Fakulta stavební VŠB –TUO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Nové VÍTKOVICE Ing. Jan Světlík Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. MACHINERY GROUP Seminář Ostrava,
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
generální ředitel a předseda představenstva
CENTRUM BABYLON je zábavní a společenský komplex
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
STAVÍME ELEKTRONICKÉ MĚSTO ZDENĚK ZAJÍČEK. STAVÍME ELEKTRONICKÉ MĚSTO MUSÍME MÍT VIZI, JAK MÁ MĚSTO VYPADAT MUSÍME VĚDĚT, ŽE VE MĚSTĚ „ŽIJÍ“ ÚŘADY, FIRMY.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Moravskoslezský kraj – kraj technických atraktivit Konference - Ostrava 2010.
Institut environmentálního inženýrství 546
Evropská výstavy patentů a vynálezů Konaná u příležitosti Průmyslového veletrhu Ostrava 24. –
PŮSOBENÍ FAKULTY STAVEBNÍ VŠB-TU OSTRAVA V KLASTRECH
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Představení oblastí možné spolupráce Fakulty stavební VŠB - TU Ostrava
Za živé historické jádro města Slaného RNDr. Ivo Rubík, starosta města Slaného.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Stezka technických atraktivit
Prezentace podnikatelských ploch pro investory 1 Prezentace průmyslových ploch pro investory STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Propojení dálnice D1 a propojení Přerova.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
JEZERO MOST Závěry z analýzy podkladů protechnické a územní řešení rozvoje lokality Ing. František Titl Ing. arch. Vlasta Poláčková HSRM,
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Statutární město Ostrava
Projekt „Stezka technických atraktivit“ Ing. Richard Žabka.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
ČESKO a jeho krajina.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Zkušenost zahradního architekta při správě města.
STATUTÁRNÍ MĚSTO HRADEC KRÁLOVÉ, ČESKOSLOVENSKÉ ARMÁDY 408, HRADEC KRÁLOVÉ KRALOVE.ORG LIDSKÉ TĚLO – DOKONALÝ STROJ? (Centrum přírodovědného.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Evropský sociální fond
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Výsledky projednávání
Brownfield Fruta Radek Horáček.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Transkript prezentace:

Fakulta stavební VŠB –TUO Význam regenerací průmyslových památek (zaměřeno na Ostravský region) zpracovala. Ing.arch.Hana Paclová, Ph.D. Katedra městského inženýrství

Význam regenerací průmyslových památek Hospodářský rozvoj města Ostravy byl v minulosti založen na tzv. těžkém průmyslu-zejména těžebním, hutnickém, strojírenském a chemickém. V současné době je v některých průmyslových odvětvích proces útlumu ukončen,v některých probíhá restrukturalizace výroby. Tento proces lze chápat i jako následnou příležitost k nastartování kvalitativně nového rozvoje, a to jak ve výrobní, terciární a kvartérní sféře, tak i v oblasti územního a urbanistického rozvoje města.

Význam regenerací průmyslových památek

Význam regenerací průmyslových památek V pozici brownfieldů se na území města Ostravy nacházejí převážně areály po těžební činnosti, některé hutní areály a jejich doprovodné stavby-elektrocentrálny, trafostanice, dílny, a další. Dále to jsou stavby a plochy pivovarů, lihovarů a dopravní stavby. Z mnohých jmenovaných areálů nezůstalo zachováno nic- byly demolovány-Karolina, důl Šalomoun, důl Jiří atp.,z mnohých zůstaly pouze torza- např. věž dolu Jindřich. K další skupině areálů patří ty, co sice stavebně existují, ale nemají žádné využití anebo jsou částečné využity – důl Trojice, důl Petr Bezruč, důl Hubert a další….

Význam regenerací průmyslových památek Karolina

Význam regenerací průmyslových památek Důl Jindřich

Význam regenerací průmyslových památek Důl Petr Bezruč

Význam regenerací průmyslových památek Poslední skupina je tvořena těmi areály, které již nové využití mají – důl Jan Maria, Hornické muzeum (Landek park), důl Michal a důl Alexander anebo je jejich nové využívání připraveno projekčně - areál dolu Hlubina a vysokých pecí Vítkovic.

Význam regenerací průmyslových památek Důl Jan Maria

Význam regenerací průmyslových památek Hornické muzeum (Landek park)

Význam regenerací průmyslových památek Důl Michal

Význam regenerací průmyslových památek Důl Alexandr

Význam regenerací průmyslových památek Důl Hlubina a vysoké pece Vítkovic

Význam regenerací průmyslových památek Důl Hlubina a vysoké pece Vítkovic

Význam regenerací průmyslových památek Důl Hlubina a vysoké pece Vítkovic

Význam regenerací průmyslových památek Jaký je tedy význam regenerací průmyslových areálů a staveb, proč hledat nové využívání? Vedou nás k tomu tyto důvody: -potřeby sociální, kulturní, historické -potřeby ekologické (odstranění ekolog.zátěží) -potřeby bezpečnostní-odstranění vandalismu a kriminality v opuštěných areálech -zachování urbanistické struktury města a jeho jedinečnosti -úspora nezastavěného území na okrajích měst.

