Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet Ročník:4. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.1.17.ELE Anotace: Kroucená dvoulinka, HUB, struktura sítě, optické vlákno. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Čtyřportový ethernetový hub

3 Twisted-Pair-Ethernet Mezi nedostatky sběrnicových sítí patří zejména jejich malá spolehlivost, nemožnost centrálního řízení a nepružné rozšiřování sítě. To podnítilo další vývoj technologie IEEE 802.3, jenž vyústil do specifikace sítě 10 Base IEEE 802.3i. Síť 10 Base T využívá kabeláž na bázi kroucených párů UTP a STP kategorie 3 až 5 a hvězdicovou topologii sítě s aktivními rozbočovači tzv. Ethernet hub.

4 Twisted-Pair-Ethernet Uzly DTE jsou připojeny prostřednictvím vysílacího a přijímacího páru na Ethernet hub, který má funkci multiportového opakovače (tzn. že rekonstruuje a zesiluje signál) signálu jedné vysílací stanice pro všechny ostatní stanice, čímž je zabezpečen režim broadcast média (vysílání pro všechny) požadovaný Ethernetem. K propojení pak slouží 4-pólové telefonní konektory RJ 45.

5 Twisted-Pair-Ethernet Propojení každé stanice s hubem je dvojbodové a plně duplexní. Pokud jedna ze stanic pro poruchu vypadne, pak následuje její odpojení a síť může pokračovat nerušeně dále ve své činnosti. Síť používá média 10 Base T nebo 100 Base Tx, tedy kroucené dvojlinky (T). Pro každý směr je používán jeden pár. Impedance vedení je 100 Ω. Síť Base Tx též zveme Fast Ethernet ( tedy rychlý Ethernet).

6 Twisted-Pair-Ethernet Síť můžeme dále rozšiřovat pomocí koncentrátorů (hubů) do stromové struktury. Stanice se pak připojují ke koncentrátorům pomocí kabelů UTP. Dosah UTP segmentu mezi DTE a rozbočovačem je 100 m, přičemž reálná délka záleží především na kvalitě kabelu.

7 Optická vlákna v sítích Ethernet Přenos dat pomocí optických vláken podle protokolů 10 Base F a 100 Base Fx byl dříve používán jen pro přenos z bodu do bodu pro přímé propojení dvou stanic. Protokol 10 Base F připouštěl vzdálenost 2 km a protokol 100 Base Fx pak vzdálenost 400 m (v obou případech byla použita mnohavidová optická vlákna). Přenosové vzdálenosti jsou oproti metalickým kabelům větší, protože optická vlákna mají malý útlum.

8 Optická vlákna v sítích Ethernet Nevýhodné spojení z bodu do bodu (přičemž nebyla možnost odbočky z průběžné sběrnice) jsme odstranili použitím mostů (bridge) a rozbočovačů (hub). Dále pak pomocí aktivních prvků kabeláže můžeme kombinovat optické kabely s metalickými v jedné síti.

9 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN 978-80-01-04694-4. HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-867-0604-4. JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN 80-86706-08-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček. FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit. 18.2.2014]. Dostupný na WWW: 4_port_netgear_ethernet_hub.jpg ‎(496 × 328 pixels, file size: 152 KB, MIME type: image/jpeg)


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet."

Podobné prezentace


Reklamy Google