Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Motto: „Cílem je nedělat věci správně, ale dělat správné věci“
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Možnosti sociálního rozvoje v programovacím období
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Minimální preventivní program školy
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Fungování ASZ v lokalitách na příkladu Kutné Hory Jiří Franc/místostarosta Kutné Hory Vít Lesák/Agentura pro sociální začleňování Praha,
Standardizovaný proces v lokalitách / Praktický příklad lokality Toužim/Teplá 05/2011 Jakub Švec, Alexandr Olah.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
MAP – Místní akční plán ORP RK
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Průzkum říjen 2016 MMR – odbor regionální politiky, odd. řízení strategie regionálního rozvoje Úřad vlády ČR – Agentura pro sociální začleňování Distribuce:
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Konference „Chudoba a sociální vyloučení
Aktuální informace ke KPSVL
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman

ČR: podle výzkumu MPSV (2006) žije ve vyloučených lokalitách cca obyvatel, podle odborných odhadů je dnes v ČR více než 400 tzv. sociálně vyloučených lokalit - ¾ z nich tvoří lidé považovaní za Romy - v ČR přitom žije kolem lidí, kteří se označují za Romy nebo jsou za ně označováni Role etnicity – podstatná část obyvatel ČR se domnívá, že sociální vyloučení je problém etnický nikoli sociální (s tím je spojena částečná diskriminace Romů na trhu práce, ve vzdělávání i bydlení) Sociální vyloučení v ČR

Co dělá Agentura Agentura pro sociální začleňování podporuje obce při začleňování obyvatel sociálně vyloučených lokalit. pomáhá obcím a městům při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. propojuje přitom místní subjekty (města a obce a jejich úřady, ale také neziskové organizace, školy a školská zařízení, Úřad práce, zaměstnavatele, policii a veřejnost), aby při sociálním začleňování spolupracovaly). spolupracuje s ministerstvy, přenáší informace z komunální úrovně směrem ke státní správě, podílí se na formování státní politiky sociálního začleňování a její koordinaci. V současné chvíli Agentura spolupracuje s 26 městy a obcemi z celé České republiky.

ROK 1: sestavení lokálního partnerství, situační analýza, tvorba strategického plánu ROK 2: výběr dotačních titulů, podávání projektových žádostí, projektové poradenství ROK 3: pokračující projektové poradenství, realizace prvních projektů, revize strategického plánu, příprava předávání vedení lokálního partnerství Standardní fungování Agentury v lokalitě

Nástroje Agentury pro sociální začleňování Lokální partnerství Platforma zástupců samosprávy (městská policie, úřady práce), státní správy (policie, školy,OSPOD a další) a neziskových organizací, rozdělené do pracovních skupin, připravuje strategický plán a projektové žádosti Situační analýzy Výzkumy podrobně mapující stav lokalit a jejich potřeby v oblastech bydlení, vzdělávání zaměstnávání, tvoří základ pro přípravu strategického plánu Strategické plány sociálního začleňování Projektové poradenství

Prunéřov má nové Centrum sociálních služeb Kadaň, – V lokalitě Prunéřov ležící necelé dva kilometry od centra Kadaně dnes bylo otevřeno nové Centrum sociálních služeb. To zajistí prostory pro stávající i nové sociální služby. Vedle centra vzniklo nové hřiště pro děti a mládež. Centrum nyní bude přímo v lokalitě Prunéřov nabízet následující sociální služby: terénní programy, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, nízkoprahové zařízení pro mládež, dluhové a finanční poradenství a pracovní poradenství. Vedle terénních sociálních pracovníků zde dnes fungují asistenti prevence kriminality a domovníci, vznikla zmíněná sociální firma, konají se pravidelná zasedání domovních výborů, brigády obyvatel starajících se o zkrášlování svého bydlení, významně se pokročilo v diferencovaném zvyšování standardu bydlení podle platební morálky nájemníků, byl otevřen předškolní klub, jsou realizovány pracovně- poradenské a zaměstnanostní projekty, byla posílena drogová prevence a probíhá doučování a další aktivity. Kadaň – Centrum sociálních služeb

Projekty s podporou Agentury Projekty jsou různě rozsáhlé. Celkem přinášejí do měst částky ve výši několika set milionů korun na podporu sociálního začleňování (v roce 2012 byly schváleny projekty připravené s podporou Agentury ve výši 487 milionů korun).

Kde působí/působila Agentura

Agentura působí: ■ na úrovni obcí a měst: propojuje místní subjekty (města a obce a jejich úřady, ale také neziskové organizace, školy a školská zařízení, Úřad práce, zaměstnavatele, policii a veřejnost), aby při sociálním začleňování spolupracovaly. ■ na celostátní úrovni: spolupracuje s ministerstvy, přenáší informace z komunální úrovně směrem ke statni spravě, podili se na formovani statni politiky socialniho začleňovani a jeji koordinaci Působení Agentury

V oblasti bydlení doporučuje Agentura obcím například následující opatření: Zavádění prvků systému prostupného bydlení Úprava pravidel přidělování městských/obecních bytů Zřizování a podpora krizového bydlení Využívání domovníků, zakládání domovních výborů Podpora dostatečné sítě a kapacit sociálních pracovníků v místě Opatření v oblasti bydlení

příprava zákona o sociálním bydlení (gesce MPSV, ve spolupráci s MMR, ministrem pro LP, ombudsmankou) novela zákona o hmotné nouzi vyhodnocení Strategie boje proti sociálnímu vyloučení pro roky příprava nové Strategie boje proti sociálnímu vyloučení – zde je možné zapojení zájemců o oblast zdraví Aktuálně řešené problémy

Děkuji za pozornost! Václav Zeman