Potraviny rostlinného původu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Ekosystém pole Rostliny našich polí.
TUKY (LIPIDY).
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Mgr. Miroslava Slavíková
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Mexická kuchyně.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava stravy v rodině
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Užitkové rostliny.
Vložky a zavářky do polévek
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. Věra Vasiljevičová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
HKATENKWAN (Mustafa) 04/05/15 | Recept | GhanaGhana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Ekosystém pole Rostliny
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Název projektu: Moderní škola
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Transkript prezentace:

Potraviny rostlinného původu Obiloviny - pšenice – nejpoužívanější, mouka hladká, polohrubá, hrubá a krupice žito – pečení chleba a perníků ječmen – výroba piva (slad), kroupy (jelita) oves – vločky, velmi výživné proso – dříve běžné, dnes málo používané, oloupané zrno – jáhly Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Kukuřice – v klasech se používá jako zelenina, z mouky se připravuje chléb nebo kaše. Pohanka – málo používaná, lehce stravitelná. Zpracovává se na krupici, kroupy a mouku. Rýže – existuje v mnoha druzích. Je lehce stravitelná. Obiloviny se upravují loupáním a broušením zrn. Tím ztrácejí nejcennější látky. Je proto lepší používat celozrnné výrobky.

Luštěniny mají vysokou biologickou a výživovou hodnotu u nás se nejčastěji používají: hrách, čočka, fazole a sója ze sóji se vyrábí celá řada netradičních potravin: sójové mléko, sójový sýr (tofu), sójové maso Obiloviny i luštěniny se mohou naklíčit a tím se zvýší jejich výživová hodnota.

Zelenina Je naprosto nepostradatelná. Měla by být součástí jídelníčku každý den. Obsahuje spoustu vitamínů, nerostných látek, vlákniny a vody. Má nízkou energetickou hodnotu. Brambory – u nás jedna ze základních surovin přípravy pokrmů.

Do tabulky vlož alespoň jednoho zástupce od každého druhu zeleniny Druh zeleniny Zástupce Kořenová Košťálová Cibulová Listová Naťová Plodová Lusková

Ovoce Je nezbytné ve výživě Obsahuje velké množství vitamínů, nerostných látek, sacharidy, vlákninu, vodu. Mezi ovoce zařazujeme i ořechy a semena (mák, slunečnice) Některé subtropické a tropické ovoce se k nám musí dovážet.

Příprava zeleninového pokrmu Ingredience: 200 g uzeniny, 2 vejce, 3 rajčata, 3 papriky, 1 cibule, 50 g másla nebo rostlinného oleje, sůl, pepř Postup: Na másle orestujeme dozlatova cibulku . Poté přidáme na kostky nakrájenou uzeninu a také orestujeme. Dále přidáme nakrájenou papriku a dusíme cca 10 minut než papriky lehce změknou. Dále přidáme nakrájená rajčata, opět podusíme a nakonec přidáme vejce, sůl, pepř. Podáváme s čerstvým chlebem nebo s bramborami.