Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Zdravý životní styl – pohyb a strava
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Zdravý životní styl základní principy.
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Klinická propedeutika
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.19. Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury S Sportovní tradice města Třince a okolí Typ: DUM.
„EU peníze středním školám“
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
„EU peníze středním školám“
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
Registrační číslo projektu:
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Duševní zdraví a psychohygiena
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Definice, základní pojmy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Potrava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ Ročník: 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Jiří Navrátík Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: duben 2014

Metodický list Materiál je určen pro 2.ročníky čtyřletého studia a 4.ročníky šestiletého studia Učitel pomoci prezentace definuje pojem zdravý životní styl Učitel, vyjmenuje faktory determinující zdraví Moderuje diskuzi žáků nad způsoby udržení trvalého zdraví

Zdraví Co je to zdraví? -Není to jen nepřítomnost choroby, ale je to soubor stavů tělesné, duševní a sociální pohody ( definice WHO – světové zdravotnické organizace ) 1

Co znamená zdravý životní styl? Chování jedince vedoucí k udržení trvalého zdraví

Omezení stresových podnětů Stres = významný činitel ovlivňující kvalitu života Nadměrná zátěž – hromadění škodlivých látek v těle Projevy – deprese, úzkost, letargie Nebezpečný je zejména nezvládaný stres – člověk je „zahlcen“ zátěží, kterou není schopen zvládnout

Dostatek fyzické zátěže Důležitý faktor pro udržení rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie Působení na vnitřní prostředí Ovlivňuje pozitivně jednotlivé vnitřní orgány Navozuje pocit štěstí pomocí endorfinů (látky, které se tvoří v některých orgánech)

Vyvážená strava Dostatek zeleniny a ovoce Slazení medem je lepší než rafinovaným cukrem Omezení příjmu smažených jídel (při smažení se tuky přeměňují na nebezpečné látky) Pozor zejména na nadbytečný příjem bílkovin (rostlinné lepek i živočišné mléčné, maso)

Vyvážená strava Nevhodný je rovněž nadměrný příjem vody (“modelky vypíjí 8 litrů vody za den“) – přetěžuje ledviny stejně jako nadměrný příjem soli a minerálů Pozor na aditiva v potravinách a výrobcích (konzervanty, barviva a umělá sladidla) Příjem potravin s nižším glykemickým indexem

Užívání návykových látek = ovlivňuje chování člověka i jeho zdraví Alkohol – ovlivňuje zejména nervovou soustavu, kardiovaskulární systém a játra Kouření – kouř obsahuje karcinogeny, radioaktivní polonium, těžké kovy a další toxické látky (oxid uhelnatý, pyridinové alkaloidy, aromatické uhlovodíky …) Drogy – nebezpečné látky, které silně ovlivňují prožívání i smyslové vnímání

Životní prostředí Pobyt v silně znečištěném prostředí vede ke -vzniku dýchacích potíží (časté respirační nemoci, alergie …) = znečištěná voda – intoxikace – těžké kovy, jedovaté anorganické soli, rezidua umělých organických hnojiv, pesticidů apod. Nekvalitní potraviny

Dostatek odpočinku a regenerace – nejen prací jest člověk živ Nezapomínat na dostatek spánku Dovolená s jiným než všedním denním režimem Sauny, masáže, welness…

taky se označují jako CN ( civilizační nemoci) Alergie – nepřiměřená reakce organismů na podněty vnějších cizorodých látek Rakovina – nádorové onemocnění – neregulovaný růst vlastních buněk měnících se mutací Revma – autoimunitní porucha Deprese – porucha psychiky

Zdroje Archiv autora