Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring I. Ročník:4. Datum vytvoření:září.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring I. Ročník:4. Datum vytvoření:září."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring I. Ročník:4. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.1.18.ELE Anotace: Parametry sítě kruhové topologie, přístup na síť, „pešek“, definice Tokenu. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Kruhová topologie

3 Token-Ring V porovnání s jinými sítěmi se tato síť dostala na trh pozdě. Podařilo se to pomocí podpory firmy IBM v roce 1985. Síť má kruhovou topologii. Stanice si mezi sebou předávají po kruhu TOKEN (známku, „peška“). To je zvláštní rámec nesoucí právo přístupu k síti. Přenos dat se uskutečňuje po kruhu pouze v jednom směru (na rozdíl od Ethernetu, kde výměna dat probíhá všemi směry). V praxi to znamená, že jsou data směrována.

4 Token-Ring Přenos dat může probíhat jen po uzavřeném kruhu! Parametry sítě: maximální počet stanic v síti je 260 ( kvůli zpoždění při předávání Tokenů) délka sítě bez zesilovače by neměla překročit 800 m vzdálenost mezi stanicemi by neměla překročit 200 m

5 Přístup na síť Přenosy dat jsou řízeny podle definovaných pravidel přístupu na síť, která zajišťují efektivní a bezchybnou výměnu dat. Jedná se o metodu Token-Passing. Pokud ale v síti neprobíhá žádná výměna dat, pak je předáván, čili krouží volný Token po kruhové síti stále v jednom směru.

6 Token Volný Token je tvořen speciální bytovou sekvencí dlouhou tři byty s tímto významem:

7 Význam bytů v Tokenu První byte SD (Start Delimiter) je úvodní omezovač označující začátek Tokenu. Podle struktury (0 na pozicích b0, b1, b2, b5) stanice poznají, že se jedná o Token. Druhý byte AC (Access Controll) je pole řízení přístupu na médium; je-li AC=0, je Token volný, a je-li AC=1, pak je Token obsazen. Třetí byte ED (Ending Delimiter) je koncový omezovač (1 na pozicích b1, b2, b5).

8 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN 978-80-01-04694-4 HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-867-0604-4. JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN 80-86706-08-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček. FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit. 19.2.2014]. Dostupný na WWW: Kruhová_topologie.PNG ‎(640 × 480 pixels, file size: 10 KB, MIME type: image/png)


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring I. Ročník:4. Datum vytvoření:září."

Podobné prezentace


Reklamy Google