Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura pro 2.ročník TémaČeské realistické drama Označení DUMUVY_32_INOVACE_109 Jméno autoraEva Máchová Datum vytvoření27.2.2013 AnotacePrezentace uvedeného období, práce s ukázkami.

2 České realistické drama

3 Ladislav Stroupežnický (1850 – 1892) - dramatik a dramaturg Národního divadla - neměl žádné literární vzdělání - při práci na statku se postřelil - natrvalo zohavený obličej - po nehodě se přestěhoval do Prahy, kde přispíval do několika časopisů (psal humoristické příspěvky) - později začal pracovat v Národním divadle (1883 – 1892 dramaturgem) (1)

4 Dramatická tvorba: Naši furianti – odehrává se ve vesnici, kde se o funkci ponocného ucházejí dva kandidáti: Fiala a Bláha. Hra se zabývá sociálními problémy české vesnice – tj. hloupý sedlák a chytří chudí. (1) Přečtěte si vysvětlení slova furiant a posuďte podle ní ukázku na následující straně. furiant - (zastarale) muž, který se chová pyšně (J.Š. Baar: Piju dál a hle — furiant se ve mně probouzí — pýcha v srdci mém počne hlavu tyčit — do sázek se pouštím — peníze jako plevy rozhazuji a utrácím — krev jako oheň v žilách proudí — sebe přeceňuji a všecko ostatní podceňuji — rozjařím se — mnoho a hloupě mluvím a odporu nesnáším.) (2)

5 DUBSKÝ (furiantsky sice, ale mírně): Tak ho přineste, Marku, já platím, co se ho vypije. (Pánovitě.) Přineste pět flašek! EHRMANN: Hned je tu, pantáto, hned! (Odchází.) BUŠEK (vyskočí, popadne odcházejícího Ehrmanna za límec a vleče jej do popředí): Počkej, Marku! Ten punč platím já! (Furiantsky.) Přines deset flašek! EHRMANN: S radostí, pantáto! (Odchází.) DUBSKÁ (živě k Dubskému): Poslouchej, Filipe, tu hanbu si neuděláš, aby Bušek ten punč platil. DUBSKÝ (vyskočí prudce - furiantsky): To ne! Máš pravdu! (Běží za Ehrmannem.) Počkej, Marku! (Vede Ehrmanna zpět.) Ten punč platím já! BUŠKOVÁ (k Buškovi furiantsky): Poslouchej, starej, ty se přece nedáš před celou vsí zahanbit, žes ten punč nechtěl platit! BUŠEK (furiantsky): To ne! (Popadne Ehrmanna za límec kabátu.) Ten punč platím já! DUBSKÝ: Ó ne, Jakube, ten punč platím já! (Tahá Ehrmanna z druhé strany.) (3)

6 Gabriela Preissová (1862 – 1946) - pseudonym Matylda Dumontová -dramatička a dramaturgyně Národního divadla - vychovávána v rodině otčíma, kde se scházeli umělci, mezi nimi např. Karolína Světlá, Eliška Krásnohorská nebo Jakub Arbes - s prvním manželem žila např. v Rusku, s druhým manželem v Chorvatsku - ráda cestovala – Itálie, Francie - během první světové války byla obžalována z velezrady, když se veřejně zastala šikanovaných ruských zajatců -po 1. sv. válce žila v Praze a Chlumu u Třeboně - pohřbena na Vyšehradě (4)

7 Dramatická tvorba: Její pastorkyňa – zhudebněna Leošem Janáčkem, tragédie ze Slovácka. Mladá žena čeká nemanželské dítě a její matka toto dítě zabije, aby se mohla nevlastní dcera výhodně vdát. Vše je ale prozrazeno. Gazdina roba – zhudebněna J. B. Foersterem; Tragický příběh švadleny Evy, která opustí muže a odejde s milencem za prací do Rakouska. V okamžiku, kdy pochopí, že se kvůli ní milenec nerozvede, tak se utopí v Dunaji. (4)

8 Seznam literatury a pramenů (1) http://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Stroupežnický (2) http://cs.wiktionary.org/wiki/furiant#cite_ref-2http://cs.wiktionary.org/wiki/furiant#cite_ref-2 (3) Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 139 (4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Gabriela_Preissováhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Gabriela_Preissová


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google