Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Autoři dobrodružné literatury
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
Evropa-jeden ze světadílů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kdo to byl William Shakespeare
Autor: Pokorná Martina
START Status: Cíl nalezen Mise: připravena Souřadnice cíle :W N ČERPÁNÍ PALIVA USS ENTERPRISE PŘÍCHOZÍ ZPRÁVA PŘÍCHOZÍ ZPRÁVA.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Co víme o číslovkách.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Česká republika-1 poloha, rozloha…
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
FIMFÁRUM.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Povídání o Bachovi.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Ivan Andrejevič Krylov
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
JULES VERNE
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
JULES VERNE (8. února 1828 Nantes – 24. března 1905 Amiens)
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
Jan Amos Komenský
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
JULES VERNE
Ing. Anna Hečková ZŠ Lozorno
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Jules Verne Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Jules Verne mladý Jules starší Jules

Jules Verne Jules Verne [žil vern] (8. února 1828 Nantes – 24. března 1905 Amiens) Je francouzský spisovatel dobrodružné literatury a dramatik. Je považován za jednoho ze zakladatelů žánru vědeckofantastické literatury(sci-fi). Jeho knihy jsou dodnes oblíbeny hlavně mezi mládeží.

Jules Verne Jules Verne se narodil v Nantes jako první z pětí dětí pařížského právníka Pierra Verna. Tady strávil šťastné dětství. Sledoval připlouvání a odplouvání obchodních lodí, díval se na nakládku a vykládku zboží: banánů,pomerančů,kokosových ořechů, ananasů,objemných beden s kávou a čajem,klecí s opicemi a papoušky – všeho toho pestrého a rozmanitého zboží. Snil sám o dalekých cestách na moři,velkých lodích a rybolovu.

Jules Verne Mladý Jules se roku 1839 tajně nalodil jako plavčík na loď »Coralia« plující do Indie. Jeho rodiče to však zjistili a jeho cestě zabránili. Jules musel slíbit: »Budu cestovat jen ve svých snech«. Poté nastoupil na studia práv do Paříže. Oženil se a narodil se mu syn Michael,ten po otcově smrti dopsal jeho nedokončená díla.

Jules Verne Jules Verne hodně cestoval a některé zážitky z těchto cest zapracoval do svých románů. Navštívil Anglii a Skotsko, vydal se do Skandinávie,do USA, dále pak do severní Afriky a Nizozemska, Německa a Dánska. Kromě cestování toužil psát. V roce 1862 se seznámil s nakladatelem Pierrem-Julesem Hezelem,který vydal jeho dobrodružný román Pět neděl v balóně.

Jules Verne Ten měl tak obrovský úspěch,že nakladatel nabídl Vernovi exkluzivní smlouvu na dvacet let. Hezel také vymyslel souhrnný název pro Vernovo dílo- Podivuhodné cesty. Smlouva umožnila Vernemu se živit jen psaním.

Jules Verne Jules Verne ve svých dílech předpověděl celou řadu vědeckých a technických objevů,např. dálkové lety řiditelným balónem,velkorážní dělo, videofon,skafandr,kosmické cesty,elektrický motor,tank,vrtulník a další. Jules Verne zemřel 24. března roku 1905 v Amiensu. Příčinou smrti byl jeho bratranec, čistil pušku a omylem ho zastřelil.

Jules Verne Dílo: Podivuhodné cesty Za Vernova života obsahoval cyklus Podivuhodné cesty padesát čtyři titulů,po jeho smrti syn Michael rozšířil cyklus ještě o dalších osm knih. Uvedeme si jen některé z nich: Pět neděl v balóně Cesta do středu Země Dvacet tisíc mil pod mořem

Jules Verne Cesta kolem světa za osmdesát dní Tajuplný ostrov Patnáctiletý kapitán Ocelové město Vzbouřenci na lodi Bounty Dva Robinsoni Dva roky prázdnin Tajemný hrad v Karpatech Vynález zkázy

Jules Verne A jak se jmenoval první Čech, který četl román Julese Verna? Byl to devětadvacetiletý Jan Neruda, který přivezl román Pět neděl v balóně z Paříže jako "literární kuriozitu". Ve Vernových románech se přesvědčujeme o tom, že svět je velmi nebezpečné místo. Na poutníka čekají dva úhlavní nepřátelé - pevnina a moře.

Jules Verne Další nebezpečí je nutno čekat od větru,deště, sucha,dále od ptáků,savců,obojživelníků a ryb,od elektrického výboje,kosmických těles,ledu,ohně a především od lidské zloby. Řada jeho románů byla zfilmována.

Jules Verne Cesta do středu Země Cesta kolem světa za 80 dní

Jules Verne Dva roky prázdnin Ocelové město

Jules Verne Otázky: Otázka pro bystré hlavičky: 1.Jaké národnosti je Jules Verne? 2.Za zakladatele jakého žánru je považován? 3.Které vynálezy předpověděl? 4.Které z jeho románů znáš? Otázka pro bystré hlavičky: Který český spisovatel jako první přivezl Verneovu knihu z Paříže?

Jules Verne Zápis: -Jules Verne (8.2.1828-24.3.1905) je francouzský spisovatel dobrodružné literatury -je považován za zakladatele sci-fi -ve svých dílech předpověděl celou řadu vědeckých a technických objevů-videofon,vrtulník,skafandr… -řada jeho románů byla zfilmována -dílo: Cesta kolem světa za osmdesát dní Tajuplný ostrov Ocelové město Dva roky prázdnin

Jules Verne Prameny: http://www.verneovky.cz/www-verneovky-cz/1-JULES-VERNE http://cs.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne http://www.databazeknih.cz/autori/jules-verne-126 http://kjv.wz.cz/ Vše platné k 18.12.2011

Konec