Sociální opora Jaroslava Králová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
OSOBNOST.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Sociální práce s rodinou 3
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Psychologie II Sociální psychologie
Péče o seniory.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Psychologie zdraví Copingové strategie.
Základy sociální psychologie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
závislost na internetu
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Modely mentální retardace
Základy speciální pedagogiky Etopedie Rizikové a protektivní faktory vzniku poruch chování Mgr. Jarmila Matochová,
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Otázky pro průběžnou práci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Školská sociální práce
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Sociální opora Jaroslava Králová

Sociální opora Vědomí, že druzí lidé jsou připraveni člověku pomoci, vytváří pocit sociální jistoty, která usnadňuje podstoupení rizika a povzbuzuje člověka k tomu, aby se samostatně pokusil řešit problém, před nímž stojí. N. Krause

Sociální opora -social support sociální fond, ze kterého lze čerpat v případě potřeby systém sociálních vztahů, jejichž prostřednictvím se člověku dostává pomoci vzájemná pomoc zejména v těžkých chvílích a situacích

Sociální opora byla jedním z prvních faktorů, jež byly identifikovány jako faktory, moderující vliv nepříznivých životních událostí na psychickou pohodu a zdraví člověka.

Sociální opora Philippsův efekt Lidé s rozvinutými sociálními vazbami žijí podle některých zjištění déle a disponují celkově lepším fyzickým i duševním zdravím, než lidé bez těchto vazeb. Opora v pozitivních mezilidských vztazích pomáhá lidem zvládat nemoci, zatímco absence takové opory vytváří jakýsi primární předpoklad horšího zdraví. Negativní stranou rozvinutých sociálních vazeb naproti tomu může být větší riziko osobních ztrát a problémů souvisejících s interpersonálními vztahy .

Druhy sociální opory emoční opora ( možnost pohovořit si o problémech s chápajícím jedincem, poskytování důležitých emocí jako např. lásky, víry, empatie) instrumentální opora ( praktická pomoc při nějaké činnosti, praktické druhy pomoci nebo hmotná, materiální pomoc - poskytnutí půjčky v obtížné finanční situaci) podpůrná atmosféra hodnotící opora (zprostředkování informací nebo rad, jež pomáhají vyrovnat se s osobními problémy) informační opora ( zprostředkování informací nebo rad)  

Přístupy k výzkumu sociální opory Sociologicko-psychologické paradigma Psycholog-medicínské paradigma

Sociologicko-psychologické paradigma Vychází ze sociologického paradigmatu sociální směny a je založen především na vlastním aktu sociální interakce a studiu okolností jejího pozitivního a negativního ovlivňováni. V rámci koncepce sociální směny může být sociální opora definována jako probíhající transakce zdrojů mezi členy sociální sítě („social network").

Úrovně sociální opory Makroúroveň - úroveň participace na aktivitách nejbližší komunity; Mezoúroveň - rozsah a kvalita struktury a podpůrných funkcí sociální sítě jednotlivce; Mikroúroveň - kvalita intimních vztahů jednotlivce.  

Psychologicko-medicínské paradigma výklad podstaty sociální opory v kontextu psychologicko-medicínských modelů zvládání stresu či tlumení jeho negativních důsledků pro zdraví.

Základní modely účinku sociální opory „nárazníkový" model , podle nějž má sociální opora příznivý vliv na zdravotní stav pouze nebo především tehdy, je-li člověk vystaven působení stresu (zvl. chronického); model přímého či hlavního účinku, který předpokládá, že sociální opora má protektivní účinek na zdravotní stav nezávisle na tom, zda lidé jsou, nebo nejsou vystaveni účinku stresu.

SOCIÁLNÍ SÍŤ Social network tvoří společenství druhých lidí a poskytuje určitou možnost záchrany a opory v případě těžkostí a potřeby. Lidé, kteří připisují druhým lidem poměrně vyšší hodnotu nežli věcem, vytváří kolem sebe podpůrnou sociální síť přátelských vztahů. Pojem sociální síť je užíván k charakteristice sociálních vazeb mezi lidmi. Rozhodující je zde kvalita struktury sociálních vztahů a vazeb, jejich reciprocita, intenzita a bohatost.

Zdroje sociální opory rodina, blízcí přátelé, sousedé, spolupracovníci, komunita, profesionálové.  

OČEKÁVÁNÁ A OBDRŽENÁ SOCIÁLNÍ OPORA Anticipovaná (očekávána) sociální opora - přesvědčení , že významné blízké osoby jsou připraveny pomoci, objeví-li se taková potřeba. Jedná se obecné očekávání jedince. Zahrnuje přesvědčení jedince, že druhým na něj záleží.Je předpokládán pozitivní vliv na pohodu a zdraví. Získána (obdržená) sociální opora- to, čeho se jedinci skutečně dostalo. Jde tedy o konkrétní zkušenost jedince ve specifické situaci. Nejsou vyloučeny ani negativní důsledky.

NEGATIVNÍ STRÁNKA SOCIÁLNÍ OPORY Obvykle pozitivní vliv sociální opory se míjí účinkem - jde především o situace, kdy sociální opora vytváří závislost, eliminuje či ruší možnost řešení konfliktů. záměrný rozvoj mezilidských vztahů umožňuje realizovat různé strategie mocenské manipulace.  

