Blanická 3, 772 00 Olomouc, tel.: 224 215 946 fax.: 224 215 944 web: portál: 74. Žofínské fórum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY EU PRO ROKY
Budoucnost českého zemědělství z pohledu AK ČR
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
BSP Kick off meeting, June 16 03
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Solární systémy pro aktivní topení
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Ing. Jindřich Š N E J D R L A viceprezident AK ČR.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝZNAM AGROBIOTECHNOLOGIÍ.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
102. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM MAJÍ ZEMĚDĚLCI A POTRAVINÁŘI ŽIVIT NÁROD, NEBO SI JÍDLO DOVEZEME?
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Centra odborného vzdělávání v zemědělství Ing. Jaroslava Nekvasilová
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Demografie je věda, která se zabývá:
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Národní konference.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Ing. Jan V E L E B A prezident AK ČR. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web:
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Tisková konference ČMKOS
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Evropská integrace Společná zemědělská politika
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Úvod, základní principy a cíle
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Tisková konference ČMKOS
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum ČESKÝ VENKOV V KONTEXTU RENESANCE SVĚTOVÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ 22. ledna, 2008, Praha

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: AGRÁRNÍ POLITIKA Z POHLEDU NOVÝCH PODMÍNEK Ing. Jan V E L E B A president AGRÁRNÍ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: POHLED NA SOUČASNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ 1/2 Zemědělci -situace je i nadále špatná, jeden lepší rok nic neznamená (názor menšinový) -situace se zlepšila, příznivě nastoupený trend Vlivové struktury /politici, st. administrativa, bankéři/ -snaha odvodu peněz z resortu (rozvoj venkova, projekt Galileo, společná obrana, apod.) -pokračuje politické upřednostnění zemědělství bez výroby s clonou frazeologie o venkovu -roste mediální tlak (př. viceguvernér L. Niedermayer, HN, )

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: POHLED NA SOUČASNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ 2/2 Svět /David King, generální tajemník IFAP/ -světová ekonomika je v dobrém stavu a zemědělci mohou z této situace těžit díky vysokým cenám surovin -tento vývoj bude pokračovat i blízké budoucnosti -poptávka po zemědělských produktech dál poroste zejména na trzích třetích zemí, dalším zdrojem jejího růstu budou programy biopaliv

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: TRENDY VÝVOJE ZEMĚDĚLSTVÍ ČR DO ROKU 2007 Dlouhodobý trend je oproti ostatním resortům národního hospodářství opačný:  snižování HDP absolutně i relativně (2 %)*  snižování zaměstnanosti nad rámec optimální potřeby (3,05 %)*  stále prohlubování salda agrárního zahraničního obchodu (-32,9 mld Kč)* *údaje za rok 2006, zdroj Zelená zpráva MZe za rok 2006

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PŘÍKLADY POKLESU ROZMĚRU ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ  hrubá zemědělská produkce ve výši 70 mld Kč neodpovídá ani předválečné úrovni  postupný převis rostlinné výroby nad živočišnou, tedy nižší finalizace produkce – strukturální nerovnováha v neprospěch ŽV, tento vývoj je nebezpečný  pokles stavu skotu z 3,5 mil ks v roce 1990 na 1,39 mil ks v roce 2006,  na 1 ha zem. půdy pouze 0,36 ks skotu (průměr EU 0,57 ks/ha), neumožňuje ani přirozenou údržbu TTP  pokles stavu prasat ze 4,8 mil ks (1990) na 2,8 (2006), pokles pokračuje

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: POŽADAVKY NA VÝROBU POTRAVIN SE BUDOU ZVYŠOVAT  světová populace vzroste z dnešních 6 mld. lidí na 8,3 mld v roce 2030  hlavním zdrojem potravy bude i nadále obilí, tedy jeho produkce se musí zvýšit o třetinu  další zdroj potravy – maso, musí dojít ke zvýšení produkce o 160 mil. t  jen 20 % nárůstu přes větší plochu půdy, 80 % intenzifikací výroby, studie EU počítá s produkcí pšenice 7,5 t/ha

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZVÝŠENÁ POPTÁVKA PŘIJDE Z ROZVOJOVÝCH ZEMÍ A I Z OBLASTI BIOPALIV  rozvojové země dnes dováží 100 mil. t obilí, poptávka se zvýší na 265 mil. t  2 % biosložky jsou v EU ze 3 % půdy  10 % biopaliv je tedy 15 % výměry (17,5 mil ha), zrušení omezení „půdy v klidu“ tedy neřeší ani plochu pro biopaliva  v roce 2030 by to mohlo být 25 %  ale - vzroste význam a podíl paliv II. generace, sníží se tlak na zabírání půdy určené pro potraviny

