Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

Dům zahraničních služeb a Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
ECVET v Programu celoživotního učení
Možnosti studia v zahraniční prostřednictvím evropských vzdělávacích programů Jana Pávková 27. října 2011 v Praze.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
Základní škola, Brno, Štolcova 16
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
ZAHRANIČNÍ AKCE. ŠKOLNÍ AKCE – povinná cestovné učitelů ubytování učitelů stravné učitelů pracovní doba (nepřímá ped. činnost) dozor nad žáky kryto pojištěním.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Akademická informační agentura Informace o možnostech studia v zahraničí.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Formální náležitosti. Co musím udělat, aby se má škola mohla zapojit do nového programu? Promyslet si, o jakou aktivitu mám zájem Najít si partnerskou.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
2008 Možnosti pracovní stáže v programu Erasmus Miroslava Cedidlová – Mezinárodní oddělení.
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Zahraniční stáže- Evropské programy
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
ERASMUS Brno Připravila: Mgr. Hana Kuzdasová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informační schůzka k programu
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP

Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP)  součást Domu zahraničních služeb MŠMT  úkoly: informovat o možnostech mezinárodní spolupráce organizace informačních seminářů a konferencí vydávání informačních publikací správa evropských programů (LLP, Erasmus Mundus, FM EHP/Norska, Sciex-NMS ch, e-twinning…) přidělování grantů na realizaci evropských programů

Program celoživotního učení (LLP) zapojeno 33 evropských zemí (27 států EU, Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko, Makedonie a Chorvatsko) COMENIUS (primární a sekundární vzdělávání) LEONARDO DA VINCI (odborné vzdělávání a příprava) ERASMUS (terciární vzdělávání a odborné vzdělávání na VŠ úrovni) GRUNDTVIG (vzdělávání dospělých a celoživotní učení) PRŮŘEZOVÝ PROGRAM JEAN MONNET (výzkum a výuka v oblasti evropské integrace na úrovni VŠ)

Program celoživotního učení STUDIJNÍ PŘÍLEŽITOSTI

COMENIUS - individuální mobilita určeno pro žáky ZŠ a SŠ (minimální věk 15 let) studium na partnerské škole v zahraničí o délce 3-10 měsíců ubytování v hostitelské rodině (Charta hostitelské rodiny) zapojené státy (13): Belgie, Rakousko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Lotyšsko, Lucembursko, Norsko, Španělsko, Švédsko, Česká republika vysílající škola: výběr žáků, přidělení grantu, jazyková příprava, studijní smlouva, zajištění cesty do zahraničí a zpět přijímající škola: výběr a monitorování hostitelských rodin, kontaktní učitel, studijní smlouva, integrace přijíždějícího žáka podání žádosti: 1x ročně (prosinec) poštou a elektronicky → podává vysílající škola vůči NAEP

ERASMUS – studijní pobyt studenti VŠ 2. ročníku a výše na základě bilaterální dohody mezi vysokoškolskými institucemi (partnerské školy) délka pobytu 3-12 měsíců 31 zapojených států (27 EU, Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko) + „tichý partner“ Švýcarsko žádné poplatky za výuku na hostitelské instituci zahraniční studijní pobyt jako součást studia na domácí škole možnost získat stipendium Erasmus (výše dle cílové země, €) → Ø 404€ v době výjezdu nutné být stále zapsán/a ke studiu! výběrové řízení probíhá na domácí škole studenta (kvalifikační podmínky, požadavky, termíny…) → stipendium vyplácí domácí škola

ERASMUS – studijní pobyt → realizace 1998/ /09: vysláno studentů X přijato studentů

+ FM EHP/Norska – studijní pobyt pro studenty minimálně SŠ, VOŠ a VŠ, a to pouze s českou státní příslušností (příp. statut uprchlíka, trvalý pobyt, bez státní příslušnosti)! žádná bilaterální dohoda (student si hledá školu sám) délka pobytu 1 týden až 6 měsíců (možno prodloužit na 12 měsíců) 3 zapojené státy: Norsko, Island, Lichtenštejnsko žádné poplatky za výuku na hostitelské instituci zahraniční studijní pobyt jako součást studia na domácí škole možnost získat stipendium (1. fáze → 780€/měsíc + uhrazení cestovních nákladů a příspěvek na studijní pomůcky) v době výjezdu nutné být stále zapsán/a ke studiu! výběrové řízení organizuje NAEP → nejblíže 2011 (2010 jednací pauza mezi 1. a 2. fází programu) → stipendium vyplácí NAEP

