Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Globální klimatické změny
Globální oteplování Marek tecl 2L.
Globální oteplovaní.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Kyselý déšť.
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Anotace DUM slouží jako doprovodný vizuální materiál při výuce o globálních problémech.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Tereza Černá Globální oteplování.
Globální Oteplování Jméno: Martin Šiška Obor: Technické lyceum
POČASÍ.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Skleníkový efekt Natálie Gajanová,kvarta.
Krajina a životní prostředí
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Skleníkový efekt.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Skleníkový efekt TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Granici Olga Pařík Radim. Klimatické změny - změny v klimatické charakteristice jako je teplota, srážky, atmosférický tlak, nebo vítr.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Přírodní činitelé.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Součásti neživé přírody
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Martina Červenková.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Fakta o klimatických změnách
Environmentální problémy
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko

Počasí (srážky, mraky, vítr, vlhkost, teplota …) Způsob, jak příroda vyvažuje síly v atmosféře.

KLIMA Klima: Statistiky o počasí. Klima je průměrný dlouhodobý režim počasí. 100 years

Změna klimatu (modely počasí, ledovce, zvýšení hladiny moří…) Změna klimatu je významnou změnou režimů počasí. Když tento jev posuzujeme z dlouhodobého hlediska, zjistíme, že už k němu mnohokrát došlo let

Skleníkový efekt Na každé planetě s atmosférou.

Zemský povrch vyzařuje energii Sluneční záření ohřívá zemský povrch Bez skleníkových plynů: -18 stupňů! Se skleníkovými plyny: +15 stupňů! Skleníkové plyny jsou ohřívány zářením pocházejícím ze Země Atmosféra vyzařuje energii

Vnější příčiny Sluneční činnost Oběžná dráha země Meteority Vnitřní příčiny Způsobené člověkem Emise skleníkových plynů Částice/ mraky Odlesňování, eroze … Vnitřní příčiny Přírodní Zpětná vazba Sopečné erupce Nepředvídané přírodní jevy - Změny klimatu -

Skleníkové plyny Částice Zůstávají v atmosféře jeden týden. Zůstávají v atmosféře 100 let (většinou způsobují ochlazování) (způsobují zahřívání)

Měsíční průměrné hodnoty oxidu uhličitého naměřené v Mauna Loa

Roger Revelle a Hans E. Suess, Vzájemná výměna oxidu uhličitého mezi atmosférou a oceánem a otázka zvýšení objemu CO 2 v ovzduší v uplynulých desetiletích (Carbon Dioxide Exchange Between Atmosphere and Ocean and the Question of an increase of Atmospheric CO 2 during the Past Decades.) Tellus Lidé v současné době provádějí rozsáhlý geofyzikální pokus, který nemohl být proveden v minulosti a který nebude možno v budoucnu zopakovat. V průběhu několika století vracíme do atmosféry a oceánů koncentrovaný organický uhlík, který se v sedimentárních horninách ukládal stovky milionů let.

CO 2 Lze snadno vytvářet statistiky Lze snadno srovnávat s historickým klimatem  Nyní je více skleníkových plynů, jak v důsledku přírodních procesů, tak i lidské činnosti  Kromě skleníkového efektu ovlivňují klima i jiné procesy Oxid uhličitý se používá jako názorný příklad toho, jak ovlivňujeme změnu klimatu

Doba ledová Rok 1900 Rok 2100? Rok 2000 Změna klimatu do 100 let: Přibližně polovina doby ledové, avšak ve fázi oteplování

Lze snadno vytvářet statistiky Lze snadno srovnávat s historickou změnou klimatu  Může dojít k záměně výrazů „teplota klimatu“ a „denní teplota“  Změna klimatu zahrnuje též srážky, vlhkost, vítr atd. Teplota jako nástroj k měření změny klimatu

Změnu klimatu měříme teploměrem. Nejde však o samotnou teplotu. Jde o její důsledky.

Ideström & Skinnarmo

Teplota se zvyšuje. Vypařuje se více vody. Více prší. Hladiny moří stoupají, ledovce roztávají, extrémní počasí je stále častější... Rostliny a živočichové se přizpůsobují nebo mizí. Lidé a jejich společenství se přizpůsobují.

”Je to jen přirozená změna klimatu.” ”Když pochopíme všechny fyzikální zákonitosti, můžeme tomu zabránit.” ”Někdo jiný musí snížit své emise.” Velký sebeklam lidstva

Mnoho nepatrných kroků. Všechny se sčítají.

Efektivnější využívání energie Obnovitelná energie Zachycování oxidu uhličitého z biologických i fosilních paliv

Model počasí se mění Kdy, kde, jak často, intenzita Průměrná teplota se zvyšuje Více/ větší intenzita srážek Záplavy, sesuvy půdy …. Intenzivnější vypařování Sucho, eroze, ničivé požáry

…dlouhou brzdnou dráhu. Změna klimatu má …

… dominový efekt. Změna klimatu má …

… mnoho nevratných procesů. Změna klimatu zahrnuje …

ANO Na změně klimatu záleží. Vždy.