Zdraví jako hodnota (věcné záměry zákonů o zdravotních pojišťovnách a o zdravotním pojištění) 21. srpna 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

Zákon o univerzitních nemocnicích a univerzitní vojenské nemocnici Z. Mrozek.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
ČZF 2008 – Řízená péče Právní komentáře
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Veřejné zdravotnictví přátelské vůči občanům a řízená péče Josef Mrázek vicepresident Svazu pacientů ČR.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Page  1 Několik teoretických poznámek ke kvalitě českého zdravotnictví v zrcadle systémového přístupu MUDr.Rudolf Střítecký FM J.Hradec VŠE Praha Vedoucí.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Koncept řízené péče v legislativním návrhu MZ ČR PhDr. Lucie Bryndová, Mgr. Henrieta Maďarová, M.S. České zdravotnické fórum Darová u Rokycan,
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Jindřich Fínek FN a LF UK Plzeň Nové technologie pohled lékaře a pacienta.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Poptávka po zdravotní péči
Návrh zákona o univerzitních nemocnicích a jeho dopady na MU
Správa sociálního zabezpečení
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Transkript prezentace:

Zdraví jako hodnota (věcné záměry zákonů o zdravotních pojišťovnách a o zdravotním pojištění) 21. srpna 2008

Východiska zdravotních systémů Zdraví je jedna z nejdůležitějších hodnot v životě člověka Zdraví je také veřejný statek, produkční faktor Stát je povinen chránit zdraví „Ve financování či poskytování zdravotní péče není žádný prostor pro neomezený trh“ (Konference Světové zdravotnické organizace z Ljubljaně, 1996)

Věcné záměry 3 věcné záměry zákonů, které jsou zatím pozastaveny:  zákon o zdravotním pojištění  zákon o zdravotních pojišťovnách  zákon o univerzitních nemocnicích

Zákon o zdravotním pojištění Neřeší existující problémy: nezavádí standardy (nárok pojištěnce) Řeší neexistující problémy: místní a časová dostupnost - neříká však čeho Zavádí:  více pojistných plánů s různou spoluúčastí  plány řízené péče

Zákon o ZP I. - privatizace přeměna zdrav. pojišťoven na a.s. a privatizace řeší se neexistující problém: právní forma pojišťoven nedostatečně vymezuje kdo může akcie ZP nabývat umožňuje zcela nekontrolovatelné nabývání akcií zdravotních pojišťoven Neduhy soukromých pojišťoven:  USA: - revizní lékaři pojišťoven mají úkol zamítnout alespoň 10% žádostí o úhradu léčby bez ohledu na její potřebnost - lékař, který odmítne nejvíce žádostí získá prémie  Slovensko: - Soukromé zdravotní pojišťovny v roce 2006 vynaložily na svou správu od 5,69 % do 9,13 % z objemu vybraného pojistného. - státní zdravotní pojišťovny pouze 3,16 % a 3,37 %

Zákon o ZP II. - provoz umožňuje snadné převody zdravotních plánů mezi zdravotními pojišťovnami bez souhlasu pojištěnců umožňuje dalšími způsoby převod pojištěnce k jiné zdravotní pojišťovně bez jeho souhlasu vytváří systém rezerv, zcela neobvyklý pro průběžně financované veřejné zdravotní pojištění – snadný způsob jak prostředky pojistného nepoužít pro úhradu zdravotní péče umožňuje finanční transakce zcela neobvyklé pro veřejné zdravotní pojištění (úvěry, dluhopisy, spořící programy, dlouhodobé vázání prostředků z výběru pojistného)

Zákon o ZP III. - tvorba zisku umožňuje pojišťovnám tvořit zisk část zisku musí pojišťovny rozdělit mezi pojištěnce dělba zisku je závislá na jednotlivých zdravotních plánech – další omezení solidarity zdravých s nemocnými od výplaty bonusů za nečerpání péče již ustoupilo i Holandsko – od !!!

Zákon o ZP IV. - vztahy s lékaři Předpokládá vznik koncernových propojení mezi ZP a poskytovateli zdr.služeb - rozpor s vládním prohlášením (omezení konkurence) ruší veškerá dohodovací řízení mezi lékaři a pojišťovnami uzavření smlouvy je na uvážení pojišťovny výše úhrady je zcela na dohodě mezi pojišťovnou a konkrétním poskytovatelem ohrožení existence soukromých lékařů

Reforma = osudové riziko pro pacienty Jen velmi obecné definice rozsahu a podmínky zdravotní péče, na kterou má pojištěnec za zaplacené pojistné nárok.  Současná úprava: 26 paragrafů (§ 13-39)  návrh: 1 paragraf (§ 63) Zahraniční i dosavadní české zkušenosti prokazují, že jakákoliv neurčitost v zákoně vede k omezování nároku na péči zejména u vážněji nemocných kdo de facto určuje rozsah a podmínky poskytování zdravotní péče jsou budoucí privátní zdravotní pojišťovny s motivací zisku Pro pojištěnce jde o fatální kombinaci: zdravotní pojišťovna (plátce) stanoví rozsah toho co bude platit.

