Setkání zástupců ekonomických rad farností 30. ledna 2010 Tomáš Holub Tomáš Holub generální vikář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Finanční produkty určené k ukládání peněz
Vypracovali: Martin Čmolík Pavel Šlégr
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Bilance a bilanční princip
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
Finanční řízení podniku
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Vkladové služby.
FINANCE 2014/2015.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Krátkodobý finanční majetek Peníze na cestě
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Financování podniku VY_32_INOVACE_ aby mohl podnik fungovat, potřebuje prostředky na svou činnost (a to ještě před dosažením zisku)
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
UC_A1_Základy účetnictví
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Nominální a reálná úroková sazba
Finanční a rozpočtové právo
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Spoření Dominika Nováková, C2A. Spoření Spoření je činnost, kterou vznikají úspory.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Výroční zpráva SFDI za rok dubna RozpočetCelkem Národní zdroje Dluhopisový program D47 EUEIB Schválený
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Analýza hospodářského výsledku
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Rozpočet obce.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Setkání zástupců ekonomických rad farností 30. ledna 2010 Tomáš Holub Tomáš Holub generální vikář

Vítejte velmi!!! děkuji Vám za zájem o Vaše farnosti

Motto: „Naším cílem je, aby se konkrétní lidé mohli setkat s živým Bohem“ „Naším cílem je, aby se konkrétní lidé mohli setkat s živým Bohem“ majetek je jen prostředek – vlastníme ho dle principu „nakolik nám pomáhá k dosažení cíle, natolik ho vlastníme“ majetek je jen prostředek – vlastníme ho dle principu „nakolik nám pomáhá k dosažení cíle, natolik ho vlastníme“ jsme povoláni býti dobrými správci – starat se o majetek zodpovědně jsme povoláni býti dobrými správci – starat se o majetek zodpovědně

Fond solidarity v roce 2009 Příjmy celkem Kč z toho příspěvky farností Kč z toho příspěvky farností Kč dosud neuhrazeno (opožděné platby) Kč dosud neuhrazeno (opožděné platby) Kč další příjmy: kněží bydlící na farách, mimořádné dary další příjmy: kněží bydlící na farách, mimořádné dary Výdaje celkem Kč z toho ve prospěch farností Kč z toho ve prospěch farností Kč další výdaje: celodiecézní pastorační aktivity, vikariátní stavební technici, tiskoviny pro farnosti, plošné pojištění majetku další výdaje: celodiecézní pastorační aktivity, vikariátní stavební technici, tiskoviny pro farnosti, plošné pojištění majetku

Fond solidarity v roce 2010 (předpoklad) Příjmy celkem Kč z toho příspěvky farností z toho příspěvky farností Výdaje celkem z toho ve prospěch farností z toho ve prospěch farností

Dluh biskupství výše dluhu k mil. Kč výše dluhu k mil. Kč výše dluhu k ,5 mil. Kč výše dluhu k ,5 mil. Kč Zdroje splácení dluhu: - podíl z prodeje far - úsporná opatření v rozpočtu biskupství

Fary neobydlené duchovními - nevyužívaný majetek odčerpává finanční zdroje - znehodnocení majetku - problém pro budoucí generace

Finanční prostředky farností - zamyšlení na bankovních účtech jednotlivých farností je celkem 68 mil Kč na bankovních účtech jednotlivých farností je celkem 68 mil Kč (v roce 2008 to bylo 55 mil Kč) Roztříštěnost prostředků (běžné účty – minimální úročení) Roztříštěnost prostředků (běžné účty – minimální úročení) Úvahy nad kapitalizací financí Úvahy nad kapitalizací financí soustředění volných prostředků – soustředění volných prostředků – = „peníze dělají peníze“ (úročení, termínované vklady, cenné papíry….) = „peníze dělají peníze“ (úročení, termínované vklady, cenné papíry….) = výnos – zdroj pro plnění např. FS, příp. další tituly diecézního rozsahu = výnos – zdroj pro plnění např. FS, příp. další tituly diecézního rozsahu = možnost levných krátkodobých výpomocí farnostem při překlenutí přechodné platební neschopnosti (např. časový posun mezi realizací akce a poskytnutí přiznané dotace) = možnost levných krátkodobých výpomocí farnostem při překlenutí přechodné platební neschopnosti (např. časový posun mezi realizací akce a poskytnutí přiznané dotace)

Finanční prostředky farností - zamyšlení Problémy k řešení = legislativní rámec = legislativní rámec = možná nedůvěra = možná nedůvěra = technické řešení - variantně = technické řešení - variantně = pravidla správy sdružených peněz = pravidla správy sdružených peněz = kontrola správy = kontrola správy

Platy duchovních – kněží, jáhnů, pastoračních asistentů financuje Ministerstvo kultury ČR financuje Ministerstvo kultury ČR politika ministerstva – velký problém! politika ministerstva – velký problém! v roce 2009: stát přiděloval prostředky dle předpokládaného počtu duchovních v roce 2009: stát přiděloval prostředky dle předpokládaného počtu duchovních - snížený odvod zaměstnavatele na soc. zabezpečení - výplata hodnostního příspěvku nad minimum ve výši tis.Kč - odměny za vyšší výkon tis.Kč - odměny za vyšší výkon tis.Kč

Platy duchovních – kněží, jáhnů, pastoračních asistentů v roce 2010: v roce 2010: - změna metodiky - prostředky přidělovány dle skutečných počtů, - prostředky pouze na základy a minima skutečných úvazků - žádné jiné zdroje - žádné jiné zdroje

Platy duchovních – kněží, jáhnů, pastoračních asistentů řešení: maximální úspora řešení: maximální úspora solidarita mezi kněžími solidarita mezi kněžími solidarita farností s jejich duchovními solidarita farností s jejich duchovními

Děkuji každému z Vás za vstřícnost a podporu

Dotazy? Rád vysvětlím