Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 16. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Od druhé republiky k protektorátu
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
DUM - Digitální Učební Materiál
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
Českoslovenští a čeští prezidenti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Poválečný vývoj v Československu
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl13 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vypracovala: Petra Netopilová 4.B
Rok 1989 – sametová revoluce
Únor převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor materiálu: EU
Tomáš Garrigue Masaryk
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Vývoj české ústavnosti
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl11
OBN, ZSV, DEJ – Naši prezidenti
Tomáš Garrigue Masaryk
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Československo po 2. světové válce
Tomáš Garrigue Masaryk
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Edvard Beneš.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Češi za první světové války
Transkript prezentace:

Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 16. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 24 název Dr. Edvard Beneš anotace Žáci si vybaví základní poznatky o vzniku československého státu. Žáci ukáží protektorát Čechy a Morava, Slovenský stát. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D - mít základní poznatky o vzniku samostatné Československé republiky - znát průběh a důsledky 2. světové války a nový politický a hospodářský vývoj v Evropě druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

Dr. Edvard Beneš Narodil se 28. 5. 1884 v Kožlanech, Rak. - Uh. Zemřel 3. září 1948 v Sezimově Ústí, ČSR Vzdělání: FF Univerzity Karlovy Praha, Sorbonna Francie

Životopis a studia Edvarda Beneše Edvard Beneš se narodil v Kožlanech na Rakovnicku jako Eduard, nejmladší syn (10. dítě) rolníka Matěje Beneše a jeho manželky Anny Petronily, roz. Benešové. V mládí studoval nejprve na gymnáziu v Praze, po maturitě na Filozofické fakultě pražské Univerzity Karlo - Ferdinandovy. Od roku 1904 studoval ve Francii na Sorbonně a Svobodné škole politických nauk (Ecole libre des sciences politiques), v roce 1907 v Berlíně.

V Paříži se r. 1906 zasnoubil se svou pozdější ženou a změnil si křestní jméno z Eduarda na Edvard. Francouzská studia Edvard Beneš završil roku 1908 na Právnické fakultě v Dijonu doktorskou prací. V roce 1909 pak v Praze složil rigorózní zkoušky a získal titul doktora filosofie. Tři roky vyučoval na obchodní akademii v Praze; současně zkoušel studovat práva (nejprve na české, pak na německé právnické fakultě), studia však nedokončil. Od roku 1912 přednášel jako docent na Filozofické fakultě Univerzity Karlo-Ferdinandovy.

Edvard Beneš s manželkou v roce 1934

Založení čs. legií Společně se Štefánikem získal souhlas dohodo - vých mocností se zakládáním československých vojenských jednotek a přispěl tak ke vzniku samostatných legií ve Francii, Rusku a Itálii, které se úspěšně zapojily do bojů první světové války.

Funkce Po vyhlášení svrchovanosti Československé republiky 28. října roku 1918 byl jmenován ministrem zahraničí ve vládě K. Kramáře. V letech 1921–1922 zastával Edvard Beneš funkci předsedy vlády, byl poslancem parlamentu. Byl členem a místopředsedou Čs. strany národně socialistické a významně ovlivňoval její politiku. Po odstoupení T. G. Masaryka byl zvolen 18. prosince 1935 prezidentem.

čs. zahraničního odboje. Po Mnichovu Po přijetí mnichovského diktátu 5. října 1938 odstoupil a 22. října 1938 odletěl nejdříve do Velké Británie, později do Spojených států amerických, kde přednášel na univerzitě v Chicagu. Po okupaci Československa a vyhlášení Slovenského státu v březnu 1939 přesídlil do Londýna a zaslal protest proti německé okupaci Čech a Moravy vládám hlavních světových mocností. Stal se vůdčím představitelem čs. zahraničního odboje.

E. Beneš během návštěvy brněnského četnictva v r. 1938

Po válce Na jaře 1945 Beneš odcestoval přes Moskvu na osvobozené území čs. republiky. V dubnu 1945 ve slovenských Košicích jmenoval první poválečnou vládu, 16. května přijel do Prahy. 28. října 1945 byl potvrzen ve funkci prezidenta a následně byl znovu zvolen 19. června 1946.

Odstoupení z funkce prezidenta, úmrtí V květnu 1948 se prezident pokusil vzepřít komunistům, když odmítl podepsat novou československou ústavu. Měsíc poté, 7. června1948, odstoupil z úřadu prezidenta, jeho nástupcem se pak stal Klement Gottwald. Zanedlouho 3. září roku 1948 Edvard Beneš zemřel v Sezimově Ústí.

Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2010. ISBN 9788073201241. s. 25.

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-10-16] dostupné pod licencí Creative Commons – http://wikimedia.org/ Edvard Beneš http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edvard_Bene%C5%A1.jpg Podpis http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edvard_Bene%C5%A1_podpis.jpg E. Beneš s manželkou 1934 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edvard_Benes_with_his_wife_in_1934.jpg E. Beneš během návštěvy brněnského četnictva 1938 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edvard_Bene%C5%A1_na_n%C3%A1v%C5%A1t%C4%9Bv%C4%9B.JPG