Reforma = osudové riziko II. Vstup soukromého kapitálu do stávajících zdravotních pojišťoven, vznik nových soukromých zdravotních pojišťoven a koncernová propojení s některými zdravotními zařízeními trvalý tlak na: - omezování hrazené zdravotní péče - omezování plateb nemocnicím a lékařům mimo koncernová propojení - tzv. „cream skimming“ - tj. vytěsňování nákladných pacientů z kmene zdravotní pojišťovny systémy přerozdělování tomu nezabrání - nikdy nebudou dokonalé - pojišťovna si vždy spočítá, kteří pacienti se jí nevyplatí - i když dostane na pacienta poměrně více peněz, tak bude sice stát o všechny pacienty, ale vždy bude motivována péči neproplácet

Reforma = méně financí Odčerpávání zdrojů ze systému:  zisk soukromých pojišťoven  bonusy pro pojištěnce  vyšší administrativa (více plánů, spoluúčasti, bonusy, limity, atd.)  marketing pojišťoven  vertikální koncerny  tvorba neobvyklých rezerv

Závěrečné zhodnocení Zákony o zdravotním pojištění a o zdravotních pojišťovnách: přinášejí nevratné změny radikální reformou, která neodpovídá evropským tradicím a fungování zdravotního pojištění prakticky v celé západní Evropě přinášejí destabilizaci stabilizovaného sektoru veřejného zdravotního pojištění ohrožují postavení pacientů i zdravotních zařízení, která chtějí léčit „lege artis“ jsou prosazovány bez jakéhokoliv pokusu o dialog s odbornou veřejností, která s nimi v naprosté většině nesouhlasí

Zpráva OECD k připravované reformě zdravotnictví v ČR “Zkušenosti zemí OECD s tímto typem reformy jsou však stále omezené“ Zvýší se motivace pojišťoven ke „cream skimmingu“ Stoupá riziko střetu zájmů vlastníků a.s. Hrozba místních monopolů – pak není pravděpodobná motivace ke zvýšení efektivity

Zdravotní pojištění v ČR je vybudováno na solidním základu více zdravotních pojišťoven – na rozdíl od většiny postkomunistických zemí je v nesrovnatelně lepším stavu, než systémy financování zdravotnictví v těchto zemích, proč je tedy máme napodobovat? potřebuje vylepšovat, ale ne destabilizovat! zlepšení efektivity pomohou pouze změny, které přežijí volební období jedné vlády

Kde čerpat inspiraci? Ve stabilizovaných západoevropských systémech financování zdravotnictví, založených na veřejném zdravotním pojištění prostřednictvím veřejnoprávních zdravotních pojišťoven a páteřní sítě veřejnoprávních nemocnic

Kde nečerpat inspiraci? V USA, nesporně nejhorším a nejdražším systému financování zdravotní péče mezi všemi vyspělými zeměmi světa USA má největší počet úmrtí z vyspělých zemí, kterým se dalo zabránit: případů na lidí, oproti např. Francie 65 na (studie London School of Hygiene and Tropical Medicine) Prvky amerického systému v připravované reformě:  soukromé zdravotní pojišťovny  řízená péče (managed care)  více zdravotních plánů  význam privátního financování

Univerzitní nemocnice Věcný záměr převést fakultní nemocnice na univerzitní nemocnice a.s. Odpor všech univerzit s nemocnicemi (UK, MU, UP), nesouhlas ČLK Paralelní příkaz z ministerstva k přeměně na a.s Topolánek ve sněmovně veřejně slibuje, že „převodu na akciové společnosti u fakultních nemocnic ani rozhodnutím ministerstva, ani rozhodnutím vlády nedojde“

Závěr zdravotní systém musí být solidární a zajistit spravedlivý přístup všech ke kvalitní zdravotní péči změna formy pojišťoven, jejich privatizace a odsávání zisku nepřinesou nic pozitivního pacientům ani lékařům „Zdravotní systémy musí být motivovány hodnotami. Reforma zdravotnictví musí spočívat na zásadách lidské důstojnosti, spravedlnosti a odb. etiky.“ (WHO, Lublaň) Věcné záměry výrazně překračují rámec vládního prohlášení a jsou pro KDU-ČSL bez zásadního přepracování nepřijatelné Odmítáme privatizaci pojišťoven a zdravotního pojištění