W.P. 2.3. Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Technologické platformy a dopravní výzkum
W.P Partnerství mezi místními a regionálními orgány a organizacemi sociální ekonomiky: Přínos pro zaměstnanost, místní rozvoj a sociální soudržnost.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
W.P Přehled implementace směrnic pro místní rozvoj v národních akčních plánech zaměstnanosti v období od 1998 do 2001 v rámci EU - Souhrnná zpráva.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vnější dimenze energetické politiky EU
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Politika sociální inkluze v Evropské unii
ESF V ČR OP Lidské zdroje a zaměstnanost Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Institut ochránce práv dětí
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze Evropské strategie zaměstnanosti“

1. Proč je toto stanovisko důležité? 1. Stanovisko vyjadřuje názory Výboru regionů na toto sdělení. 2. Potvrzuje přístup a rozvoj partnerství klíčových místních aktérů a sociálních partnerů jako nejúčinnější způsob implementace místních strategií zaměstnanosti. 3. Přestože výbor vítá ujištění tohoto sdělení, že institucionální a správní struktury současných a budoucích členských států EU jsou mimo působnost Společenství, doporučuje posílení vzájemných vztahů mezi evropskými institucemi, státními vládami, regionálními a místními úřady a občanskou společností pokud jde o Evropskou strategii zaměstnanosti.

2. Hlavní myšlenky: Směrem k místní dimenzi Evropské strategie zaměstnanosti Existuje prostor pro zvýšenou účast místních a regionálních orgánů nikoliv jen při uskutečňování, ale zejména při vytváření návrhů národních akčních programů (NAP). Místní a regionální orgány mají jedinečné postavení při zajišťování rozvoje sociální ekonomiky, nikoliv jen prostřednictvím posilování efektivního partnerství hlavních místních aktérů, ale také velkých dodavatelů služeb pro společnost, prostřednictvím využívání outsourcingu nebo kontraktů na dodávku řady služeb terciálnímu sektoru. To platí zejména pro ekologické a sociální služby, tak jak to dovolují různé právní a konstituční rámce jednotlivých členských států. Potenciál pro rozšiřování a rozvoj činnosti místních a regionálních orgánů v této oblasti potřebuje důkladnou podporu a zdroje v rámci státních programů a programů EU.

2. Hlavní myšlenky: Směrem k místní dimenzi Evropské strategie zaměstnanosti(2) Místní a regionální orgány sehrávají důležitou úlohu v podpoře příznivého prostředí pro podnikání a rozvoj podniků. Informovanost a angažování místní a regionální úrovně v procesu NAP jsou většinou nedostatečné; pouhé uznání úlohy a důležitosti místních a regionálních orgánů není dostatečné. Skutečnost, že Komise uznává důležitost mobilizace veškerých místních a regionálních aktérů pro účely uskutečňování strategie zaměstnanosti, automaticky neznamená, že členské státy tuto výzvu uskuteční. Členské státy musí zajistit, aby místní a regionální orgány dostaly mandát, příležitost a zdroje na vypracování smysluplných místních strategií v úzké spolupráci s hlavními místními aktéry.

2. Hlavní myšlenky: Vypracování LES – Cesta vpřed Je důležité porovnávat rozvoj Evropské strategie zaměstnanosti a věnovat pozornost nejlepším postupům v každé dimenzi této strategie. Také je důležité vyvinout vhodné ukazatele jako praktické nástroje pro porovnávání rozvoje strategií zaměstnanosti na národní a místní úrovni, aby se definovaly překážky rozvoje strategických iniciativ zaměstnanosti a bylo zajištěno srovnání programů, tak aby zahrnovaly místní dimenzi ve všech členských státech. V některých případech inovativní opatření článku 6 ESF nepřipouštějí iniciativu orgánů na místní úrovni. Výbor regionů požaduje, aby Komise poskytovala zdroje na podporu Evropské strategie zaměstnanosti na místní úrovni.

3. Doporučení Národní akční plány a prováděcí směrnice by měly být v budoucnosti zpracovávány jako dlouhodobější, nikoliv jen jednoroční, jak je tomu nyní, aby byl poskytnut dostatečný čas na vytváření NAP prostřednictvím širokých konzultací s regionálními a místními aktéry, včetně volených zástupců, ve všech fázích procesu. Integrace mezi místní a národní úrovní by mohla být podporována dostupností technické a poradenské podpory pro místní a regionální orgány při vytváření LES, vytvořením fóra na národní úrovni pro výměnu, aby se zajistila místní akčnost a snížil se počet byrokratických podmínek a pravidel při uskutečňování evropské strategie zaměstnanosti. V této souvislosti výbor požaduje, aby zprávy z členských států o podpoře místních strategií zaměstnanosti v rámci jejich NAP zahrnovaly informace o zdrojích, které byly poskytnuty místním a regionálním orgánům k řádnému vykonávání této úlohy.

3. Doporučení (2) Výbor také navrhuje, aby členské státy měly povinnost podávat v rámci Evropské strategie zaměstnanosti informace o velikosti a povaze vstupů od místních a regionálních aktérů jak v procesu vypracování, tak v procesu implementace NAP. Strategie zaměstnanosti musí být vypracována v komplexní formě jako součást integrovaného přístupu k místnímu rozvoji, který spojuje místní strategie zaměstnanosti, sociálního začlenění, podpory podnikání a sociální ekonomiky.