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ VE SVĚTĚ Informace z Mezinárodního výzkumného institutu potravinové politiky (IFPRI) : -dlouhodobé ekonomické síly mají na budoucí poptávku větší vliv než biopaliva; -hlavní motorem je rostoucí význam rozvojových zemí; -dalšími růst příjmů lidstva, klimatické změny, rostoucí ceny energií, globalizace, přesun obyvatel do měst (Čína) -světová ekonomika poroste o cca 4 % ročně, poptávka po potravinách v rozvojových zemích však nejméně o 6 %.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: MOŽNOSTI NÁRŮSTU PRODUKCE KOMODIT  drůbež – během 20ti let v rámci světového trhu až o 50 %  sýry – v rámci EU do roku 2014 o 77 tis. t, to je 6,5 mil. t mléka  mléko konzumní o 1,8 mil. t  obilí – jen zvýšení světové spotřeby masa bude vyžadovat navíc 0,5 mld tun obilí, tj. o více než třetinu oproti současnosti

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: AKTUÁLNÍ OTÁZKY  Spokojíme se s řešením vývoje v rostlinné produkci, když máme statisíce hektarů nepotřebných zelených ploch a ploch ležících ladem ?  Budeme tisíce prázdných objektů po živočišné výrobě renovovat nebo již jen bourat ?  Připojíme se k úsilí EU15 o zvýšení plochy zemědělské půdy ?  Není zde konečně čas vydat se cestou intenzifikace ?

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ŽNĚ 2007 – ZMĚNA CENOVÉHO KURZU  razantní změna podmínek a vývoje trhu  vliv otevřeného globálního trhu  celosvětová poptávka po obilí zvýšila jeho ceny  vstup zcela nového faktoru do tržních řádů - produkce biopaliv (zejména v Severní a Jižní Americe)  celosvětově nový vývoj, trend a směr, nebo jen jednorázový výkyv ?  jedna z odpovědí – konference Sev. Amerika-EU v říjnu v Praze

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: KONFERENCE SEV. AMERIKA – EU 1/2  října 2007 v Praze  setkání nejvyspělejších a největších světových zemědělských politik (EU, USA, Kanada)  převažovalo positivní hodnocení současného vývoje, po letech stagnace konečně pohyb vzhůru  čistý příjem farmářů USA bude v r ,1 mld USD, nárůst o 28,1 mld. USD oproti 2006  hodnota produkce 276 mld. USD oproti 239,3 mld. USD 2006

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: KONFERENCE SEV. AMERIKA – EU 2/2  slibná očekávání, snad nastartování trendu  odhad zvýšení příjmu farmářů v Německu za rok 2006 o 5-10%, v Holandsku o 17%  možnost spravedlivého ohodnocení práce zemědělců, počkáme ale, co udělají vstupy  Ale - krize v sektoru chovu prasat - slabý trh s hovězím masem - problémy komodit speciálních plodin (cukrovka, chmel, zelenina, ovoce)

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: SVĚTOVÉ CENY ZEM. SUROVIN (USD/t) komodita rok 2005 rok 2007 změna (%) Pšenice Kukuřice Ječmen Sójové boby Máslo Suš. mléko Sýr čedar

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: SEČTENO A PODTRŽENO  Došlo k výraznému oživení rostlinné produkce.  Vzrostly ceny potravin, roste zájem veřejnosti a politiků o zemědělství.  Dochází k renesanci pojmů potravinová a energetická bezpečnost.  Nerovnováha mezi rostlinnou a živočišnou produkcí se však dále prohloubila = náš hlavní problém k řešení  Vyspělé země jdou jinou cestou. SRN má průměrný zisk na živočišnou farmu EUR, což je o 30,8 % více než konvenční farma.  Buďme ale opatrní….

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PROČ ? PROTOŽE:  podniky právnických osob financují svoji výrobu ze 42 % cizími zdroji (EU15 – 15%, USA – 12%);  pracují na půdě, kterou by měly koupit (obrovské investice)  od transformace žilo české zemědělství minimálně 10 let za cenu vnitřního zadlužení  oproti EU15 stálé znevýhodnění - jeden dobrý rok nevyrovná řadu roků, kdy byli naši kolegové (konkurenti) ekonomicky zvýhodněni;  regulace trhu EU zatím v neprospěch nových zemí  tlak Bruselu pokračuje – návrh stropu dotací;  tržby z výroby roku 2007 – stalo se „jen to“, že se vrátily na úroveň roku 2001;  malá atraktivita naší profese a nízké ohodnocení, z toho vyplývající problém generační výměny.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PŘETRVÁVAJÍ ROZDÍLY V POJETÍ AGRÁRNÍ POLITIKY MEZI STARÝMI ZEMĚMI A ČESKOU REPUBLIKOU 1/2 Staré země výrazně podporují exporty vlastní produkce. Příklad Německa: -ministerstvo má od roku 2006 koordinační orgán pro podporu exportu -v r vyčlenilo 83 mil. EUR na potravinové projekty s FAO (Afganistán, Laos, Kambodža, Sev. Afrika) -má programy pro uplatnění ve východní Evropě -přes organizace CMP a CMA dává vynikající servis pro zemědělce, zpracovatele i obchodníky v oblasti cenové orientace a podpory odbytu

