoční

NOVÝ ROK 1.1. .

GREGORIÁNSKÝ KALENDÁŘ V roce 1582 se namísto Juliánského kalendáře začal používat kalendář Gregoriánský, který používala Římská říše pro svoji správu Zavedl jej papež Řehoř XIII. Jednotlivé římskokatolické země jej zaváděly postupně, nekatolické země sice přijímaly nový kalendář pomaleji, některé až ve 20. století Čechy jej přijaly 6. ledna 1584, Slezsko 12. ledna 1584 a Morava 3. října 1584.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ

Předpokládané datum Ježíšovy smrti 3. dubna 33 a vzkříšení 5. dubna 33 VELIKONOCE Předpokládané datum Ježíšovy smrti 3. dubna 33 a vzkříšení 5. dubna 33 Pravidla pro určení data Velikonoc stanovil roku 325 1. nikajský koncil. Podle koncilu připadají velikonoční svátky na neděli následující po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Pondělí velikonoční podle těchto pravidel může připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna. Velikonoce podle katolické tradice začínají vigilií Neděle Vzkříšení (která završuje velikonoční triduum Zeleného čtvrtku, Velkého pátku a Bílé soboty) a trvají padesát dní až do Letnic, slavnosti Seslání Ducha svatého. První týden Velikonoc se nazývá Velikonoční oktáv. 40. den Velikonoc je slavnost Nanebevstoupení, která připomíná Ježíšův výstup ze země do nebe a jeho oslavení u Otce.

VELIKONOČNÍ SYMBOLY BERÁNEK VAJÍČKO představoval v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Zároveň Židé na Velikonoce pojídali beránka jako připomínku svého vysvobození z Egypta. V křesťanství je beránek jedním ze symbolů Ježíše Krista, neboť obrazně podle křesťanské víry on je beránek, obětovaný za spásu světa. VAJÍČKO symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. V souvislostí s lidovou tradicí vznikl zvyk tato vejce malovat; důvodem pojídání vajec o Velikonocích byla zřejmě i skutečnost, že vejce se nesměla jíst v postní době. V křesťanství se vejce vykládá jako symbol zavřeného hrobu, z něhož vstal Kristus, jako symbol nesmrtelnosti.

VELIKONOČNÍ SYMBOLY SVÍCE (PAŠKÁL) KŘÍŽ ZAJÍČEK Bohoslužba velikonoční vigilie začíná zapálením velikonočního ohně, který symbolizuje vítězství Ježíše Krista nad temnotou a smrtí. Od tohoto ohně se pak zapaluje velikonoční svíce (paškál). Ta je v mnoha kulturách chápána jako znamení života. KŘÍŽ je nejdůležitějším z křesťanských symbolů, protože Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. Tento trest patřil k trestům nejvíce krutým a ponižujícím. ZAJÍČEK Symbol pochází z předkřesťanské doby. Má původ v pohanských rituálech oslavující příchod jara, v byzantské ikonografii představoval zajíc Krista.

POMLÁZKA A KOLEDA nenáboženské velikonoční tradice Označuje svazek spletených vrbových proutků, který slouží jako nástroj ke šlehání. Pomlázkou je také nazýván výsledek z koledování : „Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný,nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný…”. Pomlázka či tatar, jinde zase mrskut, dynovačka, mrskačka, mrkanda, šlehačka, kyčkovanka, sekačka, švihačka, šibačka, šibota, metla, korbáč, karabáč, kyčka, kančúch, roučačka, čugár, žila... Vždy jde o jedno a to samé, pouze se liší místem, kde se tento výraz používá. Dívky omlazovány chlapci, chlapci poléváni dívkami studenou vodou.

SVÁTEK PRÁCE 1.5.

HISTORICKÉ KOŘENY 1. MÁJE Všechno začalo koncem 19. století, když Americká federace pracujících přišla s požadavkem uzákonit osmihodinovou pracovní dobu od 1. května 1886. Již několik měsíců před tímto datem se pracující připojovali po tisících do boje za kratší pracovní den. Centrem dění se stalo Chicago, stávek se tam zúčastnilo na 400 tisíc pracujících. Stávka dělníků byla krvavě potlačena, policie do dělníků střílela. Rozloha: 606,2 km² Počet obyvatel:2 873 790 (2006)

1. MÁJ MEZINÁRODNÍ SVÁTEK května 1888 probíhaly v USA celý den stávky a demonstrace na památku dva roky starých událostí. O rok později (1889) přijala II. internacionála na návrh francouzských socialistů stanovit květen za oficiální Svátek práce.

ŠTĚDRÝ DEN 24.12.

NADĚLOVÁNÍ DÁRKŮ připadá na 24 NADĚLOVÁNÍ DÁRKŮ připadá na 24. prosince, je posledním dnem přípravy na vánoční svátky Nadělování dárků bylo původně spjato s 6. prosincem, památkou sv. Mikuláše, avšak postupně se tento zvyk přesunul právě na Vánoce. Tradičně je ten, kdo „naděluje dárky“, nazýván Ježíšek, čímž se zřejmě vyjadřuje víra, že vše dobré, co člověk dostává, má od Boha.

VÁNOČNÍ ZVYKY, TRADICE, POVĚRY Zvyky, tradice, obyčeje: Zdobení stromečku, lití olova, pouštění lodiček, šupiny kapra, kosti z ryby, Pověry Hlas půlnočních zvonů má prý kouzelnou moc, jejich hlasem se o štědrovečerní noci otevírají poklady a probouzejí mrtví.

1. svátek vánoční BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ 25.12. obrázek: Klipart

BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ Slavnost Narození Páně či Boží hod vánoční (lat. nativitas Domini) je vlastním dnem oslavy narození Ježíše Krista, Vánoc. V západní liturgické tradici slavnost připadá na 25. prosinec.

2. svátek vánoční sv. ŠTĚPÁN 26.12. obrázek: Wikipedie

PRVOMUČEDNÍK první mučedník křesťanství Štěpán Narozen kolem roku 1. Kázal křesťanství a byl pro své názory souzen. Na svých kázáních kritizoval judaismus:“Byl kdy nějaký prorok, aby ho vaši otcové nepronásledovali…“ Hlásal o vzkříšení Ježíše Krista. Při kázání se na něj přítomní vrhli, vyvlekli jej za město a ukamenovali ho. Zemřel mezi 36-40 lety v Jeruzalémě. Pohřben je údajně v Římě. Uctíván všemi křesťanskými církvemi. Svátek má 26. prosince. Je patronem kameníků a zedníků.

CO SI PAMATUJEME? KOLIK MÁ ČESKÁ REPUBLIKA OSTATNÍCH SVÁTKŮ ? K JAKÝM UDÁLOSTEM SE OSTATNÍ SVÁTKY VZTAHUJÍ ? KDY SLAVÍME SVÁTEK SV. ŠTĚPÁNA ? KDY SLAVÍME BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ ? JAKÉ JSOU SYMBOLY VELKONOC ? K JAKÉ HISTORICKÉ UDÁLOSTI SE VZTAHUJE SVÁTEK PRÁCE ?