Poskytnutá sociální opora je v rozporu s jeho představou o vlastní autonomii a sebevládě; ohrožuje jeho sebeúctu, sebedůvěru; je v rozporu se širokým chápáním toho, jak se má zachovat „správný" muž či žena; znamená riziko sebe – znevážení, diskreditace; navozuje pocity bezmoci; neodpovídá potřebám jedince má negativní dopad na příjemce sociální opory

SOCIÁLNĚ EKONOMICKÝ STATUS Proces sociální opory působí odlišně ve vyšších a nižších sociálních třídách. Přístup k osobním zdrojům zvládání stresu je lepší u vyšší třídy, takže jedinci rekrutující se z vyšších sociálních vrstev si lépe poradí. Osoby náležející do tříd s nízkým SES vykazují nižší pocit kontroly nad událostmi, nižší pocit zvládání, nižší sebevědomí a více tíhnou k vnější lokalizaci kontroly. Vysoká hustota bydlení je příznačná především pro třídy s nižším SES: ukázalo se, že dlouhodobé přelidnění může obecně vést k znehodnocení sociálních vztahů a specificky k znehodnocení sociální opory . Anticipovaná sociální opora u seniorů je spojena s nižší úmrtností pouze ve vyšších sociálních třídách.

Na závěr – neznámý autor: Dobrý lékař pátrá nejdříve po okolnostech potíží, protože způsob života i psychické rozpoložení se odrážejí na zdravotním stavu člověka.  

Literatura Křivohlavý, Jaro (1999). Moderátor zvládání zátěže typu sociální opory. Československá psychologie , 2/1999. Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2001. Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. Mareš, J. a kol. Sociální opora u děti a dospívajících. Hradec Královeé: Nucleus, 2001. Mareš, J. a kol. Sociální opora u děti a dospívajících II. Hradec Královeé: Nucleus, 2002. Ooudová, D. Psychohygiena, mentální hygiena. 2011-02-02 http://etext.czu.cz/img/skripta/64/pef_233-1.pdf Šolcova, I., Kebza, V. Sociální opora jako významný projektivní faktor. Československá psychologie, 1/1999.

FSSQ Jiní lidé pro vás mohou něco udělat, nebo vám dávat- jak to vnímáte? 5 4 3 2 1 tolik kolik chci mnohem méně, než bych chtěl 1.Lásky a citu 2.Možnosti hovořit o mých osobních či rodinných problémech s někým, komu důvěřuji

5 4 3 2 1 tolik kolik chci mnohem méně, než bych chtěl 3.Pozvání zúčastnit se akcí, které pořádají jiní lidé. 4.Lidí, kteří se zajímají , co se mi stalo. 5.Možnosti hovořit o finančních záležitostech 6. Užitečných rad, týkajících se událostí v životě 7.Pomoci, kdybych potřeboval/a někam dopravit 8.Pomoci, když ležím nemocný/á v posteli 9.Pomoci s domácími pracemi a vařením 10.Pomoci s péči o děti

Orientační vyhodnocení Méně než 28 – dostáváte nízkou sociální oporu od svého okolí 29 – 40 - sociální opora vašeho okolí je přiměřená Více než 40 – vaše okolí vám poskytuje značnou sociální oporu http://www.iprc.unc.edu/longscan/pages/measures/Ages5to11/Duke-UNC%20Functional%20Social%20Support%20Questionnaire.pdf  

Dotazník sociálního copingu chronické bolesti Zavadilová, R., Knotek, P. Dotazník sociálního copingu chronické bolesti. Bolest .2/2006 Instrukce Uveďte, prosím, stupeň Vašeho souhlasu nebo nesouhlasu s každým následujícím tvrzením. Číslo zvolené odpovědi zakroužkujte.  

1.Byl bych rád, kdyby mi druzí více pomáhali 1 2 3 4 Silně nesou- hlasím Nesou- Sou- 1.Byl bych rád, kdyby mi druzí více pomáhali 1 2 3 4 2.Když mám bolesti, dopřejí mi potřebný klid 3.Chtěl bych od druhých větší pochopení pro mé bolesti 4.Když mám bolesti, zvládnou domácnost i beze mě 5.Rád bych měl větší možnost s někým o bolestech mluvit 6.Rodina mi ráda pomůže, protože nechce vidět jak trpím Jsem rád, když někdo blízký vyjádři účast s mou bolestí Když blízcí lidé (rodina, přátelé..) 8.vidí, že je mi hůře, ochotně mi pomohou 9.poznají, že potřebují klid, dopřejí mi ho 10.cítí, že mám bolesti, nezatěžují mě rodinnými problémy 11.vidí, že mám bolesti, jsou ke mně ohleduplní a vstřícní

Klíč k vyhodnocení Sociální opora požadovaná 1, 3, 5, 7 Sociální opora vnímaná 2, 4, 6, 8, 9, 10,11

Sociální opora požadovaná, očekávána Byl byste rád… Chtěl byste od… Rád byste měl… Jste rád, když…

Sociální opora vnímaná Když… tak…. Y.X. vám rád pomůže, protože… Když …. vidí, že…. tak Když …. pozná, že… tak Když …. cítí, že….. tak

Kvalita života Fyzické zdraví a aktivity Pocity Práce Péče o domácnost Školní/studijní aktivity Využití volného času Sociální vztahy Obecní aktivity/činnosti