Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Pavel Horlivý Předmět/vzdělávací oblast: Elektrotechnický základ Tematická oblast: Elektromagnetická indukce Téma: Transformátory-spojování vinutí, paralelní spojování transformátorů Ročník: 2. a 3. Datum vytvoření: Srpen 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Prezentace objasňuje různé druhy zapojení transformátorů a paralelní spojení transformátorů. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výuku, vyžaduje použití PC a dataprojektoru. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Spojování vinutí trojfázových transformátorů
Vinutí trojfázového transformátoru spojené do hvězdy-Y

3 Spojování vinutí trojfázových transformátorů
Vinutí trojfázového transformátoru spojené do trojúhelníku-D

4 Spojování vinutí trojfázových transformátorů
3. Vinutí trojfázového transformátoru spojené do lomené hvězdy-z

5 Paralelní chod transformátorů
Použití více menších transformátorů je ekonomicky a technicky výhodnější. Podmínkou je: stejný převod a stejná jmenovitá napětí stejný úbytek napětí způsobený proudem naprázdno stejný hodinový úhel stejná napětí nakrátko CHOD PŘI ZATÍŽENÍ – důležité je správné rozdělení zatížení úměrně s jmenovitými výkony. Zatížení je nepřímo úměrně poměrné impedanci nakrátko. V praxi – stejné poměrné impedance nakrátko – max. odchylka 10 %.

6 Paralelní chod transformátorů
Primární strana transformátorů T1 a T2 3F~ 50Hz 22kV Sekundární strana transformátorů T1 a T2 3F + PEN ~ 50Hz 230/400V

7 Paralelní chod transformátorů
Transformátory spojujeme paralelně v případech, kdy jeden transformátor nestačí na dodávku požadovaného výkonu.

8 Kontrolní otázky Vyjmenuj druhy zapojení transformátoru.
Nakresli a označ zapojení do hvězdy. Nakresli a označ zapojení trojúhelníku. Nakresli a označ zapojení do lomené hvězdy. Jaké podmínky musí být splněny pro paralelní zapojení dvou transformátorů?

9 Použité zdroje MRAVEC, Rudolf: Elektrické stroje a přístroje 1. Praha: SNTL, 1979. ŘÍHA, Josef. Elektrické stroje a přístroje: učební text pro 2. a 3. ročník studijního oboru elektrotechnika. 3. vyd. Praha: SNTL, 1990, 287 s. ISBN TKOTZ, Klaus. Příručka pro elektrotechnika. 2. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 623 s. ISBN VOŽENÍLEK, Ladislav a František LSTIBŮREK. Základy elektrotechniky II pro 2. a 3. ročník SOU elektrotechnických. Praha: SNTL, 1985. VOŽENÍLEK, Ladislav a Miloš ŘEŠÁTKO. Základy elektrotechniky I. 2. vyd. Praha: SNTL, 1986. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Horlivý.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google