Moderní metody vzdělávání sociálních pracovníků a mezigenerační vztahy Etika, možnosti vzdělávání, zákon 108/2006 Sb., mezigenerační vztahy Prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Vymezení a pojetí sociální práce
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
ohroženým domácím násilím
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání jejich poskytovatelů.
PŘEDSTAVENÍ FIRMY HUMAN´S Koučování Terapie Psychologie Poradenství
Sociální práce s rodinou 3
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Občanské Sdružení EpiStop vytváří platformu pro setkávání, spolupráci a aktivní činnost všech skupin a osob, které mají vztah k lidem s epilepsií (pacientů,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
MANAŽERSKÝ KOUČINK MPH_MAKO PhDr. Milada Blažková
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Příjemce podpory: TRIALOG
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
KOUČOVÁNÍ jako nástroj pro ROZVOJ ZMĚN POSTOJŮ A CHOVÁNÍ Jak vybírat kouče ??? Tim Šlapák Akreditovaný profesionální kouč ČAKO Acredited Senior Practitioner.
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Moderní metody vzdělávání sociálních pracovníků a mezigenerační vztahy Etika, možnosti vzdělávání, zákon 108/2006 Sb., mezigenerační vztahy Prezentace v rámci operačního programu JPD 3 regionu Praha

Stručný obsah časový rámec cca 60 minut Etický kodex a Étos sociální práce – 10 minut Možnosti vzdělávání v sociálních službách – 20 minut Historický kontext sociálních služeb v ČR – stručně – 15 minut Kontext nového zákona o sociálních službách – 5 minut Generační rozdíly v sociálních službách a vztahy mezi generacemi – 5 minut Otázky – 5 minut

Etický kodex sociální práce ETICKÝ KODEX SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY ETICKÝ KODEX POSKYTOVATELE

Étos sociálního pracovníka jedná se o hodnoty, normy etiky, které si člověk zvnitřní zvnitřnit = považovat za dobré a pro sebe za maximálně použitelné nemusí být vždy v souladu s etickým kodexem, ale cílem poskytovatele samozřejmě je tento stav

Možnosti vzdělávání v sociálních službách 1. Externí vzdělávací kurzy – např. SPAS Praha – Rozhovor - nástroj pomoci Lektor: MUDr. František Matuška 20 hodin vzdělávání a tréninku na téma vedení konstruktivního pomáhajícího rozhovoru Cesta k profesionálnímu pomáhání Lektor: MUDr. František Matuška 3×20 hodin: profesionální identita, rozhovor jako nástroj pomoci, reflexe a sebereflexe Pracovník pro resocializaci osob duševně, tělesně, smyslově a mentálně handicapovaných Lektoři: MUDr. František Matuška, Bc. Jana Pomajzlová, Mgr. Václav Matuška Rekvalifikační kurz (akreditace MŠMT ČR) - 5×20 hodin výuky a tréninku Témata: identita profesionála, rozhovor - nástroj pomoci, (sebe)reflektování, rehabilitace a resocializace handicapovaných, krizová intervence, systém komunitních služeb, psychohygiena…

Možnosti vzdělávání v sociálních službách 1. Externí vzdělávací kurzy – např. SPAS Praha – Hypnotická a nehypnotická komunikační strategická psychoterapie Miltona H. Ericksona Lektor: MUDr. František Matuška 200 hodin vzdělávání a tréninku v 10 výcvikových setkáních Individualizovaný přístup ke klientovi a komunikační strategie rozvinuté americkým psychoterapeutem M. H. Ericksonem a jeho následovníky a možnosti jejich využití v psychoterapii a hypnoterapii inspirují při hledání vlastního terapeutického stylu Systemická supervize a koučování Odborně zajišťuje: I-KOS (Institut pro koučování a supervizi) Praha Organizačně zajišťuje: Vzdělávací a tréninkový institut SPAS Praha Lektoři a supervizoři programu: MUDr. František Matuška a PhDr. Vratislav Strnad 200 hodin vzdělávání a tréninku v 10 výcvikových setkáních Ucelený přehled teorie a metodik systemické supervize a koučování určený praktikujícím i budoucím supervizorům poskytuje praktické nástroje pro vedení podpůrných individuálních konzultací i pro poradenství organizacím (projektová supervize, týmová supervize)

Možnosti vzdělávání v sociálních službách 2. Interní vzdělávání převážně vlastní metodika konkrétního poskytovatele různé formy připravuje jej poskytovatel – mohou se využít různé formy –workshop, seminář –teambuilding –hospitace –metodická konzultace –supervize –koučování (koučink) –aj.

