Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové."— Transkript prezentace:

1

2 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové Téma hodiny Autoři divadelních her druhé poloviny 19. století Předmět Český jazyk a literatura Stupeň/Ročník Druhý / 8. Anotace Seznámení žáků s autory divadelních her druhé poloviny 19. století Očekávaný výstup Žák se orientuje v divadelní tvorbě druhé poloviny 19. století Druh učebního materiálu Počítačová prezentace Speciální učební pomůcky Klíčová slova Ladislav Stroupežnický, Naši furianti, dramaturg, Alois Mrštík, Vilém Mrštík, Maryša Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz konec prezentace

3 Ladislav Stroupežnický (1850 – 1892)

4 je český dramatik neměl žádné literární vzdělání ve svých 17 letech se pokusil o sebevraždu. Ta se mu nepovedla a zůstal až do konce života zohaven. Rána mu utrhla spodní čelist a nos Údajně měl pak nos voskový. po znovuotevření Národního divadla se stal jeho prvním dramaturgem. V této funkci zůstal až do své smrti.

5 dílo: psal většinou komedie:
Zvíkovský rarášek – příběh záletníka Mikuláše Dačického z Heslova Paní mincmistrová – hlavní postava opět Mikuláš Dačický, odehrává se v Kutné Hoře Naši furianti – ve vesnici Honice se ucházejí o funkci ponocného dva kandidáti – Fiala a Bláha, hra se zabývá sociálními problémy české vesnice – hloupý sedlák – chytří chudí (furianti = domýšliví vesničané)

6 Alois a Vilém Mrštíkové
oba bratři spolu napsali v roce 1894 drama Maryša - je považováno za vrchol realistické dramatické tvorby 19. století - je to syrové drama dívky provdané proti své vůli za bohatého vdovce - dívka je nešťastná a řeší sou situaci tak, že svého manžela Vávru otráví jedem na krysy rozpuštěným v kávě

7 Alois a Vilém Mrštíkové

8 Zdroje:


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové."

Podobné prezentace


Reklamy Google