Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH14/10. 2. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
Jana Navrátilová 2.MBB PřF UP
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
VY_32_INOVACE_05_PVP_259_Hol
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
VY_32_INOVACE_CHK4_4260ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Alkaloidy RNDr. Naďa Kosová.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Historie léčiv.
..a co jste o nich nevěděli
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.
Ch. Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření:
Portugalsko III2-Z7-III-04
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Alkaloidy Markéta Krejzarová 3.D.
Čeleď lilkovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
MÁKOVITÉ Papaveracea.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Alkaloidy Ch_064_Přírodní látky_Alkaloidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Ch_064_Alkaloidy Ch_064_Přírodní látky_Alkaloidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
Makovité Trochová Kateřina. Zástupci Mák setý Mák vlčí Vlaštovičník větší.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Alkaloidy 6. února 2014 VY_32_INOVACE_130317
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Daniel Štěpka, Petr Novák
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ALKALOIDY VY_32_INOVACE_24_486
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: ChemieTřída: VIII. Tematický okruh: Přírodní látky Téma: ALKALOIDY Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro devátý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky k učebnicím chemie - Vlastní zdroje

PŘÍRODNÍ LÁTKY ALKALOIDY

Alkaloidy Jsou látky většinou rostlinného původu Vznikají přeměnou aminokyselin Dnes známo více než 6000 různých alkaloidů mají zřejmě obranou funkci Vzácně se vyskytují u živočichů ( obojživelníci ) a u hub Jsou většinou hořké a velmi jedovaté Působí na nervovou soustavu Využívaly se jako omamné látky Dnes jako léčiva

Vlastnosti Obsahují vždy vázaný dusík v heterocyklu (na jeho umístění je založena klasifikace alkaloidů) Jsou zásadité, v rostlinách se vyskytují ve formě solí karboxylových kyselin Většinou pevné a krystalické látky Špatně rozpustné ve vodě a dobře v polárních a nepolárních rozpouštědlech Mají značné biologické účinky na živočichy i člověka (jedy, psychotropní látky, léky) Názvy často odvozeny od organismu, v němž byly objeveny nebo od účinku

Vzorce heterocyklů některých alkaloidů

Rostlinné alkaloidy V rostlinné říši jsou alkaloidy rozšířeny Patří mezi ně rostlinné jedy (kurarové alkaloidy,námelové alkaloidy, opiové alkaloidy, atropin, nikotin aj. ) Vyskytují se především u rostlin čeledí mákovitých (mák,vlaštovičník) lilkovitých (rulík, blín, durman) liliovitých (ocún) pryskyřníkovitých (oměj)

ALKALOIDY JAKO NÁVYKOVÉ LÁTKY Ke skupině alkaloidů patří celá řada návykových látek Na prvním místě morfin, z něhož lze připravit kodein a heroin V plodech blínu, durmanu a rulíku je přítomen atropin Dalším známým alkaloidem je chinin Mezi námelové alkaloidy patří ergometrin a ergotamin Ze zrnek kávy nebo z lístků čaje se izoluje kofein Mezi extrémně jedovaté alkaloidy patří kurare( šípový jed), izolovaný z některých jihoam. rostlin Používání alkaloidních drog v lidovém léčitelství je nezodpovědné až zdraví nebezpečné

Rozdělení alkaloidů Podle účinků na organismus : Euforikum – způsobuje blaženost a euforii Anestetikum – způsobuje lokální znecitlivění Analgetikum - má tlumicí účinky Diuretikum – má močopudné účinky Spasmolytikum – tlumí stahy hladkého svalstva Hypnotikum – uspává Antipyretikum – snižuje horečku Analeptikum – stimuluje nervovou soustavu Při dlouhodobém používání se může vypěstovat závislost

Přehled některých alkaloidů alkaloidZdrojúčinky nikotin Listy tabákuPůsobí negativně na krevní oběh kofeinKáva, čajPodporuje vylučování žaludečních šťáv, povzbuzuje CNS atropinRulík zlomocný, blínOční lékařství, utišení bolestí při žlučníkových a ledvinových kolikách chininKůra chinovníkuLék proti malárii, tlumí horečku morfinŠťáva z nedozrálých makovic K zmírnění bolesti kodeinK zmírnění kašle heroinMírnění bolesti papaverinLék proti křečím

Co je v cigaretě

Alkaloidy Opium Obsahuje přes 40 různých alkaloidů Zaschlé mléko z nezralých makovic Nejdůležitější jsou morfin a kodein Morfin Nejjedovatější z opioidů Smrtelná dávka 100mg Vyvolává pocity radosti a euforii, má uspávací účinky Návykový – morfinismus Morfium – lék, snižující vnímání bolesti ) nádorová onemocnění)

Z opia se dále získává kodein méně jedovatý (6x) součást léku tlumících kašel zneužíván jako droga (káčko, braun…..)

V lilkovitých rostlinách Rulík zlomocný, blín černý, durman je atropin Působí zrakové a sluchové halucinace Smrtelná dávka 100mg,použití v očním lékařství

Nejjedovatější rostlinná látka Alkaloid akonitin Obsažen v oměji Smrtelná dávka 3mg neurotoxin

Doplň tabulku Název alkaloiduvýskytúčinky

Zdroje obrázků tration_Atropa_bella-donna0.jpg/258px-Illustration_Atropa_bella- donna0.jpg tration_Atropa_bella-donna0.jpg/258px-Illustration_Atropa_bella- donna0.jpg tration_Datura_stramonium0.jpg/258px- Illustration_Datura_stramonium0.jpg tration_Datura_stramonium0.jpg/258px- Illustration_Datura_stramonium0.jpg nitine_new.png/200px-Aconitine_new.png nitine_new.png/200px-Aconitine_new.png salamounek/.om.jpg salamounek/.om.jpg