STUDIJNÍ POBYT V ZAHRANIČÍ → DOPAD NA STUDENTY zlepšení sociálně-komunikační a jazykové kompetence životní zkušenost samostatnost kontakty motivace k dalšímu vzdělávání zájem o další možnosti seberealizace v zahraničí zájem o pracovní stáže v zahraničí a dobrovolnické projekty zahraniční zkušenost jako hodnotný prvek pro budoucího zaměstnavatele získání pracovní pozice v mezinárodním prostředí

Program celoživotního učení zahraniční praxe v průběhu studia

LEONARDO DA VINCI – pracovní stáž pro studenty SOŠ, SOU, U a VOŠ realizace na základě projektu mezi školou a podnikem (partnerství) praxe v podniku či vzdělávací instituci pro osoby v počátečním odborném vzdělávání délka pobytu 2 – 39 týdnů 31 zapojených států (27 EU, Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko) žádost o grant 1x ročně (únor) ze strany školy, podniku, orgnizace apod. → výběrové řízení a výplatu stipendia jedinci provádí příjemce grantu

ERASMUS – pracovní stáž pro studenty VŠ jakéhokoliv ročníku práce na plný pracovní úvazek v zahraničním podniku, školícím či výzkumném středisku nebo jiné organizaci délka pobytu 3-12 měsíců 31 zapojených států (27 EU, Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko) + „tichý partner“ Švýcarsko uznatelná součást studijního programu na domácí škole možnost získat stipendium Erasmus (výše dle cílové země, €) → Ø 577€ 2009/10 x Ø 570€ 2010/11 v době výjezdu nutné být stále zapsán/a ke studiu! 2007/2008 (252 studentů), 2008/2009 (605 studentů) → nárůst 140%! výběrové řízení probíhá na domácí škole studenta (kvalifikační podmínky, požadavky, termíny…) → stipendium vyplácí domácí škola

COMENIUS – asistentský pobyt určeno pro studenty učitelství (minimálně 3. ročníku) a čerstvé absolventy těchto oborů žadatel nesmí být až do nástupu na asistentský pobyt zaměstnán jako učitel! (trvalý pracovní poměr na škole) délka pobytu 3-10 měsíců výpomoc při výuce a jiných školních aktivitách ve škole v některém z 31 zapojených států (27 EU, Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko) asistent ≠ náhražka za učitele! získání praktické zkušenosti v oblasti školního vzdělávání rozsah činnosti hodin/týden budoucí učitelé cizích jazyků: pobyt se koná v zemi, kde vyučovaný jazyk cizím jazykem grant pokrývá pobytové a cestovní náklady, pojištění, víza výběrové řízení (1x ročně – leden), výplatu grantu a přidělení hostitelské školy provádí NAEP

GRUNDTVIG – asistentský pobyt určeno pro budoucí i současné pracovníky v oblasti vzdělávání dospělých žadatel musí být zaměstnán na částečný či plný úvazek v oblasti formálního či neformálního vzdělávání dospělých (oblast osob starších 25 let, příp. 16 let – nejsou-li vzdělávané osoby studenty denního studia na SŠ či VŠ) délka pobytu 3-10 měsíců zapojeno 31 států (27 EU, Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko) pomocná asistentská činnosti či přímo převzetí zodpovědnosti za konkrétní kurzy získání praktické zkušenosti v oblasti vzdělávání dospělých grant pokrývá pobytové a cestovní náklady, pojištění, víza hostitelskou instituci si hledá žadatel sám X Comenius hostitelská škola přidělena výběrové řízení (1x ročně – 31. březen 2010!) a výplatu grantu provádí NAEP

PRAXE V ZAHRANIČÍ V PRŮBĚHU STUDIA → DOPAD NA ÚČASTNÍKY zlepšení sociálně-komunikační a jazykové kompetence životní zkušenost samostatnost kontakty ověření poznatků v praxi (přesah studia do praxe) seznámení s progresivními technologiemi zázemí pro budoucí zaměstnání lepší profil absolventa zkušenost se zahraničním zaměstnavatelem

Program celoživotního učení jazyková příprava pro pobyt v zahraničí

JAZYKOVÁ PŘÍPRAVA PRO POBYT V ZAHRANIČÍ A) COMENIUS – individuální pobyt → závazek vysílající školy B) EILC JAZYKOVÉ KURZY (Erasmus Intensive Language Courses) → pro aktivity: ERASMUS – studijní pobyt ERASMUS – pracovní stáž COMENIUS – asistentský pobyt → probíhají 2-6 týdnů před či v průběhu pobytu v cílové zemi → pouze méně užívané jazyky (NE Aj, Fj, Nj, Šj) → možnost získat stipendium (grant) již na období EILC

DĚKUJI ZA POZORNOST! * Petra E. Krňanská Dům zahraničních služeb ( Národní agentura pro evropské vzdělávací programy ( Na Poříčí 1035/4, Praha 1