Historický kontext sociálních služeb – velmi stručně zavržení – zlý duch lítost – péče separace, izolace integrace inkluze

Přístup zaměřený na jedince Plánujeme pro/za Vás Mluvíme o Vás Děláme věci Vám/za Vás Žijete podle naplánovaného programu Žijete tam, kde „můžete“ Začínáme s tím, co je špatně Zdraví a bezpečnost podmiňuje Vaše umístění My “dovolujeme,” “umísťujeme” My určujeme Vaše cíle Vy se učíte dalšímu kroku o kterém si myslíme, že posune dál „Mrtvé“ plánování – mění se ročně nezávidle na Vašich aktuálních potřebách Plánujeme s Vámi Mluvíme s Vámi Děláme věci s Vámi Máte svůj život Žijete tam, kde a s kým se rozhodnete Začínáme s tím, co je důležité Zdraví a bezpečnost bude zajištěno tam, kde žijete My podporujeme, asistujeme, pomáháme My doporučujeme, Vy se rozhodujete Společně se rozhodneme, co se chcete naučit, aby jste dosáhl svých cílů „Živé“ plánování - mění se podle Vašich aktuálních potřeb X 

Podmínky zákona 108/2006 Sb. vymezuje přesně kompetence sociálního pracovníka §109,110 vymezuje další vzdělávání sociálních pracovníků §111 akreditace vzdělávání § předpoklady pro výkon činnosti v sociálních službách §115,116,117

Mezigenerační vztahy info ze zkušeností často rozdíl v přístupu – nutná změna étosu sociálního pracovníka v každém věku společná pravidla platí pro všechny stejně výňatek z textu Prof. MUDr. Josefa Kouteckého, DrSc.: Obava, nedůvěra či dokonce odpor k tomu, že se něco významného a důležitého svěřuje "tak mladému člověku" je lichá a směšná. Zcela se zapomíná, že Mozart v šestatřiceti a Schubert v jednatřiceti završili své životní dílo. Crickovi bylo 27 let a Watsonovi 25 let, když objevili, popsali a vyložili strukturu DNA (za devět let poté jim udělili Nobelovu cenu). Stejně bláhové by bylo zapomínat, že Tizian dokončil Pietu v 99 letech, Pablo Casals učil hře na violoncello do 96 let a Albert Schweitzer dbal o své pacienty do své smrti v devadesáti. Příkladů bych mohl uvést daleko více a promiňte, že uvádím ty "slavné", obecně známé. Kdybych zmínil moudrého starého sedláka či řemeslníka z vesnice, nebylo by to dost přesvědčivé. Vlastní vztah k mladé generaci mohu snadno doložit. Na klinice (která je ve srovnání s velkými klinikami hlavních oborů malá) jsem habilitoval dva docenty. Jednomu bylo 41 a druhému dokonce 35 let. Dvěma mým proděkankám je krátce po čtyřicítce (to mohu bez porušení zásad slušného chování a zvláště ve vztahu k pověření tak významnými akademickými funkcemi bez zábran prozradit). Také to dokládá jak vysoce si vážím žen. A tak si myslím, že není možné dělit lidi ani podle věku, ani podle výšky a váhy, ani podle pohlaví, životního názoru a náboženské příslušnosti, ale jen a jen podle toho, jak jsou schopní a dobří (a ještě lepší) nebo špatní (nebo horší a neschopní). Záleží opravdu jenom na tom, jací jsme a abychom tu k něčemu byli.

KONTAKT Jiří Kučera, Mgr. POHODA - společnost pro normální život lidí s postižením zást. ředitele – komunikace, terénní programy mobil: skype: j.k.pohoda ICQ#