FRANCIE Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autor: Pokorná Martina
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kritický realismus v literatuře
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Romantismus.
Karolina Světlá 8. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
SZŠ a VOŠZ Zlín Realismus a naturalismus ve francouzské literatuře – vybraní autoři Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
47.1 Realismus a naturalismus
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
UČO: Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Guy de Maupassant
Alexandr Sergejevič Puškin
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
JULES VERNE
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
FRANCIE Mgr. Michal Oblouk
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Marie Majerová 9. ročník.
Nela Sováková, Johana Černá
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus ve světové literatuře: Francie Tematická oblast: Český jazyk a.
HONORÉ DE BALZAC Otec Goriot Veronika Vojtajová Sexta.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla Guy de Maupassanta.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
FRANCIE Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Kritický realismus v literatuře
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Městská tematika – Ignát Hermann
ŠABLONA III/2 REALISMUS V 19. STOLETÍ Mgr
Gustav Flaubert Paní Bovaryová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Francie
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18 Realismus Francie
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

FRANCIE Mgr. Michal Oblouk REALISMUS FRANCIE Mgr. Michal Oblouk

HONORÉ DE BALZAC (1799 – 1850) spisovatel, představitel kritického realismu pocházel z rodiny zámožného burzovního spekulanta studoval práva, pracoval v notářské kanceláři, to ho však neuspokojovalo nejprve psal brakovou literaturu i přes obrovskou píli a plodnost nebyl schopen se uživit, měl velké dluhy psal zejména v noci, ve dne ohromoval Paříž nákladným životem bolestný milostný románek s polskou šlechtičnou vyčerpán prací těžce onemocněl a zemřel

BALZACOVO DÍLO románový cyklus Lidská komedie: obsahuje téměř 100 románů a povídek (celistvý obraz francouzské společnosti od napoleonských válek do pol. 19. stol.) – encyklopedický román, např. romány: Otec Goriot – román o životě kdysi bohatého kupce, který dožívá opuštěn v měšťanském penzionu, když rozdělil všechen svůj majetek dcerám, stará se o něj Evžen Rastignac Ztracené iluze – třídílný román o osudech dvou mladých mužů Lesk a bída kurtizán – čtyřdílný román s dobrodružným dějem Evženie Grandetová – román z prostředí bankéřů, lichvářů a lakomců (otec Grandet zničí štěstí vlastní dceři)

GUSTAVE FLAUBERT (1821 – 1880) syn lékaře realistický spisovatel a dramatik syn lékaře celý život poznamenán těžkou nervovou chorobou (padoucnicí), kvůli které nedokončil právnická studia žil samotářsky, odmítal manželství, prožil několik nešťastných lásek k mnohem starším ženám byl odsouzen za pohoršení veřejné mravnosti podnikl několik zahraničních cest po Evropě, navštívil Egypt, Sýrii, Tunis autor tzv. dokumentárního románu mistr v zobrazování lidských vášní a citů (psychologický román)

FLAUBERTOVO DÍLO Paní Bovaryová – román o ženě nespokojené ve všedním manželství, touží po přepychu, romantice, východisko hledá v milostných pletkách, zadluží se, spáchá sebevraždu Citová výchova – příběh rozčarování z prázdnoty života měšťácké společnosti a ztráty ideálů mladého studenta

ÉMILE ZOLA (1840 – 1902) pocházel z rodiny italského inženýra spisovatel, zakladatel a teoretik naturalismu pocházel z rodiny italského inženýra studoval lyceum, ale nebyl dobrým studentem (nesložil maturitu) vystřídal různá zaměstnání, např. celní úředník nebo nakladatelský pracovník pohyboval se v pařížských uměleckých kruzích přesvědčený republikán otevřeným dopisem prezidentu republiky protestoval proti justičnímu omylu, jehož obětí se stal kapitán Dreyfus zemřel údajně nešťastnou náhodou na otravu oxidem uhelnatým poté, co se mu ucpal komín kamen

ZOLOVO DÍLO Tereza Raquinová – první naturalistický román, tragický příběh ženy, která se spojí se svým milencem proti manželovi a neváhá jej zavraždit Rougon Macquartové – cyklus 20 románů, např.: Zabiják – z prostředí pařížských krčem, o alkoholismu, osudy venkovské dívky Gervaisy Nana – obraz nevěstinců, příběh Gervaisiny dcery, z níž se stane prostitutka Břicho Paříže – z prostředí pařížské tržnice Germinal – sociální román o životě horníků Lidská bestie – tajemný příběh z železničního prostředí o neovladatelné touze člověka zabíjet

GUY DE MAUPASSANT (1850 – 1893) narodil se v rodině venkovské šlechty spisovatel, žurnalista a dramatik narodil se v rodině venkovské šlechty studoval práva účastnil se prusko-francouzské války pracoval jako úředník na ministerstvu námořnictví byl chráněncem G. Flauberta díky psaní zbohatl, měl vlastní jachtu, velmi cestoval koncem 80. let u něho propukla duševní choroba (sám sledoval postup svého onemocnění, vlastní příznaky popsal v několika povídkách) pokusil se o sebevraždu zemřel v ústavu pro duševně choré

MAUPASSANTOVO DÍLO Kulička – povídka z doby prusko-francouzské války, o prostitutce, kterou zbabělí cestující pohrdají, ač všechny zachránila Miláček – román o bezcharakterním pařížském novináři, bezohledně využívajícím intrik a žen, které ho milují, k rychlému společenskému vzestupu

JULES VERNE (1828 – 1905) pocházel z rodiny advokáta prozaik, tvůrce vědecko-fantastického románu pocházel z rodiny advokáta vystudoval práva a peněžnictví postřelil ho vlastní synovec velký vliv na jeho tvorbu mělo seznámení s A. Dumasem trvale spolupracoval s nakladatelem Hetzelem, který si cenil jeho talentu a velkoryse jej za napsaná díla odměňoval stal se velice slavným a oblíbeným hodně cestoval po jeho smrti některá díla dokončil syn Michel

VERNOVO DÍLO cyklus Podivuhodné cesty – asi 65 dobrodružných románů: Pět neděl v balóně Ze Země na Měsíc Děti kapitána Granta Dvacet tisíc mil pod mořem Tajuplný ostrov Cesta kolem světa za 80 dní Patnáctiletý kapitán Ocelové město Vynález zkázy Cesta do středu Země Dva roky prázdnin Tajemný hrad v Karpatech

ALEXANDRE DUMAS ML. (1824 – 1895) prozaik a dramatik nemanželský syn Alexandra Dumase staršího v dětství byl vychováván v penzionátech jako mladý muž žil bohémským životem a na živobytí si vydělával literární tvorbou r. 1874 byl zvolen členem Francouzské akademie r. 1894 obdržel Řád čestné legie dílo: DÁMA S KAMÉLIEMI – autobiografický román velké nešťastné lásky (hl. hrdinka, krásná pařížská kurtizána, Markéta Gautierová), příběh se odehrává v Paříži v 1. polovině 19. století, po velkém úspěchu, kterého román dosáhl, jej autor také zdramatizoval (podle románu vznikla také opera La traviata od G. Verdiho)

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Honor%C3%A9_de_Balzac http://cs.wikipedia.org/wiki/Gustave_Flaubert http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Zola http://cs.wikipedia.org/wiki/Guy_de_Maupassant http://cs.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Dumas_mlad%C5%A1%C3%AD