Vzdělávání sociálních pracovníků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

O praktické realizaci kurzů Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků.
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Asistentka 5x jinak aneb Čas na změnu
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
Terénní sociální práce
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
ohroženým domácím násilím
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Koncepce ošetřovatelství
Legislativa.
Minimální preventivní program školy
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Kvalita v sociálních službách jako proces
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Vzdělávání sociálních pracovníků
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Sociální šetření a legislativa
Studijní program Ošetřovatelství
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Vzdělávání sociálních pracovníků

Akreditační systém Ministerstva práce a sociálních věcí je ustaven zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“). Systém akreditačního řízení byl připravován v rámci projektu Celoživotního vzdělávání v sociálních službách podpořeného z ESF a státním rozpočtem České republiky. § 117a, odst. 1 Zákona opravňuje MPSV ČR rozhodovat o akreditaci vzdělávacích zařízení a jejich vzdělávacích programů jako jednoho z předpokladů odborné způsobilosti okruhu pracovníků, kteří v sociálních službách vykonávají odbornou činnost.

Pro koho jsou kurzy určeny? Kurzy jsou realizovány pro odbornou způsobilost pracovníků, kteří v sociálních službách vykonávají odbornou činnost. Pracovníci v sociálních službách Sociální pracovníci Vedoucí pracovníci sociálních služeb Fyzické osoby, které poskytují pomoc příjemci příspěvku na péči.

Typy vzdělávání 1. Specializované profesní vzdělávání: Přímo souvisí se zaměřením konkrétní sociální služby definovaným v jednotlivých paragrafech Části třetí - Sociální služby - zákona. Jedná se jednak o odbornou způsobilost (§ 110 a § 116 zákona), kterou lze získat v rámci školské soustavy, a dále prohlubovací a aktualizační profesní kurzy, které vesměs zajišťují střešní nebo profesní organizace. 2. Obecné vzdělávání: Týká se několika sociálních služeb nebo jde napříč celým spektrem sociálních služeb. Jedná se zejména o Legislativu Vzdělávání v oblasti Národních standardů kvality a inspekce kvality sociálních služeb Rozvoj dovedností, vč. postojů. Jedná se o tzv. měkké dovednosti: schopnosti sebepoznávání, seberealizace, empatie, sebeovládání, duševní hygieny, komunikace, kreativity, organizace, dále řízené řešení stresových situací a schopnost efektivně komunikovat se svým okolím, management, metody řízení kvality, apod.

Oblasti vzdělávání Je to celkové téma konkrétního vzdělávacího programu, např. řízení týmu, komunikace s klientem, zavádění metody EFQM, apod. Kvalifikační kurz Legislativa Standardy kvality Inspekce kvality Metody kvality Manažerské dovednosti Komunikace Měkké dovednosti Ostatní Kvalifikačním kurzem lze označit pouze kvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách podle § 37 vyhlášky č. 505/2006 Sb. Minimální rozsah kurzu je 150 výukových hodin a skládá se z obecné a zvláštní části, přičemž zvláštní část činí minimálně 80 výukových hodin.

Obsah kvalifikačního kurzu Obecná část: úvod do problematiky kvality v sociálních službách, standardy kvality sociálních služeb, základy komunikace, rozvoj komunikačních dovedností, asertivita, metody alternativní komunikace, úvod do psychologie, psychopatologie, somatologie, základy ochrany zdraví, etika výkonu činnosti pracovníka v sociálních službách, lidská práva a důstojnost, základy prevence vzniku závislosti osob na sociální službě, sociálně právní minimum, metody sociální práce.

Zvláštní část: základy péče o nemocné, základy hygieny, úvod do problematiky psychosociálních aspektů chronických infekčních onemocnění, aktivizační, vzdělávací a výchovné techniky, základy pedagogiky volného času, prevence týrání a zneužívání osob, kterým jsou poskytovány sociální služby základy výuky péče o domácnost, odborná praxe, krizová intervence, úvod do problematiky zdravotního postižení, restriktivní opatření.

Profil absolventa Cílová skupina „sociální pracovníci“ a „pracovníci v sociálních službách“ profil absolventa vzdělávacího programu / kvalifikačního kurzu vychází z legislativních požadavků vymezujících kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka (§ 109 a 110 zákona), pracovníka v sociálních službách (§ 116 zákona) a praxe. „vedoucí pracovníci sociálních služeb“ nemá kvalifikační předpoklady legislativně zakotveny. Obsah i rozsah vzdělávacího programu by měl vycházet z potřeb pro výkon činnosti řídícího pracovníka v oblasti sociálních služeb. „pečující“ (§ 117a) vzdělávací programy reflektují požadavky na odbornou podporu fyzických osob, které poskytují pomoc příjemci příspěvku na péči. Profil absolventa akreditovaného vzdělávacího programu vymezuje předpokládané znalosti, dovednosti, případně i uplatnění, které účastník vzdělávacího programu získá.

