Osvícenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnotová orientace svobodné generace
Advertisements

Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Roman Cigáň 2. ročník. Co to je? Intelektuální hnutí, životní postoj a filozofický směr 18. století Intelektuální hnutí, životní postoj a filozofický.
Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Osvícenství v českých zemích a počátky NO
Sociální politika a Welfare State
I. Osvícenský absolutismus
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Vznik státních útvarů V.
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
STÁT A PRÁVO.
Česká republika Demokratický stát.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Základní typy monarchií
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
století vznik kapitalistické společnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
České národní obrození
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Habsburská monarchie za Metternicha
Demokracie a její hodnoty
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_SVF32460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
REVOLUCE V RUSKU Přelom 19. a 20. století.
Umělecké směry 19. století
Demokracie Seminář politologie.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Ročník 8 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis Téma – název učebního.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Rozvoj klíčových kompetencí
Stát Definice, funkce, typy.
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
OSVÍCENSTVÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

Osvícenství

18. století myšlenkové hnutí, životní postoj, filozofický směr, ideologie dějiny jsou bojem „světla rozumu“ (Aufklärung) s tmou nevědomosti a předsudků zdrojem pokroku je poznání, vzdělání a osvícené zákony důraz na rozum – racionalismus (až kult, „zbožštění“ rozumu)

Zdroje a negace Zdroje: antika humanismus a renesance věda 17. století Odmítá(barokní) religiozitu, kritizuje církev, bojuje proti konzervatismu, odmítá tradici

Podrobnější charakteristika víra v rozum  víra v neustálý pokrok rozum  poznaná pravda; svoboda myšlení víra ve schopnosti rozumu a vědy; věda nastupuje na místo náboženství duchovní emancipace nových společenských vrstev (buržoazie, inteligence)

osvícenství přirozená rovnost lidí svoboda snášenlivost „starý svět“ stavovské rozdělení a privilegia despotismus fanatismus

rozumem lze změnit lidskou společnost lidé jsou si rovni před Bohem  během života mají právo na rovné zacházení právo svobodně činit vše, co neodporuje zdravému rozumu a křesťanským mravním zásadám osvícenství je úzce spojeno s literaturou (a projevuje se často jejím prostřednictvím)

Požadavky růst vzdělanosti právo na osobní svobodu člověka rovnost před zákonem odstranění absolutismu, demokratické formy vlády demokratický stát má být řízen volenými orgány zbavení církve politické moci a její odluka od státu humanizace trestního práva

Události ovlivněné osvícenstvím boj amerických osad za nezávislost

Události ovlivněné osvícenstvím velká francouzská revoluce

Osvícenství v Čechách prolíná se s národním obrozením typický osvícenec a zároveň obrozenec – Josef Dobrovský

Osvícenství a umění klasicismus

Osvícenský absolutismus panovník je služebník státu péče o zlepšení hmotných podmínek života poddaných snaha o zvýšení efektivity státní správy reformy i proti vůli obyvatel reformy pro blaho státu, nikoli pro blaho obyvatel (vladaři nejsou vedeni humanistickými, ale racionálními ideály) Josef II., Fridrich II., Kateřina II.

Konec osvícenství politika: převaha konzervativních tendencí po na-poleonských válkách myšlenkový svět: nástup romantismu

Význam a kritika osvícenství poslední a nejrozsáhlejší forma ideového odporu proti feudalismu základ dnešních konceptů občanské svobody a rovnosti, demokracie a lidských práv (přirozené právo, občanská společnost, občan, lidská práva) nekritická víra v rozum a v pokrok diktatura rozumu vůči všemu, co je považo-váno za tradiční, mimorozumové člověk je středem světa a je mu dovoleno téměř vše