Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Vazebná energie a energie reakce
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Jaderná energie.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Jaderná energie.
Vlastnosti atomových jader
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderné reakce.
Jaderná Energie.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Jaderná Elektrárna.
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
JADERNÁ FYZIKA.
Renata Holubová, PřF UP Olomouc
VY_32_INOVACE_B3 – 11 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_19 Název materiáluŠtěpení.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Transkript prezentace:

Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart Štěpení jádra Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart

Štěpení jader atomů V jádře atomu jsou protony a neutrony vzájemně poutány velkými jadernýmmi silami. Tyto síly jsou mnohonásobně větší než odpudivé síly, působící mezi protony. Podaří-li se jádro atomu vhodného prvku rozdělit na dvě přibližně stejně velké části, uvolňuje se jeho vnitřní energie. Způsob jak toho dosáhnout, je možný např. zasahováním jádra letícími neutrony.

Štěpná reakce 1. Štěpení jádra samovolné nebo po získání energie 2. Obvykle se dodá energie záchytem neutronu. 3. Doprovázena vznikem neutronů s energiemi v oblasti jednotek.

Řetězová reakce Jestli-že, se jádro vhodného prvku podaří rozdělit na dvě zhruba stejně velké části ( jak jsem uvedla výše např. letícím neutronem ), uvolní se jeho vnitřní energie. Tento proces poměrně dobře probíhá u izotopu uranu. Jádro tohoto izotopu se po zásahu neutronu rozpadne na dvě části, přičemž se uvolní vazebná energie jaderných částic. Popsanému ději říkáme štěpení jádra. Kdyby se toto stalo pouze s jedním atomem uranu, získanou energii bychom prakticky nemohli využít neboť by byla příliš malá. Při rozpadu tohoto izotopu uranu se však z původního jádra uvolní ještě další neutrony, které mohou štěpit jádra dalších atomů. Tímto se prudce zvyšuje počet štěpených atomů, nastává řetězová reakce a v krátkém čase se prudce zvýší množství uvolněné energie. Pokud řetězová reakce není zastavena na určité úrovni, uvolněné množství se projeví jako obrovský výbuch. Takto pracuje atomová bomba. Pro užitečné využití uvolněné energie (např. v elektrárně ) je potřeba štěpnou reakci stabilizovat na takové úrovni, jakou potřebujeme. Provádí se to tak, že přebytečné uvolněné neutrony se zachycují nějakou látkou, aby se štěpení udrželo na potřebné úrovni. Probíhající reakce se pak nazývá řízená štěpná reakce.

Řetězová reakce - historie Poprvé fyzikové realizovali řízenou řetězovou štěpnou reakci pod tribunou stadiónu Chicagské university v roce 1942. Bylo to období druhé světové války, hrozilo, že štěpení zneužije nacistické Německo. Proto se velká skupina fyziků dala dobrovolně do služeb vojáků a pracovala na teoretickém i praktickém zvládnutí štěpné reakce v laboratořích v městečku Los Alamos v Novém Mexiku (USA). První výsledek jejich práce vybuchl v poušti Alamogordo před svítáním 16.července 1945. Štěpná reakce fungovala dokonale. Definitivně předvedla štěpná reakce svoji sílu 6.srpna 1945 nad Hirošimou a o tři dny později nad Nagasaki. Po skončení války bylo věnováno dostatek úsilí a pozornosti i řízené štěpné reakci pro mírové účely. Experimentální jaderné reaktory byly postaveny v USA, Velké Británii, Francii a Sovětském svazu. Elektrickou energii se podařilo poprvé vyrobit pomocí jaderného reaktoru v USA v roce 1951. Jaderná energetika dospěla v současnosti do takové podoby, že některé státy získávají tímto způsobem významný podíl elektrické energie.

Hirošima a Nagasaki varují. Město, jemuž se dostalo celosvětového věhlasu tím nejtragičtějším možným způsobem, je japonská Hirošima. Události 6.srpna 1945, kdy byla na město svržena první (a doufejme, že navždy i předposlední) atomová bomba v dějinách lidstva, připomíná muzeum a Mírový park. Jeho nejznámější součástí je tzv. A-Bomb Dome. Ruiny budovy zanechané ve stejném stavu jako po výbuchu se dostaly na seznam světového dědictví UNESCO. Nás může těšit, že jednu z mála staveb, jejíž skelet dokázal přečkat i ničivou sílu atomové bomby projektoval český architekt Jan Letzl. V 8:15hod vypustila Enola Gay bombu Little Boy ve výšce 9600m z pumovnice. Výška jejího výbuchu nad zemí byla nastavena na 610m a bomba vybouchla 43 sekund po svém vypuštění. Při následné explozi zahynulo nebo bylo smrtelně zraněno 80 000 lidí a z 90 000 budov bylo zničeno 62 000.

Hirošima po svržení bomby.

Technické údaje bomby svržené na Hirošimu. Chlapeček (Little Boy) Výbušná síla: ekvivalent 20.000 tun TNT délka: 3 metry šířka: 0,7 metrů váha: 4080 kg princip: uvnitř bomby spojil výbuch konvenční trhaviny dvě částice Uranu 235, což vyvolalo řetězovou reakci použití: Hirošima

Enrico Fermi 1901-1954 1926- se stal profesorem teoretické fyziky na univerzitě v Římě 1932- se seznámil s pracemi Jamese Chadwicka a rozhodl se navázat na jeho pokusy 1938-získal Nobelovu cenu za objev umělých radioaktivních prvků.

Zapamatuj si Proniknutím neutronu do jádra atomu uranu dojde k rozštěpení jádra na dvě části. Při štěpné reakci uranu se uvolňuje ohromné množství energie. Produktem štěpné reakce jsou radionuklidy.