Význam regenerací průmyslových památek I ve zcela změněných podmínkách však zůstávají opuštěné průmyslové areály součástí paměti místa. Představují kontinuitu, na níž naopak mohou navázat nové aktivity a ty jsou předpokladem záchrany a další existence památek. Konverze industriálních objektů, pojatá jako obohacení prostředí propojením významů, stylů, zkušeností a informací, je příjemnou změnou prostředí.

Význam regenerací průmyslových památek Mnohé z těchto průmyslových staveb a areálů mají takovou historickou hodnotu, která vede k jejich prohlášení za kulturní technickou památku.Ale ani tento krok zpravidla nezajistí realizaci nového využívání a tedy její zachování. Hlavními důvody prohlášení za technickou památku je její typologický význam-tedy to jakým způsobem je památka jedinečná v souboru typově shodných staveb. Dalším důležitým prvkem je zachování celistvosti technologického zařízení.

Význam regenerací průmyslových památek Můžeme tedy konstatovat, že památkovou hodnotu tvoří zejména: - autenticita památky - prostorová struktura - konstrukce staveb a použitý materiál - jednotlivé stavebně technické a architektonické detaily - existence technologického zařízení - působení na okolní strukturu sídla (charakter osídlení) - vytvoření dominanty( v rámci lokality popř. širšího okolí).

Význam regenerací průmyslových památek

Význam regenerací průmyslových památek

Význam regenerací průmyslových památek Souhrn zásad, názorů a postojů v oboru ochrany průmyslového dědictví : -před návrhem na nové využití stanovit jasně památkové hodnoty každé památky -v případě zachování technologického zařízení-toto zachovat na místě-doklad výroby, umocňuje autenticitu památky -v případech, kde se nezachovala technologie a architektura prošla podstatnými změnami, vzniká prostor pro snadnější nalezení nového využití-originálním řešením nového využití je potom takové, které do současné doby a za použití soudobých materiálů zakomponuje historické prvky a zachová atmosféru bývalého průmyslového prostředí -důležitost a význam prezentace průmyslového dědictví.

Význam regenerací průmyslových památek K poslednímu bodu-k prezentaci průmyslových památek je možno využít několik možností: - vydávání publikací zaměřených na průmyslové památky vydávání naučných brožur se zakreslením tras v mapě prezentace na web. stránkách měst nebo krajů videa prezentována prostřednictvím médií pořádání společenských a kulturních akcí v těchto areálech a stavbách - pořádání pracovních workshopů ve výrobních areálech-studenti, architekti, veřejnost, zástupci samospráv, vlastníci.

Význam regenerací průmyslových památek Samosprávné orgány mohou při zpracování podkladů pro prezentaci PP využít ke spolupráci kapacity VŠ. A to nejen pedagogů a specialistů zaměřených na problematiku řešení nového využívání průmyslových památek, ale rovněž studentů, kteří ve svých závěrečných nebo ročníkových pracích mohou řešit návrhy nového využívání opuštěných průmyslových areálů.

Význam regenerací průmyslových památek Příprava podkladů pro vydání publikace Technické památky v Ostravě-vydavatelem bylo Statutární město Ostrava ve spolupráci s vydavatelstvím Repronis, 2007.

Význam regenerací průmyslových památek

Význam regenerací průmyslových památek

Význam regenerací průmyslových památek Příprava podkladů pro vytvoření brožury (Turistického průvodce po industriálních památkách) pro zájemce o technické památky, která byla doplněna o návrh tras po významných průmyslových objektech.

Význam regenerací průmyslových památek

Význam regenerací průmyslových památek Ze studentských prací bych představila jednu z nejzdařilejších:Návrh využití bývalého areálu Dolu Petr Bezruč: Práce se zabývá urbanistickým návrhem území vyhotovenou ve dvou variantách s napojením na dopravní a technickou infrastrukturu. Celá práce respektuje Územní plán města Ostravy i platnou legislativu. Areál zaujímá cca 10 ha, plocha je ve vlastnictví 18 fyzických nebo právnických osob. Na ploše jsou objekty plně využívané-jedna z budov bývalého dolu je využívána jako propagační středisko-st.p.DIAMO,dvě nově dostavěné budovy jsou využívané pro účely RBP , dále jsou to objekty garáží.Další objekty jsou nevyužívané , většinou ve špatném technickém stavu. V areálu se nacházejí 3 objekty, které jsou kulturními památkami- je to budova strojovny těžního stroje, pomocného těžního stroje a těžní věž.

Význam regenerací průmyslových památek Areál Dolu Petr Bezruč

Význam regenerací průmyslových památek Areál Dolu Petr Bezruč

Význam regenerací průmyslových památek Areál Dolu Petr Bezruč

Význam regenerací průmyslových památek Areál Dolu Petr Bezruč

Význam regenerací průmyslových památek Závěrem: Konverze, regenerace či obnova průmyslových památek je šancí pro města i regiony, v nichž došlo k útlumu průmyslu. Výsledky rekonverzí ovlivňují souvislosti sociální – vytvářejí se nové pracovní příležitosti a kulturní – rekultivace sídel a krajiny, posílení citového vztahu k místu, nabídka ploch pro rekreaci a trávení volného času. Nevyužívané průmyslové areály tvoří v některých městech obrovský fond volných ploch a jejich konverze je pro města přínosem, neboť památky získávají nové funkce, jsou začleňovány do struktury a rozvoj měst se nemusí odehrávat na zelené louce. Pro architekty znamenají tyto památky zajímavou tvůrčí práci, při které dochází ke konfrontaci starého a nového.