Způsob ověření znalostí Ověření znalostí absolventů kurzů je nutné u kurzů v rozsahu více než 7 vyučovacích hodin. (výstupní test nebo písemné zpracování zadaného tématu) U vzdělávacích programů s méně než 7 vyučovacími hodinami stačí 100% účast a reflexe znalostí učiněná lektorem. Osvědčení Po úspěšném absolvování kurzu obdrží účastník osvědčení, na kterém musí vzdělávací instituce uvést: Název vzdělávací instituce Číslo akreditace vzdělávací instituce a vzdělávacího programu Jméno a příjmení, titul účastníka vzdělávání Datum narození účastníka Číslo osvědčení Název vzdělávacího programu Rozsah vzdělávacího programu a termín realizace Podpis oprávněných osob (statutární zástupce vzdělávací instituce, předseda zkušební komise, …) Razítko a datum.

Vzdělávání sociálních pracovníků - statistika Akreditované kurzy po celé ČR rok 2011 – 1 656 kurzů rok 2012 – 1 277 kurzů Zdroj: MPSV www.mpsv.cz

Příklad vzdělávacích institucí ROSA – centrum pro týrané a osamělé ženy SETRANS Praha CARITAS Olomouc ANDRA Vimperk Univerzita Hradec Králové, pedagogická fakulta NADĚJE Praha Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, Praha M-Centrum Zlín Diecézní charita Brno Ostravská Univerzita, fakulta sociálních studií Neziskovky.cz

Příklady vzdělávacích kurzů pro sociální pracovníky

ADRA Vimperk www.vzdelavani-andra.ic.cz/informace.html Psychologie stárnutí Seminář je zaměřen na změny osobnosti související se stářím Účastníci se seznámí procesem stárnutí. S Reichardovu typologii,s úpadkem psychických funkcí. Co znamená demence a její projevy Obsah semináře Stárnutí a stáří Změny osobnosti související se stářím typologii Stáří a úpadek psychických funkcí Demence Projevy demence stádia projevů demence Demence Alzheimerova typu Problematika péče o dementní lidi

Rosa – centrum pro týrané a osamělé ženy http://www.rosa-os.cz/ Specifika práce s obětí domácího násilí Vzdělávací program akreditovaný MPSV, č.2012/0018-PC/SP/VP Cena: 1.100,- Kč / účastník Místo konání: Ústav sociálních služeb Praha 4, Podolská 208/31, Praha 4 Lektorky: Marie Vavroňová, Zdeňka Prokopová, ROSA Rozsah: 9 – 16 hodin (8 vyučovacích hodin) Obsah: Úvod do problematiky: Definice pojmů. Dynamika domácího násilí. Profil pachatele. Reakce obětí na prožité násilí: Dopady domácího násilí na prožívání oběti. Stockholmský syndrom. Reakce obětí na násilí. Základní principy vedení rozhovoru s obětí domácího násilí. Vedení rozhovoru s obětí (praktický nácvik). Zajištění bezpečnosti: Identifikace a vyhodnocení rizikových faktorů. Sestavení bezpečnostního plánu. Zdroje pomoci a podpory pro oběti domácího násilí. Cvičení– sestavení bezpečnostního plánu Děti, svědci domácího násilí: Dopad domácího na děti, jeho svědky. Problematika svěřování nezletilých dětí do péče jednoho z rodičů v případech domácího násilí. Legislativní opatření. Cílové kompetence: Zvýšení profesních kompetencí pracovníků týkajících se problematiky domácího násilí, zejména prohloubení schopnosti identifikovat případy domácího násilí. Posílení komunikačních dovedností pracovníků při jednání s obětí domácího násilí jako prevence sekundární viktimizace oběti. Rozvoj dovednosti kladení otevřených otázek a aktivního naslouchání s cílem podpořit oběť násilí a zjistit maximum rizikových faktorů tak, aby mohl být sestaven individuální bezpečností plán. Získání dovednosti sestavit ve spolupráci s obětí domácího násilí základní bezpečnostní plán. Program je určen zejména pro: sociální pracovníky, vedoucí pracovníky sociálních služeb a pracovníky v sociálních službách Maximální počet účastníků – 15