Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daniel Štěpka, Petr Novák

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daniel Štěpka, Petr Novák"— Transkript prezentace:

1 Daniel Štěpka, Petr Novák
Opiáty Daniel Štěpka, Petr Novák

2 Zástupci opiátů - Heroin
1) Heroin je polosyntetický opiod, který je silně návykový. Jeho trvalé užívání  způsobuje poměrně velkou toleranci v porovnání s jinými látkami. Prodává se jako bílý prášek, který se rozehřívá na lžičce pod plamenem. Po roztavení prášku se natáhne do injekční stříkačky a poté si jej narkoman vtáhne do žíly. Heroin člověka okamžitě nabudí.

3 Zástupci opiátů - Opium
2) Opium  je zaschlá šťáva získaná z nezralých makovic máku setého.  Obsah opiátů propůjčuje opiu silně narkotický účinek spojený s utišením bolesti, pocitem klidného blaha a celkovým útlumem organismu. Surové opium se rozpustí v alkoholu a jako heroin se užívá injekčně dříve se také kouřilo. Po této droze narkoman ztrácí pocit tělesné a duševní bolesti. Po několika hodinách tohoto stavu narkoman usíná a však po probuzení na něj doléhají nepříjemné abstinenční příznaky.

4 Zástupci opiátů - Morfium
3) Morfium morfium, je alkaloid fenanthrenového respektive morfinanového typu, obsažený v opiu, tzv. opiát (opioid přirozeného původu, vyskytující se v opiu). Tvoří přibližně 10 % hmotnosti surového opia. Užívá se Injekčně a narkomanovi utlumí bolesti.

5 Zdroje Wikipedie - Heroin - https://cs.wikipedia.org/wiki/Heroin
- Opium - - Morfium - Google obrázky


Stáhnout ppt "Daniel Štěpka, Petr Novák"

Podobné prezentace


Reklamy Google