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PŘETRVÁVAJÍ ROZDÍLY V POJETÍ AGRÁRNÍ POLITIKY MEZI STARÝMI ZEMĚMI A ČESKOU REPUBLIKOU 2/2 -podporuje své farmáře mimodotačními prostředky, sociální politika v roce 2006 pro zemědělství 3,8 mld. EUR  Francie připravuje snížení odvodů sociálního pojištění u plodin s vysokým podílem živé práce (ovoce a zelenina).  Státy aktivně podporují své domácí potraviny.  A co je u nás ?! …..máme problém dát i 200 mil. Kč na podporu programu KLASA

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PŘETRVÁVAJÍ I ROZDÍLY VE VNÍMÁNÍ ZEMĚDĚLCŮ SPOLEČNOSTÍ ukazatel ČR Rakousko %(ČR=100) zem. půda (tis.ha) počet obyvatel (mil.) 10,3 8,1 79 pracovníků v zeměd. (tis.) PP a dotace (mld. Kč) 22,  V Rakousku stojí za farmáři politici, veřejné mínění i média.  V ČR jsme mimo zřetel politiků, pro média jsme milionáři s velkými dotacemi a neuvěřitelnými zisky  Ve službách médií proti nám jsou i někteří státní úředníci…

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ROK ZÁKLAD DOBRÉ BUDOUCNOSTI ?  Racionálně vyhodnotit výsledky roku 2007 doma i v EU.  Neukvapovat se, nedělat rychlá rozhodnutí, která by nás mohla časem mrzet.  Neopouštět financování zemědělství na úkor jiných oblastí.  Pozor - další vlna zdražování vstupů (energie, chemie, hnojiva, apod.) - dopady reformy, kumulace vlivů, včetně DPH - očekávání dalších reformních batohů

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝHLED Z POHLEDU AK ČR  Využít stávajícího zájmu veřejnosti i politiků o dění v zemědělství z důvodu zvyšování cen potravin.  Nezbytné změnit image zemědělství směrem k veřejnosti i k vlivovým strukturám.  Méně naříkat, využívat positivní komunikaci.  Tím se však nezříkáme v případě potřeby nátlakových akcí (hraniční přechod, pochod Prahou, apod.).  Nastal čas návratu k výrobě, návratu a obnovy potřebného rozměru českého zemědělství.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZÁVĚRY Přišel čas změny přístupu k zemědělství:  Přišel čas vzít naše zemědělství jako plnoprávné a prorůstové odvětví.  Přišel čas posoudit jeho úlohu z pohledu nových globálních tendencí svět. trhu.  Přišel čas zasadit se o změnu SZP EU jako politiky škrtů a stropů.  Přišel čas dokázat vysvětlit tuto novou situaci naší veřejnosti.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: CO UDĚLAT PRO NASTARTOVÁNÍ ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ? 1/2  Intenzifikace produkce, zejména obilovin, řepky a spec.plodin, včetně rozšíření kukuřice na zrno.  Intenzifikace živočišné produkce.  Využití pěstované a zbytkové biomasy pro energetické a průmyslové účely.  Příprava využití biopaliv II. generace.  Obnovit utlumená odvětví a zavést nová - výroby zeleniny a ovoce - výroby zahradnických a školkařských výrobků - výroba čerstvých chlazených a zmrazených pokrmů

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: CO UDĚLAT PRO NASTARTOVÁNÍ ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ? 2/2  analýza jednotlivých výrobkových vertikál, včetně předpokládaných změn SZP (zmíněné příklady a dále například ekologické zemědělství, GM plodiny, nezemědělské činnosti);  zpracování koncepce rozvoje zemědělství jako součásti rozvoje venkova, definice zdrojů, opatření a jejich realizace;  komunikace se spotřebitelem o způsobech výroby, zpracování, kvalitě, bezpečnosti, apod. české produkce;  zrovnoprávnění EU15 a EU10+2 v systému SZP EU, nepřipustit další znevýhodnění reformami  Přesvědčit politiky a voliče o roli českého zemědělství

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Josef LUX roku 1997: „Malá výnosnost zemědělství tkví ve skutečnosti, že ceny za něž zemědělci prodávají rostou výrazně pomaleji než náklady.“ Tuto základní myšlenku je třeba mít na zřeteli, abychom rozuměli volání zemědělců a abychom mohli hledat reálná řešení. Zodpovědnost má však i stát, který se nesmí zříci odpovědnosti, protože celý sektor přesahuje významem ekonomické kategorie ! Dodávám – kdyby žil, české zemědělství by bylo dál

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PŘEJI NAŠEMU ZEMĚDĚLSTVÍ ZDAR !