1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Zemědělství – 1. část.
NOVÁ LEGISLATIVA EU LFA O podmínkách poskytování plateb horským oblastem, oblastem s jinými znevýhodněními (LFA) Ing. Pavel Stonawský Akreditovaný poradce.
LFA, NATURA 2000, AEO.
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Nitrátová směrnice (aktuální informace)
Státní zemědělský intervenční fond
Zemědělská činnost v LFA oblastech
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Agroenvironmentální opatření
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
Novela nařízení vlády 242/2004 Sb.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Ing. Anna Vejvodová Návrh nařízení vlády o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Ing. Anna Vejvodová
Chronologie vývoje nové SZP v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Program rozvoje venkova
Zásady správné zemědělské praxe
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Předčasné ukončení zemědělské činnosti Nařízení vlády 69/2005
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Nové standardy GAEC.
Změny v nitrátové směrnici a vyhláškách k zákonu o hnojivech
Jednotná platba na plochu – SAPS Doplňková platba – TOP_UP Podpora méně příznivých oblastí Ing Jitka Tvrzníková tel.: , :
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Program rozvoje venkova environmentální opatření
Program rozvoje venkova – Agroenvironmentální opatření
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Praha, 2010 Představení připravovaného dotačního programu II.1.4 Platby na podporu dobrých životních podmínek zvířat Ing. Jiří Rádr.
Prezentováno na semináři v Litovli 18.dubna 2007 Ing. Mračkovou Návrh novely NV 242/2004 Sb. - HRDP.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
1 Praktické řešení vybraného území Povodí NEŽÁRKY.
GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Nařízení vlády o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova environmentální opatření
Nové požadavky pro zemědělské podniky v oblasti cross compliance Ing. Martina Svobodová Agroteam CZ s.r.o.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV Zemědělská opatření Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Ing.
AEKO Agroenvironmentálně–klimatická opatření (AEKO) A podopatření integrovaná produkce ovoce B podopatření integrovaná produkce révy vinné B1.
Nařízení vlády o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření č. 79/2007.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí AGRO-ENVI OPATŘENÍ (AEO)‏ Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR – Institut aplikované.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Pěstování RRD na zemědělské půdě
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
Pracovní skupina cross compliance
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Transkript prezentace:

1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha

2 Právní základ  Na úrovni EU – Nařízení Rady (ES) č. 1689/2005  Na úrovni ČR – základní programový dokument je „Program rozvoje venkova“, druhá osa.  Prováděcí předpis je nařízení vlády ČR č. 75/2007 Sb. ve znění NV č. 113/2008 Sb.

3 Přehled znevýhodněných oblastí  Méně příznivé oblasti se člení na: –horské oblasti typu HA, –horské oblasti typu HB, –ostatní méně příznivé oblasti typu OA, –ostatní méně příznivé oblasti typu OB, –oblasti se specifickými omezeními typu S, –oblasti se specifickými omezeními typu SX.  Zařazení katastrálních území je uvedeno v příloze č. 1 příslušného nařízení vlády č. 75/2007 Sb.

4 Natura 2000  ptačí oblasti nacházející se na území 1. zóny národních parků nebo 1. zóny chráněných krajinných oblastí, nebo  evropsky významné lokality zařazené do národního seznamu nacházející se na území 1. zóny národních parků nebo 1. zóny chráněných krajinných oblastí

5 Sazby plateb  Sazba na 1 ha travních porostů činí ročně - v méně příznivé oblasti  horské oblasti HA €,  horské oblasti HB €,  ostatní méně příznivé oblasti OA €,  ostatní méně příznivé oblasti OB - 94 €,  oblasti se specifickými omezeními S €,  oblasti se specifickými omezeními SX - 91 €, –v oblasti Natura €.

6 Základní podmínky  Minimálně jeden hektar TTP v LFA nebo oblasti Natura 2000  Pětiletý závazek  Dodržovat podmínky dobrého zemědělského a environmentálního stavu  Splňovat intenzitu chovu hospodářských zvířat k 31. červenci nejméně 0,2 velké dobytčí jednotky a nejvíce 1,5 velké dobytčí jednotky na 1 ha travního porostu (neplatí v PHO vodních zdrojů)

7 Koeficienty pro přepočet na velké dobytčí jednotky  Skot nad 24 měsíců – 1 VDJ  Skot 6-24 měsíců – 0,6 VDJ  Skot 1-6 měsíců – 0,2 VDJ  Ovce a kozy nad 12 měsíců – 0,15 VDJ  Koně nad 6 měsíců – 1 VDJ  Koně do 6 měsíců – 0,4 VDJ

8 Základní podmínky  1. seč do  2. seč do  Odložit lze pouze na základě vyjádření OOP  Po porost nesmí být vyšší než 30 cm  Výše uvedené platí, pokud příslušné AEO nestanoví jinak

9 Pro oblasti Natura 2000  Množství dusíku dodaného pastvou nebo pobytem hospodářských zvířat nesmí překročit 30 kg N/ha pasených ploch.  Blíže viz nařízení vlády č. 75/2007 Sb.

10 Sankce – krácení plateb  Intenzita chovu mezi 0,16 až 0,2 a 1,5 až 1,8 VDJ/ha TTP krácení o 10%  Nedodržení termínu seče a odklizu hmoty do termínu na ploše do 3% TTP bez sankce  Nedodržení na ploše 3-25% krácení o 10% na celou výměru  Za každé další nedodržení podmínek krácení o dalších 10%

11 Sankce – krácení plateb  Intenzita chovu pod 0,16 a nad 1,8 VDJ/ha – bez platby  Nedodržení termínu seče a odklizu hmoty na více než 25% výměry TTP – bez platby

12 Nedodržení podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu  do 3 % z celkové výměry všech půdních bloků krácení o 20%  mezi 3 % až 30 % z celkové výměry bude platba snížena o 50 %,  vyšší než 30 % z celkové výměry nebude platba poskytnuta.  Pokud se jedná o úmyslné nedodržení podmínek

13 Nedodržení podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu  do 3 % z celkové výměry všech půdních bloků krácení o 1%  mezi 3 % až 30 % z celkové výměry bude platba snížena o 3 %,  vyšší než 30 % z celkové výměry bude platba snížena o 5 %.  Jedná se o nedodržení z nedbalosti

14 Podmínky dobrého zemědělského a environmentálního stavu  Nedochází k rušení krajinných prvků  Zákaz pěstování širokořádkových kultur nad 12 stupňů  Zapravení kejdy nebo můčůvky do 24 hodin po aplikaci, (neplatí pro přihnojování porostů hadicovými aplikátory)na blocích nad 3 stupně.  Zákaz změny TTP na ornou  Zákaz pálení rostlinných zbytků