Michaela Vlasáková Pesticidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na zahrádce s chemií.
Advertisements

PESTICIDY Vratislav Malý Kristýna Černá Tomáš Jarolín Andrea Mikešová.
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar.
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Spotřeba pesticidů v ČR
PERSISTENTNÍ ORGANICKÉ POLUTANTY
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Ekologické problémy Společenské problémy
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Ekologie a životní prostředí- Ochrana sladkých vod
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Hnojiva David Folwarczný.
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Registrační číslo projektu:
Ekosystémy přírodní a umělé
VY_32_INOVACE_CHK4_5260 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Chemie pro člověka.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Vypracoval : Marek Voštinka
Cizorodé látky v potravinách
Znečistěný vzduch, půda a voda
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Krajina a životní prostředí
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
Významné areny 1.
Identifikace vzdělávacího materiálu
Cizorodé látky v potravním řetězci
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Halogenderiváty.
Ochrana rostlin - složky
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
Vypracoval: Ondřej Pavela Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Pesticidy Dělení dle: A/ Typ škůdce: Akaricidy: přípravky určené k hubení roztočů Algicidy: přípravky určené k hubení řas Arborocidy: pesticidy určené.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ekologické globální problémy
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Michaela Vlasáková Pesticidy

Pesticidy Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv.  Pesticidy se dnes používají na 95 % zemědělské půdy. Účinku pesticidních látek jsou vystaveny všechny složky biosféry.

Základní dělení pesticidů Podle určení – akaricidy, algicidy, arborocidy, avicidy, fungicidy, herbicidy, insekticidy, molluskocidy, piscicidy, rodenticidy. Podle způsobu aplikace – postřiky, aerosoly, fumiganty, popraše, pevné a tekuté nástrahy, mořidla, nátěry a impregnace. Podle působení – kontaktní, systémové.

Negativní jevy obecně Většina pesticidů usmrcuje či intoxikuje širší spektrum živočichů. Narušují funkci hormonů v těle různých živočichů včetně člověka. V půdě zůstávají dlouhodobě jejich zbytky, které se začleňují do potravních řetězců a hromadí se v organismech, což může mít za následek mizení druhů. Nebezpečí pro lidské zdraví (např. riziko vzniku rakovin, poruchy reprodukce, cukrovka) Změna psychiky u predátorů, která může vyústit až ke kanibalismu vlastních mláďat. Snižování rozmnožovacího potencionálu.

DDT Je jedním s nejstarších a nejznámějších insekticidů. Toxický a nebezpečný pro životní prostředí. Vyrábí se kondenzací chloralu s chlorbenzenem. Byl masově využíván od roku 1939 do roku 1962, k hubení škodlivého hmyzu v zemědělství, a k likvidaci komárů a moskytů. Dnes je jeho výroba a používání zakázáno ve většině zemí světa, ale je stále používán ke snížení výskytu malárie, zvláště v Africe a Asii.

Úkol Co jsou to pesticidy? Co je to instekticid? Negativní vlivy na živé organismy? Co víte o DDT?

Zdroje http://www.alibaba.com/product-gs/373475947/600ml_Spray_insecticide_aerosol_pesticide_insect.html http://www.mebio.cz/clanky/pesticidy-skodi-zdravi-shoduji-vedci/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Pesticid http://cs.wikipedia.org/wiki/DDT http://arnika.org/pesticidy http://www.scienceclarified.com/Co-Di/DDT-dichlorodiphenyltrichloroethane.html#b