www.vutbr.cz Cesty k podpoře vysokoškolského technického vzdělávání ze strany firem Prof. RNDr. Miroslav Doupovec, CSc., prorektor pro studium, VUT v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
 Účelem vzdělávání je nepochybně nějaká přidaná hodnota.  Zákazníci vzdělávání mohou být studenti, rodiče, sponzoři, podniky nebo stát (tj. daňoví poplatníci).
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Výroční konference OP PIK
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Regionální inovační strategie
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Nedostatek studentů na VŠ u technických oborů
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Cesty k podpoře vysokoškolského technického vzdělávání ze strany firem Prof. RNDr. Miroslav Doupovec, CSc., prorektor pro studium, VUT v Brně

Za koho zde hovořím 8 let děkanem Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně Akademicko – průmyslové fórum FSI Asociace děkanů technických fakult ČR Klub děkanů strojních fakult ČR a SR Člen představenstva Regionální hospodářské komory JMK Prorektor pro studium a záležitosti studentů VUT

Stav vysokého školství v ČR Počet vysokých škol v ČR: 26 veřejných, 2 státní, 45 soukromých Převis nabídky nad poptávkou, klesající demografická křivka Na VŠ studuje více než 60% populace (důsledek státní politiky tzv. „masifikace VŠ vzdělávání“). Uchazeči, kteří se nedostanou na státní VŠ, chodí na soukromé Dosažené vzdělání není zárukou zaměstnání. Některé vysoké školy produkují budoucí nezaměstnané (avšak s VŠ titulem…..) Absolventi pochybné kvality pak obsazují pozice ve veřejném sektoru, řídí úřady a nakonec i stát Velký nárůst počtu absolventů „měkkých“ (humanitních a ekonomických oborů), stagnace počtu absolventů technických oborů

Stav vysokého školství v ČR II Poměr absolventů a volných míst (z nedávné prezentace M. Kopicové): – Technické a přírodovědné obory 1 : 1 – Humanitní obory 12 : 1 Stav středních škol: – Některými středními školami lze projít bez jakékoli intelektuální námahy. – Vzdělání je nahrazováno „uměním prohledávat internet“. – Domácí příprava a dril jsou považovány za překonané. – Přitom dril je někdy nutný. – Nízká úroveň maturitní zkoušky. Špatný „vstupní materiál“ ze středních škol: VŠ musí učit prváky, že studium je práce, která někdy bolí

Některé problémy Neochota mladých lidí studovat technické a přírodovědné obory. Odpor k matematice, fyzice a technice je módou - viz vyjádření řady celebrit. Devalvace inženýrského vzdělání. – Titul Ing. se uděluje i absolventům nenáročných oborů. – Mladí lidé chtějí primárně titul (pokud možno získaný snadno). Kvalitní vzdělání je až na dalším místě.

Některé problémy II Nesmysly šířené některými novináři a politiky: např. o nutnosti útlumu průmyslu v ČR a změně orientace na služby – Nedávná krize však nejvíce zasáhla ekonomiky orientované na služby s nízkým podílem průmyslu a inovací (Řecko, Portugalsko). – Na druhou stranu, ekonomiky s rozvinutým průmyslem byly postiženy méně. – Motorem růstu HD v ČR je průmysl. Hlavní problém: nedostatek lidských zdrojů pro firmy i pro vybudované výzkumné kapacity VaVaI Nedostatek doktorandů: vybudovaná výzkumná centra se o ně přetahují s firmami

Některé problémy III Oživení průmyslu v ČR v jistém ohledu může škodit technickým fakultám: fakulta obtížně získává doktorandy, které přeplácejí firmy vysokými nástupními platy absolventů. Průměrný nástupní plat absolventa FSI je ,-Kč Malé využití výzkumu a vývoje jako zdroje konkurenční výhody ČR – Slabá inovační poptávka ze strany aplikační sféry. – Nedostatečné zacílení VaV na praktické problémy a výzvy. – Nízká úroveň spolupráce mezi akademickou a aplikační sférou. – Nedostatek lidských zdrojů (absolventů technických a přírodovědných oborů). – Firmy chtějí po VŠ pouze absolventy.

Konkrétní problém: Jak zvýšit počet absolventů přírodovědných a technických oborů? Jak v tom mohou pomoci firmy? Kdo má zodpovědnost za výchovu technické inteligence? Jsou to jen vysoké školy? Firmy (tj. budoucí zaměstnavatelé) by měly převzít svůj díl spoluodpovědnosti. Analogie: vzdělávání mediků probíhá jak na lékařských fakultách, tak i na klinikách.

Některé návrhy opatření Popularizace výzkumu, vývoje a inovací zaměřená na děti. Viz např. projekt technických školek na VUT. Střední školy: – Skončit s experimenty, zvýšit úroveň maturitní zkoušky. – Povinná maturita z matematiky (minimálně na průmyslových školách a gymnáziích). – Uvážlivá restrukturalizace SŠ. Podpořit kvalitní střední průmyslové školy a gymnázia. – Motivovat gymnázia, aby podporovala i studium technických oborů. Povinné praxe studentů technických oborů ve firmách: – Student si praxi bude zajišťovat sám. – Výstupem praxe bude seminární práce popř. podklady pro diplomovou práci.

Některé návrhy opatření II Financování VŠ: – Na začátku provést analýzu potřeb absolventů v jednotlivých oborech. – Finančně zvýhodnit obory s vyšší uplatnitelností absolventů. – Těmto oborům zvýšit limity financovaných studentů. – Podpora technického a přírodovědného vzdělání (dosud byla jen verbální). Motivovat firmy, aby převzaly svůj díl spoluodpovědnosti za výchovu technické inteligence: – Zjednodušit získání profesury na technice pro odborníky z praxe. – Výuka odborníků z praxe na VŠ: zde nejsou překážky na straně VŠ. – Daňové zvýhodnění (daňové odpočty) firem s cílem motivovat jejich spolupráci s VŠ. – Stipendia z neveřejných (privátních) zdrojů vypisovaná adresně na konkrétní obory. To přinese prospěch poskytovatelům (absolventy) i příjemcům.

Některé návrhy opatření III Akreditace: – Zpřísnit udělování akreditací, což povede ke zrušení řady bizarních oborů. – Zastoupení odborníků z praxe (tj. odběratelů absolventů) v procesu akreditace. VUT: Rada pro průmyslovou spolupráci

Děkuji za pozornost!