Potraviny rostlinného původu Obiloviny - pšenice – nejpoužívanější, mouka hladká, polohrubá, hrubá a krupice žito – pečení chleba a perníků ječmen – výroba piva (slad), kroupy (jelita) oves – vločky, velmi výživné proso – dříve běžné, dnes málo používané, oloupané zrno – jáhly Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Kukuřice – v klasech se používá jako zelenina, z mouky se připravuje chléb nebo kaše. Pohanka – málo používaná, lehce stravitelná. Zpracovává se na krupici, kroupy a mouku. Rýže – existuje v mnoha druzích. Je lehce stravitelná. Obiloviny se upravují loupáním a broušením zrn. Tím ztrácejí nejcennější látky. Je proto lepší používat celozrnné výrobky.
Luštěniny mají vysokou biologickou a výživovou hodnotu u nás se nejčastěji používají: hrách, čočka, fazole a sója ze sóji se vyrábí celá řada netradičních potravin: sójové mléko, sójový sýr (tofu), sójové maso Obiloviny i luštěniny se mohou naklíčit a tím se zvýší jejich výživová hodnota.
Zelenina Je naprosto nepostradatelná. Měla by být součástí jídelníčku každý den. Obsahuje spoustu vitamínů, nerostných látek, vlákniny a vody. Má nízkou energetickou hodnotu. Brambory – u nás jedna ze základních surovin přípravy pokrmů.
Do tabulky vlož alespoň jednoho zástupce od každého druhu zeleniny Druh zeleniny Zástupce Kořenová Košťálová Cibulová Listová Naťová Plodová Lusková
Ovoce Je nezbytné ve výživě Obsahuje velké množství vitamínů, nerostných látek, sacharidy, vlákninu, vodu. Mezi ovoce zařazujeme i ořechy a semena (mák, slunečnice) Některé subtropické a tropické ovoce se k nám musí dovážet.
Příprava zeleninového pokrmu Ingredience: 200 g uzeniny, 2 vejce, 3 rajčata, 3 papriky, 1 cibule, 50 g másla nebo rostlinného oleje, sůl, pepř Postup: Na másle orestujeme dozlatova cibulku . Poté přidáme na kostky nakrájenou uzeninu a také orestujeme. Dále přidáme nakrájenou papriku a dusíme cca 10 minut než papriky lehce změknou. Dále přidáme nakrájená rajčata, opět podusíme a nakonec přidáme vejce, sůl, pepř. Podáváme s čerstvým chlebem nebo s bramborami.