 Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu?  Co může dělat člověka odlišného od jiných lidí?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Můžeme číst Bibli od První knihy Mojžíšovy až po Zjevení a nenalezneme jediného řádku, který by opravňoval k svěcení neděle. Písmo svaté přikazuje zachovávání.
Advertisements

CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Středověká společnost
Struktura středověké společnosti
Křesťanství vznik a podstata.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Křesťanství.
Arabové a Islám Raný středověk.
Světová náboženství.
Josef II. 8. ročník.
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
Náboženská literatura
Světová náboženství.
Kdy: Účast: 9.A, 9.B Pedagogický a odborný dozor: p. uč. Mrlinová, p. uč. Svatošová Zpracovali prezentaci:…………..Jakub Moravec…………….....…....Jan.
Romové v České Republice
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu? Co může dělat člověk odlišného od jiných lidí?
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu? Co může dělat člověk odlišného od jiných lidí?
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Co je typické pro židy?.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Dlouhá cesta Romů romská vlajka.
Vypracoval: Jakub Moravec
Náboženství - opakování
Starověká Sparta Petr Machala.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Židé a Romové ve středověku
Neolit - úvod Název školy
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
 V jakém stavu je starý židovský hřbitov nyní? Je možné se tam podívat? Byla jsi tam ty? –jestli ne, zajeď! Tvé dojmy z návštěvy?  Mělo by se město.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Blízký východ, Zakavkazsko, Střední východ
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Postavení Židů v Evropě 1
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Judaismus (židovství)
Patrik Dvořák Ondra Šimůnek
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
pak musíme ještě dnes se židy a adventisty světit sobotu místo neděle.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
INDIE.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Křivonosková Kateřina
Židovské město v Praze.
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Židovské tradice a zvyky
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

 Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu?  Co může dělat člověka odlišného od jiných lidí?

 Židé museli svou zemi (Blízký Východ) opustit po neúspěšném povstání proti Římanům  žili rozptýleni v mnoha zemích  u nás jsou trvale usídleni od 10. století

 Co Židé museli?

 Co Židé nemohli?  Jaký byl hlavní zdroj jejich obživy?  Z čeho byli Židé podezíráni? Lichva = půjčování na úrok Učebnice str. 70

 V krizových obdobích - se proti Židům obracela nespokojenost - často vyústila v pogromy  Vypovídání Židů z některých měst, či dokonce zemí  Židé podléhali přímo panovníkovi  Za jeho ochranu museli platit zvláštní vysokou daň  Záleželo na panovníkovi – někteří panovníci byli Židům nakloněni, jiní Židy naopak ze země vypovídali

 Od 16. století - vytvářeny uzavřené čtvrti, v nichž museli Židé žít = GHETTO  Nejvýznamnější náboženskou osobností a autoritou židovské obce je RABÍN

 Sedmý den v týdnu věnovaný odpočinku  Začíná v pátek večer  V sobotu jsou v synagoze předčítány posvátné texty Tóry  Tóra = pět knih Mojžíšových na pergamenovém svitku

POZORNOST VĚNOVALI VZDĚLÁNÍ ÚCTA K ZEMŘELÝM  Chlapci chodili do školy  Dívky se doma učili číst a psát  Budovány židovské hřbitovy s kamennými náhrobky

 V čem se tedy Židé od ostatních lišili?

Romové ve středověké Evropě

 Romové mají indický původ (podle jazyka)  Z Indie Romové odcházeli směrem na západ někdy mezi 5. – 10. stoletím  do Evropy přes Balkánský poloostrov  V českých zemích pochází první nesporná zmínka o Romech z roku 1417

s

 Řemeslníci Kovářství Kotlářství Cínování Broušení Drátěníci Ševcovství Košíkářství Hrnčířství  Herci  Loutkoherci  Hudebníci  Tanečníci  Akrobati  Předvádění cvičené zvěře  Věštění – z ruky, z karet  Handlování s koňmi

 Za koho Romy nejčastěji středověcí lidé považovali?  Odkud Romové pocházeli?  Na kterém území získali pojmenování Cikáni? Co původně toto pojmenování označovalo?

 Rodová skupina  Hierarchie  Soubor zvykových norem  V čele vajda  Vážnost starých lidí  Neznalost soukromí  Soudržnost  Společný majetek

 Odlišný způsob života a odlišný vzhled – nepřátelské projevy  Romské ženy – léčitelství a věštění – nelibost církve – „čarování“  Vypovídáni z různých krajů pod nejpřísnějšími tresty

 V čem se tedy Romové od ostatních lišili?

 Vyber si z těchto pojmů:  Rabín  Ghetto  Synagoga  Šabat  Pogrom  Tóra  Indie  Kočovník  Vajda