Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet V. - Thick-Ethernet Ročník:4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet V. - Thick-Ethernet Ročník:4."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet V. - Thick-Ethernet Ročník:4. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.1.16.ELE Anotace: Princip činnosti, použité kabely, funkce Transceiveru. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Thick-Ethernet zakončovací odpor (terminátor) externí transceiver koax. kabel ------------- ----------------- ----------------------------------------------- externí kabel AUI PC

3 Thick-Ethernet Síť 10 Base 5 používá silný (žlutý) koaxiální kabel s průměrem 10 mm, s impedancí Z= 50 Ω, tlumením 8,5 dB na 100 m při 8,5 MHz a čtyřnásobným opletením. Sběrnice nemá mechanické konektory a je dobře stíněná, proto může mít délku až 500 m bez zesílení. Síťové adaptéry nemají vestavěné jednotky připojení na přenosové médium MAU ( Medium Atachment Unit) jako u Thin Ethernetu.

4 Thick-Ethernet Síťové adaptéry se připojují 8žilovým externím kabelem AUI (Attachment Unit Interface) na externí transceiver (Transmiter-Receiver = vysílač- přijímač). Kabel AUI je připojen k síťové kartě 15kolíkovým konektorem Canon. Externí transciever ( MAU) je připojen na koaxiální kabel sběrnice konektorem vampír (Coaxial TAP AMP).

5 Thick-Ethernet Tento způsob umožňuje připojení ke kabelu na předem označených místech nalisováním bez konektorového přerušení sběrnice. Transceiver realizuje funkce fyzické vrstvy protokolu, vysílá a přijímá data, sleduje stav sběrnice (carrier sense). Dalším úkolem je vyhodnocení kolize a vyslání signálu JAM.

6 Thick-Ethernet Na síťové kartě je pak koncové datové zařízení sítě Ethernet DTE ( Data Terminal Equipment). Toto zařízení pak zabezpečuje vlastní přístupovou metodu CSMA/CD, formátování dat do rámců a jejich přenos.

7 Prvky sítě Ethernet 10Base5: koaxiální kabel má žlutou barvu, šedý kabel vpravo nahoře je AUI kabel pro propojení síťově karty (v počítači) s transceiverem (na kabelu), šedé krabičky jsou transceivery, oranžový nástroj slouží k vytváření odboček na koaxiálním kabelu.

8 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN 978-80-01-04694-4. HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-867-0604-4. JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN 80-86706-08-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček. FROM WIKIMEDIA COMMONS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit. 17.2.2014]. Dostupný na WWW: Original file ‎(875 × 908 pixels, file size: 536 KB, MIME type: image/jpeg)


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet V. - Thick-Ethernet Ročník:4."

Podobné prezentace


Reklamy Google