Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jules Verne Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Jules Verne mladý Jules starší Jules

3 Jules Verne Jules Verne [žil vern] (8. února 1828 Nantes – 24. března 1905 Amiens) Je francouzský spisovatel dobrodružné literatury a dramatik. Je považován za jednoho ze zakladatelů žánru vědeckofantastické literatury(sci-fi). Jeho knihy jsou dodnes oblíbeny hlavně mezi mládeží.

4 Jules Verne Jules Verne se narodil v Nantes jako první z pětí dětí pařížského právníka Pierra Verna. Tady strávil šťastné dětství. Sledoval připlouvání a odplouvání obchodních lodí, díval se na nakládku a vykládku zboží: banánů,pomerančů,kokosových ořechů, ananasů,objemných beden s kávou a čajem,klecí s opicemi a papoušky – všeho toho pestrého a rozmanitého zboží. Snil sám o dalekých cestách na moři,velkých lodích a rybolovu.

5 Jules Verne Mladý Jules se roku 1839 tajně nalodil jako plavčík na loď »Coralia« plující do Indie. Jeho rodiče to však zjistili a jeho cestě zabránili. Jules musel slíbit: »Budu cestovat jen ve svých snech«. Poté nastoupil na studia práv do Paříže. Oženil se a narodil se mu syn Michael,ten po otcově smrti dopsal jeho nedokončená díla.

6 Jules Verne Jules Verne hodně cestoval a některé zážitky z těchto cest zapracoval do svých románů. Navštívil Anglii a Skotsko, vydal se do Skandinávie,do USA, dále pak do severní Afriky a Nizozemska, Německa a Dánska. Kromě cestování toužil psát. V roce 1862 se seznámil s nakladatelem Pierrem-Julesem Hezelem,který vydal jeho dobrodružný román Pět neděl v balóně.

7 Jules Verne Ten měl tak obrovský úspěch,že nakladatel nabídl Vernovi exkluzivní smlouvu na dvacet let. Hezel také vymyslel souhrnný název pro Vernovo dílo- Podivuhodné cesty. Smlouva umožnila Vernemu se živit jen psaním.

8 Jules Verne Jules Verne ve svých dílech předpověděl celou řadu vědeckých a technických objevů,např. dálkové lety řiditelným balónem,velkorážní dělo, videofon,skafandr,kosmické cesty,elektrický motor,tank,vrtulník a další. Jules Verne zemřel 24. března roku 1905 v Amiensu. Příčinou smrti byl jeho bratranec, čistil pušku a omylem ho zastřelil.

9 Jules Verne Dílo: Podivuhodné cesty
Za Vernova života obsahoval cyklus Podivuhodné cesty padesát čtyři titulů,po jeho smrti syn Michael rozšířil cyklus ještě o dalších osm knih. Uvedeme si jen některé z nich: Pět neděl v balóně Cesta do středu Země Dvacet tisíc mil pod mořem

10 Jules Verne Cesta kolem světa za osmdesát dní Tajuplný ostrov
Patnáctiletý kapitán Ocelové město Vzbouřenci na lodi Bounty Dva Robinsoni Dva roky prázdnin Tajemný hrad v Karpatech Vynález zkázy

11 Jules Verne A jak se jmenoval první Čech, který četl román Julese Verna? Byl to devětadvacetiletý Jan Neruda, který přivezl román Pět neděl v balóně z Paříže jako "literární kuriozitu". Ve Vernových románech se přesvědčujeme o tom, že svět je velmi nebezpečné místo. Na poutníka čekají dva úhlavní nepřátelé - pevnina a moře.

12 Jules Verne Další nebezpečí je nutno čekat od větru,deště, sucha,dále od ptáků,savců,obojživelníků a ryb,od elektrického výboje,kosmických těles,ledu,ohně a především od lidské zloby. Řada jeho románů byla zfilmována.

13 Jules Verne Cesta do středu Země Cesta kolem světa za 80 dní

14 Jules Verne Dva roky prázdnin Ocelové město

15 Jules Verne Otázky: Otázka pro bystré hlavičky:
1.Jaké národnosti je Jules Verne? 2.Za zakladatele jakého žánru je považován? 3.Které vynálezy předpověděl? 4.Které z jeho románů znáš? Otázka pro bystré hlavičky: Který český spisovatel jako první přivezl Verneovu knihu z Paříže?

16 Jules Verne Zápis: -Jules Verne ( ) je francouzský spisovatel dobrodružné literatury -je považován za zakladatele sci-fi -ve svých dílech předpověděl celou řadu vědeckých a technických objevů-videofon,vrtulník,skafandr… -řada jeho románů byla zfilmována -dílo: Cesta kolem světa za osmdesát dní Tajuplný ostrov Ocelové město Dva roky prázdnin

17 Jules Verne Prameny: Vše platné k

18 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google