Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle technologie 1 Ročník:3.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální učební materiál
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle činnosti paměťové buňky.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Digitální učební materiál
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - spojová vrstva I. Ročník:4. Datum.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Fotoelektrický jev Ročník:4. Datum vytvoření:Únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Hvězdicová síť Ročník:4. Datum vytvoření:září.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Kinematika Téma:Posuvný a otáčivý pohyb Ročník:1. Datum.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring I. Ročník:4. Datum vytvoření:září.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring II. - přístup na síť.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLOVODIČOVÉ NĚKOLIKAVRSTVOVÉ SPÍNACÍ SOUČÁSTKY
Elektronické zesilovače
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Ing. Pavel Horlivý Předmět/vzdělávací oblast: Elektrotechnický základ Tematická oblast: Elektromagnetická indukce Téma: Materiály v elektrotechnice - polovodiče Ročník: 1. – 2. Datum vytvoření: červen 2013 Název: VY_32_INOVACE_15.1.09. ELE Anotace: Princip chování polovodičů a využití jejich vlastností v různých oborech elektrotechniky. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výuku, vyžaduje použití PC a dataprojektoru. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

Materiály v elektrotechnice SOŠ A SOU KLADNO DUBSKÁ

Základní třídění materiálů ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY ODPOROVÉ MATERIÁLY POLOVODIČOVÉ MATERIÁLY MATERIÁLY PRO MAGNETICKÉ OBVODY KOVOVÉ SLITINY NA PÁJKY NEVODIVÉ MATERIÁLY

POLOVODIČOVÉ MATERIÁLY (POLOVODIČE) Ve vodivém materiálu je přebytek volných nosičů elektrického náboje. V izolantu je nedostatek volných elektronů. Polovodiče mají poměr 50/50. Jedná se o prvky 4. skupiny periodické soustavy prvků (PSP). Vlastní vodivost polovodiče: Atom je elektricky neutrální, pokud má stejný počet elektronů a protonů. Aby tekl proud I, uvolníme VALENČNÍ ELEKTRON (napětím, světlem, teplem …). Nevlastní vodivost polovodiče: Do materiálu 4. skupiny PSP přidáme atomy z páté nebo třetí skupiny; tím se zvětší proud.

POLOVODIČOVÉ MATERIÁLY (POLOVODIČE) Germanium Ge: Vzácný polokov, vyskytuje se jako příměs v rudách zinku a stříbra, také v ložiscích uhlí. Teplota tání je 938°C. Germanid křemíku (SiGe) se užívá pro výrobu integrovaných obvodů. Permeabilita Ɛr = 16, měrná el. vodivost při 20°C – 2 až 105 Ω-1*m-1 . Využití – ve vysokofrekvenčních polovodičových součástkách Křemík Si: Tvrdý polokov, hojný výskyt. Relativní permeabilita Ɛr=12,5. Měrná elektrická vodivost závisí na množství příměsí, cca při 20°C dosahuje 10-3 až 102 Ω-1*m-1. Používá se jako monokrystalický nebo jako sloučenina (SiC).

Selen Se: Dnes se již příliš nevyužívá. Vytlačili jej Ge a Si. Samostatně se využívá omezeně k výrobě usměrňovačů, fotoelektrických článků a světelných filtrů. Užití dalších polovodičových sloučenin: Arsenid galia (GaAs) - tranzistory Arsenid india (InAn) - lasery, magnetorezistory Polovodivé fosfidy (GaP a InP) - vysokoteplotní diody Amonid india (InSb) - termovize

POLOVODIČOVÉ MATERIÁLY (POLOVODIČE) Polovodič typu N: Elektronová vodivost, přidáním atomu z páté skupiny PSP (donor) získáme záporný atom s volným elektronem. Polovodič typu P: Děrová vodivost, přidáním atomu z třetí skupiny PSP (akceptor), získáme kladný atom, kterému chybí elektron.

PN přechod: Místo uprostřed polovodičového materiálu mezi jednotlivými typy polovodičů, tzv. potenciálový (elektronový) val. Dioda - jeden PN přechod Tranzistor a diak – dva PN přechody Tyristor – tři PN přechody Triak – čtyři PN přechody Integrované obvody – více PN přechodů

Propustný směr: Kladný pól ss zdroje je připojen na P Propustný směr: Kladný pól ss zdroje je připojen na P. Kladné díry budou odpuzovány od kladné elektrody směrem k přechodu. Záporné elektrony z N vrstvy budou vytlačovány také k přechodu. Ve vrstvě P budou náboj přenášet díry a ve vrstvě N budou náboj přenášet elektrony. Přechod bude elektricky vodivý. Závěrný směr: Záporný pól ss zdroje je připojen na P. Kladné díry z vrstvy P přilnou k záporné elektrodě, záporné elektrony z vrstvy N přilnou ke kladné elektrodě. Na přechodu vznikne pásmo bez volných nosičů. Tento PN přechod bude pro tuto polaritu elektricky nevodivý.

Polovodiče v praxi: Dioda – jeden PN přechod, dva stavy (závěrný a propustný). Využívá se zejména k usměrňování el. proudu. Hrotová, LED, Zenerova … Tranzistor – dvojice přechodů PN, základ všech integrovaných obvodů, má schopnost zesilovat. Bipolární BJT, unipolární FET, JFET, MESFET, MISFET, MOSFET… Obr. 1

Tyristor – čtyřvrstvá spínací součástka (obvykle PNPN), používá se k řízení velmi výkonných el. strojů. Triak – spínací prvek schopný vést proud oběma směry, používá se k řízení otáček praček, vrtaček apod. Diak – spínací prvek schopný vést proud oběma směry, je ovládán vstupním napětím, nedá se řídit.

KONTROLNÍ OTÁZKY Objasni co je vlastní a nevlastní vodivost. Vyjmenuj polovodičové materiály a polovodičové sloučeniny. Objasni pojem polovodič typu N a P. Popiš funkci PN přechodu. Jak nazýváme součástky s jedním, dvěma, třemi a čtyřmi přechody?

Použité zdroje ŠAVEL, Josef. Elektrotechnologie: materiály, technologie a výroba v elektronice a elektrotechnice. 3., rozš. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2004, 299 s. ISBN 80-730-0154-3. TKOTZ, Klaus. Příručka pro elektrotechnika. 2. dopl. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 623 s. ISBN 80-867-0613-3. VOBECKÝ, Jan a Vít ZÁHLAVA. Elektronika: součástky a obvody, principy a příklady. 3., rozš. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005, 220 s. ISBN 80-247-1241-5. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Horlivý. Obrázky: Obr. 1 STOLAROVA, Karolina. Wikipedia.cz [online]. [cit. 20.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dioda_2.png