Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
prosinec Světový den AIDS
Advertisements

Globální problémy lidstva
Sociální problematika světa
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Nebezpečí světových pandemií
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
Problémy tropických oblastí
Mikro-organismy v lidských sídlech.
PROBLÉMY AFRIKY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Adopce na dálku Zpracovali: Natálie Panáková, Nicole Maťová.
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Prvoci Výtrusovci.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Malárie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nákazy přenášené vzduchem
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
Bakteriální onemocnění člověka
CHUDOBA.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
Aids HIV.
Zdeněk Bergman, G Teplice
PRROBLÉMY V AFRICE.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
TRACHOM.
KŘÍŽOVKA VIRY.
Město Brno.
Žlutá zimnice (yellow fever).
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tropické nemoci Vaverková Eva.
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Elektronická učebnice - II
PROBLÉMY AFRIKY. chudoba války nemoci voda vegetace hlad negramotnost.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_ZE6-19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Prvoci organismy tvořené jedinou buňkou, která vykonává všechny funkce
Mikro-organismy v lidských sídlech.
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Rasy, národy a náboženství
Podmínky pro život na Zemi
DVOUKŘÍDLÍ.
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

1. MALÁRIE 7.CHŘIPKA 2.AIDS 8.LEPRA 3.HOREČKA DENGUE 9.SKVRNITÝ TYFUS 4.ŽLUTÁ ZIMNICE 10.SPAVÁ NEMOC 5.EBOLA 11.TUBERKULOZA 6.CHOLERA

MALÁRIE Malárie je závažné parazitické onemocnění, kterému podlehne mnoho nakažených. Vyskytuje se ve 102 zemích v pásu mezi 40. rovnoběžkou jižní a severní zeměpisné délky. Nebezpečným formám malárie je vystaveno 40 % světové populace. Podle odhadu Světové zdravotnické organizace každoročně onemocní malárií 200 - 300 milionů lidí, z nichž 2,7 milionu zemře, především dětí ve věku mladším pěti let. K nákaze dochází převážně v Africe. Malárie se díky činnosti člověka šíří a zasahuje opět i na evropský kontinent. Při cestách po africkém kontinentě není neobvyklé se s touto nemocí setkat, mimo vysoké nadmořské výšky a pouště. Malárii vyvolávají prvoci rodu Plasmodium Zdrojem nákazy je pouze nakažený člověk

AIDS Nemoc AIDS je v současné době největší hrozbou Afriky. Toto onemocnění devastuje všechny země především v subsaharské Africe a svůj vliv má nejen na ekonomické ukazatele, ale i na sociální.  Krutou pravdou je, že na AIDS umírají především kvalifikovanější a vzdělanější lidé: učitelé, farmáři, zdravotníci, pracovníci státní správy a jiní mladí specialisté. V subsaharské Africe se v roce 2001 nakazilo asi 3,4 miliónů lidí, což představuje 70% z celosvětových nově nakažených. Celkový počet nakažených je 28,1 miliónů afričanů. Celková délka života se drasticky snížila, například v Botswaně, Malawi, Mozambiku a Swazijsku průměrná délka života nedosahuje ani 40 let. Naopak v boji proti AIDS je úspěšná Uganda, kde se díky osvětě podařilo nepříznivý trend obrátit.

HOREČKA DENGUE Horečka dengue patří mezi akutní virová onemocnění, které přenáší komáři rodu Aedes. Projevuje se náhlou horečkou, bolestmi na různých místech těla. Asi 3.-4. den se objeví vyrážka a zduří mízní uzliny. Úmrtnost je minimální. Horečka dengue a její příznaky byly poprvé popsány na Jávě r. 1779. Na konci devatenáctého století byly epidemie popsány v Austrálii, na Nové Kaledonii a na Fidži. Rozšíření nákazy je ovlivněno především rozšířením komárů rodu Aedes. Výskytuje se především v jiho-východní Asii, na ostrovech v Tichém oceáně, karibské oblasti, v severní Austrálii a v Africe.

ŽLUTÁ ZIMNICE Žlutá zimnice je onemocnění, které je vyvoláno arbovirem skupiny B, který přenášejí komáři.Onemocnění může probíhat lehce jako necharakteristické horečnaté onemocnění. U většiny případů začíná horečkou a krvácivými stavy. Předpokládá se, že to bylo nejspíše onemocnění opic Nového světa a po vzniku člověka se nákaza ne něj adaptovala. Dnes rozlišujeme džunglový a městský typ ohnisek žluté zimnice. Džunglový /lesní, venkovský/ má charakter nákazy s přírodní ohniskovostí. Nosiči viru jsou především opice, vačnatci a pralesní komáři. Nákaza se udržuje cyklem mezi opicemi a komáry a člověk se nakazí vlastně jen náhodně při vstupu do přírodního ohniska. Městský typ žluté zimnice je vázán na města, ale i na některé venkovské oblasti, kde je nákaza přenášena komárem Aedes aegypty na člověka

EBOLA též krvácivá horečka Ebola. Přenáší se přímým stykem s infikovaným tělesnými tekutinami (sliny, krev). Projevuje se zvracením, horečkou, bolestí svalů, kloubů, hlavy, břicha, zánětem spojivek, vnitřní i vnější krvácení, poškození vnitřních orgánů.  Míra úmrtnosti 50 – 90 %. Léčba je velmi náročná, komplikovaná a drahá.

CHOLERA Cholera je bakteriální onemocnění zažívacího ústrojí, které doprovázejí velmi těžké průjmy, které u neléčených osob mohou vyústit až v rychlou dehydrataci a úmrtí. Způsobuje ho bakterie Vibrio cholera. Nejčastěji se přenáší vodou znečištěnou fekáliemi.

KONEC

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí